facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Πέντε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπερασπίζονται τη λιτότητα

Τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετωπίζει την κρίση υπερασπίζονται σε κοινό τους άρθρο πέντε κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε., λέγοντας πως η στρατηγική δείχνει αποτελέσματα και τονίζοντας πως «η Ευρώπη ανταποκρίνεται» -χωρίς, πάντως, στο κείμενό τους να αναφέρουν ούτε μία φορά τη λέξη λιτότητα.

Το κείμενο υπογράφουν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup, ο Όλι Ρεν, επίτροπος επί νομιοσματικών και οικονομικών υποθέσεων, ο Γιοργκ Άσμουσεν της ΕΚΤ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ του μηχανισμού στήριξης ESM και ο Βέρνερ Χόγερ της ΕΤΕπ. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στους New York Times και την International Herald Tribune με τον τίτλο «η Ευρώπη ανταποκρίνεται».

"Όλα δεν έχουν έρθει ακόμη στην θέση τους (...) όμως είναι σαφές ότι η απάντησή μας στην κρίση συμβάλλει στην επανεξισορρόπηση της οικονομίας της ευρωζώνης και έχει επιτρέψει να υπάρχουν εγγυήσεις για την ακεραιότητα του ευρώ", σημειώνουν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές Υπoθέσεις Όλι Ρεν, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γεργκ Άσμουσεν, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγερ.

"Μέσα στην θύελλα, ενισχύσαμε τα θεμέλια της νομισματικής ένωσης και βελτιώσαμε την βιωσιμότητα των δημοσιονομικών μας", συνεχίζουν οι ίδιοι σε κοινό τους άρθρο που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της International Herald Tribune και των New York Times.

Οι αξιωματούχοι υπενθυμίζουν τους βασικούς πυλώνες της απάντησής τους στην κρίση, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση της δημοσιονομικής επίβλεψης των κρατών μελών της ευρωζώνης, το πρόγραμμα εξαγοράς του χρέους της ΕΚΤ, η δημιουργία μόνιμου τείχους ασφαλείας και η υποστήριξη που προσφέρεται, συχνότερα μαζί με το ΔΝΤ, στις χώρες που χρειάζονται χρηματοπιστωτική βοήθεια.

"Η απάντηση αυτήν στην κρίση έχει αποφέρει καρπούς (...) Οι αγορές χαιρετίζουν τις προσπάθειες αυτές", υπογραμμίζουν οι αξιωματούχοι αυτοί, σύμφωνα με τους οποίους "η ευρωζώνη έχει δείξει μια δυνατότητα αντίστασης και μια ικανότητα να επιλύνει τα προβλήματά της, την οποία ορισμένοι παρατηρητές ούτε καν υποψιάζονταν πριν από ένα έτος".

"Ως συνέπεια της αποφασιστικότητάς μας και της κοινής μας στρατηγικής γίνεται μια δύσκολη, αλλά απαραίτητη προσαρμογή, από την οποία θα αναδυθεί μια ευρωζώνη πιο ισχυρή", διαβεβαιώνουν.

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης παραδέχονται ότι "η απαραίτητη αυτή προσαρμογή συνεπιφέρει σοβαρές κοινωνικές προκλήσεις, κυρίως υπό την μορφή μιας απαράδεκτα υψηλής ανεργίας". "Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις με αποφασιστικότητα", υπογραμμίζουν οι ίδιοι.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύεται την ώρα που ξαναρχίζει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις η δημόσια συζήτηση για την λιτότητα. Ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών Ουέιν Σουάν επέκρινε σήμερα την "ανόητη λιτότητα" στην Ευρώπη που εμποδίζει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Επίσης προχθές οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχία για μια "ασθενή" ζήτηση στην ευρωζώνη και μια "κούραση λόγω της λιτότητας", η οποία απειλεί ορισμένες χώρες της περιοχής που έχουν δεσμευτεί σε σχέδια δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news