facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Στοιχεία της ΤτΕ για τους χειρισμούς Παπακωνσταντίνου θέλει η Προανακριτική

Στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, τα οποία θα ολοκληρώσουν την περιγραφή του «εγκληματικού» χειρισμού του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ και θα αποκαλύψουν τη ζημιά που υπέστησαν τα δημόσια ταμεία από την απόκρυψή της, αναμένεται να ζητήσουν τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνούν την υπόθεση.

Η αναζήτηση των νέων σημαντικών ευρημάτων προέκυψε μετά την αποκάλυψη του «ΘΕΜΑτος» ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου λίγες εβδομάδες μετά την παραλαβή της λίστας από τις γαλλικές αρχές (σ.σ. παρέλαβε τη λίστα στις 29.9.2010) προχώρησε σε έκδοση τροπολογίας (σ.σ. στις 4.11.2010) που έδινε τρίμηνη διορία σε όσους έχουν αδήλωτες καταθέσεις στο εξωτερικό να τις φέρουν στην Ελλάδα με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Αντί δηλαδή να δώσει τα στοιχεία στο ΣΔΟΕ για έρευνα που κατά τις εκτιμήσεις θα έφερναν έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, προτίμησε να την εξαφανίσει και παράλληλα να ανοίξει κερκόπορτα στους φοροφυγάδες. Υπό αυτά τα δεδομένα τα μέλη της Προανακριτικής θέλουν να μάθουν αν και πόσοι από τους 2.062 χρησιμοποίησαν αυτή την κερκόπορτα, καθώς επίσης και αν μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι συγγενείς του πρώην υπουργού που διεγράφησαν από το αυθεντικό υλικό.

Με τον τρόπο αυτό και εφόσον τα στοιχεία της ΤτΕ επιβεβαιώσουν τις υποψίες των μελών της επιτροπής, τότε «δένεται» πλήρως το πόρισμα και ως προς το ύψος της ζημιάς που προκάλεσε ο πρώην υπουργός με τους εγκληματικούς χειρισμούς του και κατά συνέπεια αποκτούν κακουργηματικό χαρακτήρα τα αδικήματα για τα οποία θα παραπεμφθεί.

Πρέπει άλλωστε να σημειωθεί ότι η βασική επιδίωξη του προέδρου της Προανακριτικής Επιτροπής κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη είναι να υπάρξει πλήρης τεκμηρίωση των συμπερασμάτων του τελικού πορίσματος. Γι’ αυτό και η επιθυμία είναι να μην κλείσουν οι εργασίες της πριν από την ολοκλήρωση των παράλληλων ερευνών που διενεργούνται από Δικαιοσύνη, ΣΔΟΕ και τράπεζες. Υπό αυτό το πρίσμα, στις εβδομαδιαίες συσκέψεις που πραγματοποιούν τα αρμόδια επιτελεία των κομμάτων της πλειοψηφίας κατατέθηκε η πρόταση να ζητηθεί, άμεσα, από την ΤτΕ ο κατάλογος με όλους εκείνους τους καταθέτες της HSBC που έσπευσαν να κάνουν χρήση της ύποπτης τροπολογίας Παπακωνσταντίνου. Στην ουσία θα αναζητήσουν απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

1) Πόσοι και ποιοι από τους 2.062 καταθέτες της λίστας «επαναπάτρισαν» τα χρήματά τους το διάστημα που ίσχυαν οι ρυθμίσεις Παπακωνσταντίνου;

2) Πόσα χρήματα επέστρεψαν και ποιο το ύψος της απώλειας εάν αυτά φορολογούνταν κανονικά;

3) Μεταξύ όσων έκαναν χρήση της τροπολογίας περιλαμβάνονται οι 3 συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου που διεγράφησαν από την αυθεντική λίστα;

4) Μεταξύ εκείνων που έφεραν πίσω τα χρήματά τους περιλαμβάνονται τα δέκα φυσικά πρόσωπα που άτυπα έδωσε για έλεγχο του φορολογικού τους προφίλ ο κ. Παπακωνσταντίνου στον κ. Γιάννη Καπελέρη την επίμαχη περίοδο;

