facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

«Χρυσά» επιθέματα στο Ασκληπιείο

Εκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας αποκαλύπτει Κατασπατάληση δημόσιου χρήματος που ξεπερνά το ενάμισι εκατομμύριο ευρώ για την τετραετία 2006-2010

Κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, που ξεπερνά το ενάμισι εκατομμύριο ευρώ, βλέπει στο Γενικό Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας από τις αρχές του 2006 μέχρι τα μέσα του 2010 έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας. Η έκθεση μιλά για ανυπαρξία ελέγχου, εκτέλεσης, παραγγελίας και παρακολούθησης συμβάσεων, τιμολογίων, χρεώσεων, για παρατάσεις και για απευθείας αναθέσεις στην προμήθεια και τη διαχείριση υγειονομικών υλικών (επιθεμάτων κατάκλισης). Επιπλέον, εντοπίζει ατελή διαχείριση φαρμακευτικών υλικών (σκιαγραφικών), τήρηση αποθέματος με μη ορθολογικό τρόπο στο τμήμα Αξονικής Τομογραφίας του νοσοκομείου και -στο ίδιο τμήμα- παρακώλυση της εκτέλεσης του κλινικού και επιστημονικού έργου των ιατρών από μία διευθύντρια, η οποία παρεμβαίνει στην επιλογή και στον τρόπο εκτέλεσης των αξονικών εξετάσεων πέραν των αρμοδιοτήτων της και καθυστερεί ή και αρνείται την εκτέλεση αξονικών τομογραφιών.

Η έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) σχετικά με την προμήθεια και τη διαχείριση υγειονομικών υλικών στο Ασκληπιείο Βούλας αναφέρει ενδεικτικά ότι «οι καταναλώσεις επιθεμάτων το 2007 και το 2008 από όλα τα τμήματα του νοσοκομείου έφτασαν τις 185.956,01 ευρώ και 545.955,29 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ αντίστοιχα, συνολικά 731.911,3 ευρώ, ενώ οι υπογεγραμμένες συμβάσεις ήταν της τάξεως των 23.520,29 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ»! Επιπλέον, «η συνολική δαπάνη του νοσοκομείου από 1-1-2006 μέχρι τις 30-10-2011 για επιθέματα κατάκλισης ανέρχεται στο ποσόν των 1.611.971,51 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ».

Υπερβολικές παραγγελίες

Οι σχετικές παραγγελίες επιθεμάτων από το 2007 έως το 2010 χαρακτηρίζονται «υπερβολικές». «Οι προϊσταμένες της νοσηλευτικής διεύθυνσης, διευθύντρια – τομεάρχες – τμηματάρχες, δεν παρακολουθούσαν και δεν ήλεγχαν ως όφειλαν τη νομιμότητα της διαδικασίας των παραγγελιών επιθεμάτων κατάκλισης και στη συνέχεια να κρίνουν την αναγκαιότητά τους», σημειώνει η έκθεση. Πριν από το 2006 οι αντίστοιχες παραγγελίες ήταν ελάχιστες. Ακολουθεί το διάστημα της κακοδιαχείρισης, σύμφωνα με τους επιθεωρητές, και «από τον Μάιο του 2010 και μετά από σχετική εγκύκλιο του διοικητή του νοσοκομείου, σύμφωνα με την οποία οποιαδήποτε παραγγελία υγειονομικού υλικού, συμπεριλαμβανομένου και των επιθεμάτων, συνυπογράφεται και εγκρίνεται από τον διευθυντή συντονιστή ιατρό της κάθε κλινικής, η κατανάλωση επιθεμάτων κατάκλισης από όλα τα τμήματα του νοσοκομείου έπεσε κατακόρυφα»!

