facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Με ρυθμούς χελώνας οι φοροέλεγχοι των πλουσίων

Πρόκειται για τους φορολογικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται από το υπουργείο Οικονομικών στους λεγόμενους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, δηλαδή όσους έχουν ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα άνω των 150.000 ευρώ ή ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το πρώτο τρίμηνο του 2013 έχουν ολοκληρωθεί 93 έλεγχοι σε ισάριθμους αυταπασχολούμενους και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου ενώ ο πήχης έχει τοποθετηθεί, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, πολύ ψηλά. Μέχρι το τέλος Ιουνίου (δηλαδή μέσα στις επόμενες 60 ημέρες) θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 1.300 έλεγχοι, στόχος ο οποίος φαίνεται αδύνατο να επιτευχθεί. Για το σύνολο του έτους ο στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί 2.600 έλεγχοι.

Από τους ελέγχους που ολοκληρώθηκαν βεβαιώθηκαν συνολικά πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα 2,64 εκατ. ευρώ. Από αυτά το πρώτο τρίμηνο εισπράχθηκαν 760.000 ευρώ, δηλαδή το ποσοστό των εισπράξεων ανέρχεται στο 32,2% των φόρων που βεβαιώθηκαν από τους ελέγχους. Ο στόχος που έχει τεθεί από την τρόικα για το συγκεκριμένο τύπο ελέγχων ανέρχεται στο 40%.

Οι έλεγχοι που δεν έγιναν ποτέ

Οι έλεγχοι στους οποίους υποβάλλονται οι φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου είναι ουσιαστικά εφ όλης της φορολογικής ύλης. Έτσι, ελέγχονται για το εισόδημα που έχουν δηλώσει τουλάχιστον την τελευταία πενταετία: πραγματοποιείται άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών προκειμένου να εντοπισθούν ποσά που δεν έχουν δηλωθεί ενώ γίνεται και έλεγχος στις μεταβολές της περιουσιακής τους κατάστασης (αγοραπωλησίες ακινήτων) και στο αν δικαιολογούνται αυτές από το δηλωθέν εισόδημα.

Βασικοί λόγοι γιά τους ρυθμούς χελώντας είναι η υποστελέχωση του ελεγκτικού μηχανισμού και η απουσία ενός συγκεκριμένου και γρήγορου τρόπου διενέργειας των φορολογικών ελέγχων. Σημειώνεται ότι ενώ στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, στη μονάδα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών και στην εφορία Μεγάλων Επιχειρήσεων εργάζονται σήμερα 352 ελεγκτές. Ο στόχος είναι να έχουν προσληφθεί έως το τέλος του έτους 2.000 νέοι ελεγκτές ενώ έως το τέλος Μαρτίου δεν έχει προσληφθεί κανείς, σύμφωνα με το capital.gr

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news