Ο Βενιζέλος «καρφώνει» τον Παπακωνσταντίνου για την αλλοίωση

Πέραν, όμως, των εξωσυνεδριακών ερευνών της Προανακριτικής, σημαντικά είναι και τα όσα καταθέτουν ουσιαστικοί μάρτυρες της υπόθεσης. Πιο αναλυτικά, την περασμένη Πέμπτη κατέθεσε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και στα ελάχιστα διαστήματα κατά τα οποία επικρατούσε η σύνεση στην αίθουσα και όχι οι παρελκυστικοί καυγάδες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «εκτέλεσε» τον κ. Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς του αναφορικά με τη λίστα και στην ουσία τον «κάρφωσε» ως το πρόσωπο που αλλοίωσε το αυθεντικό υλικό. Ειδικότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ξεκαθάρισε ότι «με ενοχλεί το γεγονός ότι βλέπω να έχει παραχθεί το USB στις 30 Σεπτεμβρίου 2010, δηλαδή, αμέσως με την άφιξη του υλικού από τη Γαλλία με τη μορφή CD. Αυτό με ενοχλεί. Κι επειδή αυτό ξαναβρίσκεται την 1η Ιουλίου στον ίδιο χρήστη, στον ίδιο υπολογιστή, λέω “αυτό πρέπει να διερευνηθεί. Είναι άξιο προς διερεύνηση… Διότι, ποιος έβγαλε τα τρία αρχεία;”».

Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας το περιεχόμενο των e-mails που αντάλλασσε ο κ. Παπακωνσταντίνου με τον κ. Ιωάννη Διώτη για τον χειρισμό της λίστας, την ώρα που ο πρώτος είχε ήδη αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών, άφησε να εννοηθεί ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου έβλεπε το ΣΔΟΕ ως παραμάγαζό του. Απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Μαρκογιαννάκη είπε ότι «με κατέπληξαν αυτά τα ηλεκτρονικά μηνύματα που φέρεται να έχουν ανταλλαγεί μεταξύ των κυρίων Παπακωνσταντίνου και Διώτη στις 7 Ιουλίου του 2011, δηλαδή, αρκετές ημέρες μετά την αλλαγή στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Οικονομικών, διότι από το σύνολο αυτών των μηνυμάτων προκύπτει ότι εγώ απουσιάζω… Ολα έγιναν πίσω από την πλάτη μου και ερήμην μου, τρεις-τέσσερις εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου».Το γεγονός άλλωστε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου έβλεπε το ΣΔΟΕ ως παραμάγαζό του ενισχύεται και από την παραδοχή Διώτη ότι ο πρώην υπουργός παρενέβαινε για την προσωπική αντιδικία που είχε με τον κ. Θέμο Αναστασιάδη.

Είναι δε ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φρόντισε να «καρφώσει» από την αρχή της εξέτασή του τον προκάτοχό του στο υπουργείο Οικονομικών λέγοντας πως «όλα αυτά που συνδέονται με τη διερευνώμενη πράξη της νόθευσης εγγράφου από τον πρώην υπουργό και το επικουρικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος έχουν τελεστή – εάν έχουν τελεστεί – πριν αναλάβω εγώ υπουργός»! Στην πορεία δε της κατάθεσή του τεκμηρίωσε με ακρίβεια τα εγκλήματα Παπακωνσταντίνου. Αναλυτικά, επισήμανε ότι η λίστα με τους καταθέτες «είναι αλήθεια είναι ότι καθυστέρησε πολλούς μήνες να πάει στο ΣΔΟΕ και πήγε στο ΣΔΟΕ με έναν τρόπο που δεν βοηθούσε τη συνέχεια της έρευνας» . Απαντώντας στον κ. Βαρβιτσιώτη εξήγησε ότι «η διαχείριση της λίστας δεν μου άρεσε. Στο θέμα της λίστας ο σωστός χειρισμός ήταν να μην παρεμβληθεί καθόλου ο Υπουργός, να πάει αυτό στην υπηρεσία. Ο Υπουργός δεν είναι για να ασχολείται με υποθέσεις και έρευνες, είναι για να ασχολείται με πολιτικές κατευθύνσεις». Το ίδιο επανέλαβε όταν ρωτήθηκε πως κρίνει τη σπουδή του κ. Παπακωνσταντίνου που φαίνεται από την Έκθεση της ΔΕΕ από την πραγματογνωμοσύνη να ανοίξει το αρχείο και να αρχίσει να αναζητά ονόματα και λέξεις κλειδιά όπως «Παπακωνσταντίνου»,«Κοζάνη», «Παπανδρέου», «Καραμανλής», λέγοντας «δεν πρέπει ο Υπουργός να ανοίγει και να αναμειγνύεται σε τίποτα από αυτά. Δεν έπρεπε να αναμειχθεί ο Υπουργός και το γραφείο του Υπουργού σε ερευνητικές πράξεις. Η υπηρεσία έπρεπε. Εγω θα του έλεγα να το στείλει στην υπηρεσία το ταχύτερο δυνατό και να πρωτοκολληθεί».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news