facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Άμεση λύση στο ζήτημα των Σκοπίων ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε από τα κράτη μέλη της ΕΕ να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια πριν από το τέλος Ιουνίου του 2013. 

Επίσης, ζητά να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα της ονομασίας, στα πλαίσια του ΟΗΕ.

Με το ψήφισμα τους επί της έκθεσης προόδου της χώρας για το 2012, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής κάλεσαν τον Επίτροπο, αρμόδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ, να αξιολογήσει το κόστος της μη διεύρυνσης, συμπεριλαμβανομένων των βασικών κινδύνων για τη χώρα εάν συνεχιστεί το σημερινό status quo. Υπενθυμίζεται ότι τα Σκόπια έλαβαν το καθεστώς υποψήφιας χώρας το Δεκέμβριο του 2005.

Όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ, οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και να προωθήσει τις ευνοϊκές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες.

Υπογράμμισαν το γεγονός ότι η διαμάχη για το όνομα εξακολουθεί να εμποδίζει την ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ και ζήτησαν να υπάρξει οριστική επίλυση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, χωρίς περεταίρω καθυστέρηση.

Επίσης, οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν και ζήτησαν να υπάρξει συνολική μεταρρύθμιση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών στη χώρα.

Παράλληλα, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις υπάρχουσες εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων στη χώρα. Ζήτησαν, δε, από την κυβέρνηση να στείλει σαφή μηνύματα ότι η εφαρμογή διακρίσεων με βάση την εθνική ταυτότητα δεν θα γίνονται ανεκτές στη χώρα.

Οι ευρωβουλευτές επέμειναν ακόμη στην ανάγκη για μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε να ενισχυθεί η νομοθεσία κατά της διαφθοράς, να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία και η αντικειμενικότητα των δικαστικών αρχών στην πράξη, αλλά και να ξεπεραστούν τα εκτεταμένα φαινόμενα αυτολογοκρισίας που παρατηρούνται μεταξύ των δημοσιογράφων.

Το ψήφισμα του εισηγητή Richard Howitt (Σοσιαλιστές, Ηνωμένο Βασίλειο) υιοθετήθηκε από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ με 39 ψήφους υπέρ και 13 κατά. Η ψηφοφορία στην ολομέλεια θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα στη Σύνοδο του Μαΐου στο Στρασβούργο.

pygmi

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news