facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Σκέψεις για τέλος υπέρ ΕΟΠΥΥ στις τιμές των τσιγάρων

Πανάκριβο τόσο για την υγεία μας όσο και για τα ταμεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποδεικνύεται το κάπνισμα καθώς κοστίζει χιλιάδες ζωές ετησίως, ενώ επιβαρύνει με τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ τις δαπάνες των νοσοκομείων.

Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Υγείας συνεπικουρούμενο από ειδικούς επιστήμονες μελετά την αύξηση των τιμών των τσιγάρων ακόμη και κατά 2 ευρώ, ποσό που θα κάνει και καλό στην υγεία μας αλλά και στον ΕΟΠΥΥ, καθώς εξετάζεται ο φόρος αυτός να πηγαίνει υπέρ του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Εθνική Επιτροπή Ελέγχου του Καπνίσματος του υπουργείου Υγείας, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, το κάπνισμα ευθύνεται στη χώρα μας για 199.028 εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία, αντιπροσωπεύοντας το 8,9% του συνόλου των εισαγωγών. Η συνολική δαπάνη των δημόσιων νοσοκομείων που οφείλεται σε ασθένειες του καπνίσματος ανέρχεται σε 400.011.801 έως 554.123.300 ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 7,7%-10,7% του συνολικού προϋπολογισμού τους. Με βάση την αναγωγή αυτών των ποσοστών στο σύνολο της δαπάνης υγείας, εκτιμάται ότι το συνολικό άμεσο (ιατρικό) κόστος το οποίο αποδίδεται στο κάπνισμα ανέρχεται σε 1,76 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό της τάξεως του 7,9% της συνολικής δαπάνης υγείας (με βάση μια συντηρητική εκτίμηση).

Η συνολική δαπάνη

Αν στους υπολογισμούς αυτούς συμπεριληφθούν και οι έμμεσες δαπάνες (απώλειες παραγωγικότητας, λόγω νοσηρότητας και θνησιμότητας), τότε η συνολική δαπάνη για την εθνική οικονομία και την κοινωνική παραγωγή εκτιμάται στα 3,27 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως (1,53% του ΑΕΠ, με τιμές βάσης το έτος 2011 και συντηρητικούς υπολογισμούς).

Γεγονός καθόλου τυχαίο αν σκεφτεί κανείς ότι στην Ελλάδα το κάπνισμα αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για την υγεία του πληθυσμού, τόσο από πλευράς θνησιμότητας (17% των συνολικών θανάτων στις ηλικίες άνω των 30 ετών οφείλεται στο κάπνισμα) όσο και από πλευράς νοσηρότητας.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, το κάπνισμα ευθύνεται για το 12,9% του συνολικού φορτίου νοσηρότητας και θνησιμότητας στη χώρα, ποσοστό που ισοδυναμεί με την αθροιστική επίδραση των παραγόντων κινδύνου 5 έως 10 στη δεκάδα των κυριότερων αιτίων νοσηρότητας του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή της κατάχρησης οινοπνεύματος, της καθιστικής ζωής, της χαμηλής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, των ναρκωτικών, της μη ασφαλούς γενετήσιας συμπεριφοράς και της έλλειψης σιδήρου.

enet

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news