facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Αποχαιρετούν την Ευρώπη οι επενδυτές - Στροφή προς ΗΠΑ και Ιαπωνία

Η υπόσχεση του Μάριο Ντράγκι, προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πέρυσι το καλοκαίρι, να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να προστατεύσει το ευρώ, η επιπλέον χρηματοδότηση που έλαβε η Ελλάδα και η απόφαση για έναν κοινό μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών υπό την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέκοψαν τη φυγή των ξένων επενδυτών από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση των Bank of America και Merrill Lynch δείχνει ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων στις διεθνείς χρηματαγορές στρέφονται προς τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, εγκαταλείποντας τις αναδυόμενες αγορές και την Κίνα.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα, που δημοσιεύτηκε χθες, οι τρεις, κομβικής σημασίας, αποφάσεις που έλαβε η Ευρωζώνη οδήγησαν σε σταθεροποίηση του μεριδίου κρατικού χρέους που κατέχουν ξένοι επενδυτές στην Ιταλία και την Ισπανία στο 35% και 30% του συνόλου

. Παρ’ όλα αυτά, το μερίδιο ιταλικών και ισπανικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν σήμερα οι ξένοι επενδυτές παραμένει πολύ χαμηλότερο απ’ ό,τι πριν από το 2010. Στο ερώτημα «πού πηγαίνουν» οι επενδυτές που φεύγουν από την περιφέρεια της Ευρωζώνης, η απάντηση είναι ότι επενδύουν στις αμερικανικές μετοχές, στο δολάριο και στις ιαπωνικές μετοχές, σύμφωνα με τη μηνιαία δημοσκόπηση διαχειριστών κεφαλαίων που δημοσίευσε χθες η BofA.

Η έκθεση των διαχειριστών κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στις διεθνείς χρηματαγορές στο αμερικανικό δολάριο βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα μηνών, ενώ η «βουλιμία» τους για το δολάριο είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στη δεκαετή ιστορία της δημοσκόπησης. Το επίπεδο αισιοδοξίας για την πορεία της αμερικανικής και ιαπωνικής οικονομίας τον επόμενο χρόνο είναι το υψηλότερο των τελευταίων επτά μηνών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Η όρεξη των επενδυτών για την Κίνα φαίνεται ότι υποχωρεί σημαντικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο διάστημα 5-11 Απριλίου, δηλαδή πριν από τη δημοσίευση των στοιχείων που δείχνουν ασθενέστερη από το αναμενόμενο ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το α΄ τρίμηνο του 2013. Μόλις το 13% των επενδυτών θεωρεί ότι η κινεζική οικονομία θα ενισχυθεί το επόμενο έτος, από 71% των επενδυτών τον περασμένο Ιανουάριο.

Εν τω μεταξύ, το σύνολο των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ιαπωνική οικονομία θα ενισχυθεί τους επόμενους 12 μήνες, ενώ η «όρεξη» για το γιεν έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002. Οι καθαρές εισροές σε ιαπωνικές μετοχές αυξήθηκαν, για έκτο συνεχή μήνα, και διαμορφώνονται στο 20%, επίπεδο χαμηλότερο από τον μέσο όρο 31% μεταξύ 2003-2007, πράγμα που σημαίνει πως υπάρχει περιθώριο για νέες τοποθετήσεις.

Τέλος, τομείς που επηρεάζονται από την άνοδο του δολαρίου, όπως τα εμπορεύματα, η ενέργεια και οι πρώτες ύλες, έχουν υποστεί πολύ μεγάλη καθίζηση. Οι τοποθετήσεις σε εμπορεύματα και πρώτες ύλες έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009, ενώ οι τοποθετήσεις σε μετοχές εταιρειών ενέργειας βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί.

Επικίνδυνη απόκλιση στο κόστος δανεισμού

Οι διαφορές μεταξύ του πυρήνα και της περιφέρειας της Ευρωζώνης όσον αφορά την παροχή πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία και το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων εξακολουθούν να υπάρχουν, «ενισχύοντας την απόκλιση μεταξύ των οικονομιών», αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεσή του. Η απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα (εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού) θα μπορούσε να παρεμποδίσει την ανάκαμψη και να προκαλέσει χρηματοπιστωτικές εντάσεις, καθώς οι εταιρείες πρέπει να αντιμετωπίσουν υψηλό χρέος σε περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης και υψηλών επιτοκίων δανεισμού, τονίζει το ΔΝΤ. Ενδεικτικά, το σπρεντ του επιτοκίου που πληρώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις μνημονιακές χώρες σε σχέση με το επιτόκιο δανεισμού της ΕΚΤ φτάνει στις αρχές του 2013 το 5,1%, ενώ στη Γερμανία και τη Γαλλία είναι μόλις 2,1%.

energia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news