Αξονικός τομογράφος

Οσον αφορά τις ατασθαλίες στη διαχείριση φαρμακευτικών υλικών (σκιαγραφικών) και τη λειτουργία του αξονικού τομογράφου στο νοσοκομείο, η έκθεση υπογραμμίζει ότι «η διαχείριση σκιαγραφικών σκευασμάτων από τη Συντονίστρια Διευθύντρια του Αξονικού, κα Κάτσου, καθίσταται ατελής γιατί: α) η τήρηση αποθέματος σκιαγραφικών στο Τμήμα γίνεται με μη ορθολογικό τρόπο και β) στις ατομικές συνταγές σκιαγραφικών που εκδίδει στο όνομα των ασθενών, προς το Φαρμακείο του Νοσοκομείου, η ονομασία και ποσότητα σκιαγραφικής ουσίας είναι άλλη από αυτή που στην πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκε και καταγράφηκε στο βιβλίο περιστατικών του τμήματος». Στις παρατηρήσεις του ΣΕΥΥΠ συμπεριλαμβάνεται και η «χρήση ως επί το πλείστον του σκευάσματος Ultravist, παρά το γεγονός ότι αυτό είναι πιο ακριβό κατά 2 ή 3 ευρώ στα 50ml σε σχέση με το συγκρίσιμο σκιαγραφικό σκεύασμα».

Επιπλέον, όπως καταγράφεται στην έκθεση: «η Διευθύντρια του Τμήματος Αξονικής Τομογραφίας του νοσοκομείου κα. Κάτσου α) παρακωλύει την εκτέλεση του κλινικού και επιστημονικού έργου τόσο των ιατρών Επιμελητών του Τμήματος Αξονικής όσο και των Κλινικών Ιατρών κυρίως του Β’ Χειρουργικού Τομέα, β) παρεμβαίνει στην επιλογή και στον τρόπο εκτέλεσης των αξονικών εξετάσεων πέραν των αρμοδιοτήτων της και γ) καθυστερεί ή και αρνείται την εκτέλεση αξονικών τομογράφων»!

Ειδικότερα: «Σε πολλές περιπτώσεις δε συμφωνεί με το κλινικό σκεπτικό για τον ασθενή, όπως αυτό αναφέρεται στα παραπεμπτικά, ζητώντας μεταβολή στις αιτούμενες εξετάσεις. Σε άλλες περιπτώσεις αρνείται την πραγματοποίηση ιατρικών πράξεων ή καθυστερεί τον προγραμματισμό τους. Συνέπεια των παραπάνω είναι ο κίνδυνος για την ασφάλεια και την υγεία των ασθενών, καθώς και η οικονομική επιβάρυνσή τους δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να προσφεύγουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα».

Δεν «άνοιξε μύτη»

Οι επιθεωρητές, τέλος, προτείνουν «να επανεξεταστεί η νομιμότητα πληρωμής των επιθεμάτων κατάκλισης (Coloplast &3M)», να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων στην υπόθεση «επιθέματα κατάκλισης» και «της διευθύντριας του Αξονικού, κας Κάτσου» καθώς και να κινήσει η διοίκηση του νοσοκομείου τη διαδικασία για πειθαρχικά παραπτώματα» και στις δυο περιπτώσεις. «Κάποιοι έχουν ελεγχθεί και απαλλαγεί» ήταν η απάντηση του διοικητή του νοσοκομείου Δημήτρη Κεχαγιά σε ερώτημα της «Εφ.Συν.» για τη διαδικασία που κινήθηκε από το νοσοκομείο. Κατά τα άλλα, «Δεν μπορώ να σας απαντήσω σε ερωτήσεις που αφορούν προσωπικά δεδομένα».

Δεν ήταν δύσκολο, όμως, να διαπιστώσουμε αν οι εμπλεκόμενοι στην κατασπατάληση δημοσίου χρήματος συνεχίζουν το… έργο τους. Απαλλάχθηκαν όλοι και είναι στις θέσεις τους. Η μέγιστη αποδοθείσα ποινή ήταν αυτή της γραπτής επίπληξης. Ούτε γάτα ούτε ζημιά

efsyn

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news