facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Αποσύρθηκε η διάταξη Μανιτάκη για τους συμβασιούχους

Η ανακοίνωση για την απόσυρση της επίμαχης διάταξης έγινε από τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης κ. Π. Μπαλτάκο.

Σε αυτήν αναφέρεται ότι «με την συντονισμένη παρέμβαση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη, η διάταξη που αφορά τις προσωρινές διαταγές αποσύρεται από το πολυνομοσχέδιο».

Όπως έγινε γνωστό η διάταξη θα κατατεθεί εκ νέου το Πάσχα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ «το περιεχόμενό της θα είναι συμβατό με τις απόψεις των συναρμοδίων υπουργών και θα διασφαλίσει στο ακέραιο ότι δε θα γίνεται παρελκυστική χρήση της διαδικασίας των προσωρινών διαταγών».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επίμαχη διάταξη Μανιτάκη δεν έστεκε νομικά, ενώ με την νέα ρύθμιση η οποία θα είναι αρμοδιότητας του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη δεν θα θίγει τις προσωρινές διαταγές που εκδίδονται για τους συμβασιούχους έργου αλλά θα λέει ότι με μια παρέμβαση, η οποία ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί στις λεπτομέρειές της δεν θα μπορεί κάποιος να κάνει παρελκυστική χρήση των προσωρινών διαταγών.

Στην κατεύθυνση αυτή το ενδιαφέρον της κυβέρνησης επικεντρώνεται στην χρονική επίσπευση της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που έπονται των προσωρινών διαταγών και πολλές φορές διαρκούν αρκετά χρόνια. Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές ο χρόνος εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων από την ημέρα της έκδοσης της προσωρινής διαταγής δεν θα υπερβαίνει τους 4 έως 6 μήνες.

Ενδοκυβερνητική κρίση πριν την απόσυρση

Η διάταξη, που θα περιλαμβανόταν στο πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, προέβλεπε ότι ένας συμβασιούχος θα υποχρεωνόταν να εγκαταλείψει την εργασία του, ακόμη κι αν είχε δικαστική προσωρινή διαταγή ή ασφαλιστικά μέτρα, σε περίπτωση που η κύρια αγωγή δεν εκδικαζόταν μέσα σε διάστημα εννέα μηνών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης είχε εξ αρχής εκδηλώσει τη διαφωνία του για τη διάταξη Μανιτάκη και διεμήνυε ότι δεν επρόκειτο να την υπογράψει, ούτε θα δεχόταν να περάσει χωρίς τη δική του υπογραφή.

Μέχρι πριν από λίγες ώρες τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και η ΔΗΜΑΡ -από την οποία προέρχονται τόσο ο κ. Μανιτάκης όσο και ο κ. Ρουπακιώτης- εξέφραζαν αισιοδοξία ότι θα βρισκόταν λύση μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου το βράδυ.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης από τις Βρυξέλλες δήλωσε ότι οι προσωρινές διαταγές έχουν χάσει την προσωρινότητά τους, με την έννοια ότι για να εκδικαστεί μια υπόθεση και να έχουμε εν τέλει την έκδοση αποφάσεως χρειάζεται συνήθως δύο, τρία ή και περισσότερα έτη. Κατά συνέπεια, είπε, η προσωρινή διαταγή διαρκεί επί μακρόν.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η λύση θα μπορούσε να βρεθεί με την παραμονή της προσωρινής διαταγής -είναι στοιχείο της παροχής έννομης διαδικασίας- αλλά με ειδική νομοθετική ρύθμιση να καθοριστεί το χρονικό σημείο μέσα στο οποίο θα εκδίδεται η οριστική απόφαση και θα λύνει τη διαφορά του συμβασιούχου, του εργαζομένου με το ελληνικό δημόσιο.

Παρά την αισιοδοξία τελικώς η διάταξη αποσύρθηκε αφού προηγήθηκε επικοινωνία συνεργατών του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη και του τελευταίου με τους αρμόδιους υπουργούς.


tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news