facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

«Παραμορφωμένη η στατιστική της ΕΚΤ»

Οι Γερμανοί είναι πιο πλούσιοι από όσο συμπεραίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δηλώνει η καγκελάριος Μέρκελ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild, χαρακτηρίζοντας τη σχετική στατιστική «παραμορφωμένη».

Η Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε τη στατιστική που παρουσιάζεται στην έκθεση της ΕΚΤ για τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών της ΕΕ «παραμορφωμένη». «Καθαρά στατιστικά, τα νοικοκυριά σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα ή η Κύπρος είναι πιο πλούσια από ότι εμείς» επισήμανε η καγκελάριος διευκρινίζοντας: «Αλλά προσοχή, η στατιστική είναι παραμορφωμένη». Στις χώρες του Νότου πολλοί περισσότεροι άνθρωποι έχουν σπίτια ως πρόνοια για τα γηρατειά τους. «Στη Γερμανία, αντίθετα, υπάρχουν ισχυρά ασφαλιστικά ταμεία. Στην έρευνα της ΕΚΤ δεν συμπεριελήφθησαν οι συνταξιοδοτικές αξιώσεις των Γερμανών ούτε η περιουσία που διαθέτουν στο εξωτερικό», προσθέτει η καγκελάριος.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω έκθεση, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι πολίτες των χωρών της κρίσης διαθέτουν μεγαλύτερη περιουσία από τους Γερμανούς, αποτέλεσε τη βάση για εκτενές ρεπορτάζ του περιοδικού Der Spiegel. Το ρεπορτάζ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για να μειωθούν τα χρέη του ευρωπαϊκού Νότου θα πρέπει τα κράτη να χρησιμοποιήσουν τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών τους περισσότερο από ό,τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα.

«Το χρήμα είναι εδώ»

Το ρεπορτάζ ξεκινά με το δεδομένο ότι οι Γερμανοί, που ως φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν το κόστος της κρίσης δια των εγγυήσεων έχουν μικρότερη περιουσία από εκείνους που καλούνται να σώσουν. «Το χρήμα είναι εδώ» γράφει το περιοδικό Spiegel, επικαλούμενο την έκθεση, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει οι προβληματικές χώρες να βγουν από την κρίση με τις δικές τους δυνάμεις και παραθέτει τα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η περιουσία κάθε γερμανικού νοικοκυριού είναι κατά 100 χιλιάδες μικρότερη σε σχέση με εκείνη ενός ισπανικού νοικοκυριού και σχεδόν τέσσερις φορές μικρότερη σε σχέση με ένα κυπριακό. Αναφέρεται στην ιδιοκατοίκηση, που στη Γερμανία δεν υπερβαίνει το 44% σε σχέση με την Ισπανία και την Σλοβακία που είναι 80%.

Το δημοσίευμα εγκαινιάζει προφανώς ένα ακόμη κύμα πιέσεων προς την κυβέρνηση Μέρκελ, με στόχο να εξαντλήσει όλες τις άλλες δυνατότητες προτού τεθεί σοβαρά προς συζήτηση το ζήτημα του κουρέματος του επίσημου χρέους.

dw

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news