facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Κύπρος: 6.000 καταθέτες απέσυραν εκατομμύρια ευρώ το πρώτο 15ήμερο του Μαρτίου

Κατάλογος με έξι χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία το πρώτο δεκαπενθήμερο Μαρτίου προχώρησαν... σε απόσυρση καταθέσεων πολλών εκατομμυρίων ευρώ από την Κύπρο, στάλθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.

Ο κατάλογος θα τεθεί στη σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων και την ερχόμενη Πέμπτη θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών ο διοικητής και ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ), δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης, εκφράζοντας αμφιβολίες κατά πόσο η ΚΤ απέστειλε όλα τα ονόματα.

Ο φάκελος με τον κατάλογο ανοίχτηκε το πρωί σε κλειστή συνεδρία από τον κ. Συλλούρη, ο οποίος εξέφρασε, σε δηλώσεις του, την απογοήτευση και το θυμό του γιατί η ΚΤ δεν απέστειλε όλα τα στοιχεία, που ζητούσε η Επιτροπή και αφορούσαν τις εκροές καταθέσεων τον τελευταίο χρόνο.

Η ΚΤ αναφέρει σε επιστολή της ότι ο όγκος πληροφοριών είναι τεράστιος και ζητά να αναδιατυπωθεί το αίτημα για παροχή πληροφοριών. Δεν είναι βέβαιο, αν το αίτημα της Βουλής είναι συμβατό με το τραπεζικό απόρρητο, υποστηρίζει η ΚΤ.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε, επίσης, ότι στην επιστολή που στάλθηκε στην Επιτροπή επιβεβαιώθηκε ότι, όταν πάρθηκε απόφαση για στήριξε της Λαϊκής Τράπεζας για 1,8 δισ. ευρώ, δεν στάλθηκε στη Βουλή το ενημερωτικό δελτίο της τράπεζας, στο οποίο αναγραφόταν το ύψος του ELA προς τη Λαϊκή.

Τη δυσαρέσκειά του γιατί η Βουλή δεν ενημερώθηκε για το ύψος του ELA κατά την ψήφιση της ενίσχυσης της Λαϊκής Τράπεζας, εξέφρασε και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού.

Στην επιστολή του υποδιοικητή της ΚΤ, σημειώνεται ότι αποστέλλει τα στοιχεία των 15 πρώτων ημερών του Μαρτίου, γιατί η συλλογή ενός τεράστιου όγκου πληροφοριών που θα καταλήξει στην Ερευνητική Επιτροπή πιθανόν να μην εξυπηρετεί τους σκοπούς της έρευνας της.

Αναφέρει, επίσης, ο υποδιοικητής της ΚΤ ότι η έρευνα της Αlvarez & Μarsal καθώς και της Pimco στάλθηκαν στη Bουλή, προσθέτοντας ότι μετά την απόφαση του Eurogroup η έκθεση της Pimco δεν θα πρέπει να δημοσιευτεί μέχρι την υπογραφή του μνημονίου, καλώντας τους βουλευτές να την χειριστούν ως άκρως εμπιστευτική.

Υποδεικνύεται εξάλλου ότι δεν χρειάζεται η έγκριση της ΚΤ για απόσυρση χρημάτων από τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ουδέποτε το ΔΣ της ΚΤ είχε μπροστά του τέτοια αιτήματα.

ΔΗΣΥ: Καταγγέλλει τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για παραπληροφόρηση της Βουλής

Εξάλλου, θέμα τάξης και διαφαινόμενες ευθύνες για παραβίαση της νομοθεσίας σχετικά με Κατάθεση Στοιχείων και Πληροφοριών στη Βουλή, από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη, θέτει ο ΔΗΣΥ, δια του βουλευτή του Πρόδρομου Προδρόμου.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι η Βουλή κατ' επανάληψιν είχε ζητήσει να πληροφορηθεί τους όρους εντολής του εξειδικευμένου οίκου, στον οποίο είχε αναθέσει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου τη διερεύνηση των συνθηκών και περιστάσεων που οδήγησαν τις δυο τράπεζες στη γνωστή κατάσταση και στην ανάγκη κρατικής βοήθειας για την ανακεφαλαιοποίηση.

«Αφού αρχικά απέφυγε να ανταποκριθεί, σε μια πρώτη εμπιστευτική επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, ο διοικητής ανέφερε απλώς ότι η έρευνα αφορά τις δύο κυπριακές τράπεζες. Στη συνέχεια και αφού προηγουμένως ο πρόεδρος της Βουλής επικαλέστηκε και την περί Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ζήτησε την κατάθεση αυτούσιων των Όρων Εντολής, ο διοικητής ανταποκρίθηκε με νεότερη επιστολή του», αναφέρει ο κ. Προδρόμου.

«Με την επιστολή του, ημερομηνίας 13 Νοεμβρίου 2012 και απαντώντας σε επιστολή του Προέδρου της Βουλής ημερομηνίας 23 Οκτωβρίου 2012, ο διοικητής ενημέρωνε το Σώμα για τους όρους εντολής. Μεταξύ άλλων ανέφερε επί λέξει: «παραθέτω πιο κάτω αυτούσιους τους Όρους Εντολής όπως αυτοί εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και δόθηκαν στο Διεθνή Οίκο Alvarez and Marsal για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας με στόχο την εξακρίβωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες οι δυο κυπριακές τράπεζες και συγκεκριμένα η Cyprus Popular Bank Co Ltd και η Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ υπέστησαν ζημιές με αποτέλεσμα να χρειαστούν κρατική στήριξη».

Ωστόσο, τονίζει ο κ. Προδρόμου, στο πόρισμα της έρευνας αυτής, το οποίο έχει κοινοποιηθεί αυτές τις μέρες, διαφαίνεται ότι οι Όροι Εντολής ήταν στην πραγματικότητα διαφορετικοί.

«Ουδεμία σχέση έχουν με τη διαβεβαίωση του Διοικητή προς τον Πρόεδρο της Βουλής.

Συγκεκριμένα, η έρευνα που έγινε δεν αφορούσε τις δυο κυπριακές τράπεζες».

Κατόπιν τούτου, σημειώνει ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, είναι προφανές ότι υπάρχει παράβαση της περί Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοθεσίας (1985 -ενοποιητικός του 1993) και καταγγέλλει τον διοικητή ότι προφανώς παραπληροφόρησε τη Βουλή στις 13 Νοεμβρίου. «Η νομοθεσία προβλέπει ότι τέτοια παράβαση από αξιωματούχο μπορεί να συνιστά ποινικό αδίκημα και προνοεί για διαδικασία μέσω της οποίας το ζήτημα παραπέμπεται στον Γενικό Εισαγγελέα», καταλήγει ο κ. Προδρόμου.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news