facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Μετά τον Λάτση, μπαίνει με 50 εκατ. στην αύξηση της Εθνικής, ο εφοπλιστής Αχ. Κωνσταντακόπουλος

Μετά την πρόθεση του Ομίλου Λάτση να συμμετάσχει με 100 -150 εκατ. στην αύξηση της Εθνικής, ο εφοπλιστής Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, γιος του καπετάν Βασίλη και ιδιοκτήτης του Costa Navarino, αποφασίζει να συμμετάσχει με 50 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου. Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κι άλλοι μεγάλοι εφοπλιστές θα τοποθετήσουν άλλα 50 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό σε 100 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, η διοίκηση της Εθνικής ανοίγει τις διεθνείς επαφές με στόχο να προσελκύσει κεφάλαια από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το σχέδιο της Εθνικής, υπάρχει πρόβλεψη επαρκών κινήτρων, ώστε οι συμμετέχοντες στην αύξηση να αποζημιωθούν μελλοντικά από την αρχική μείωση που θα έχουν της τοποθέτησής τους, εξαιτίας της αρνητικής θέσης της τράπεζας κατά 2,8 δισ. Τι εννοούμε με αυτό, ότι επειδή η καθαρή θέση της Εθνικής είναι αρνητική, για κάθε 10 ευρώ που, λογικά, τοποθετούνται, τα 2,8 μηδενίζουν την όποια ζημιά και τα υπόλοιπα 7,2 είναι αυτά που αποκτούν αξία. Αυτό είναι και το βασικό αντικίνητρο για όσους βιάζονται να επιχειρηματολογήουν υπέρ της αποτυχίας της αύξησης. Κρίσιμη παράμετρο αποτελεί η αξιοποίηση της Finansbank που αποτελεί και το ισχυρό χαρτί της τράπεζας.

Όπως έχει αναφέρει η διοίκηση στους μεγάλους πελάτες, σύμφωνα με το "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ", έχει ενημερώσει ότι η πλευρά Λάτση προτίθεται να συμμετάσχει στην Αύξηση Κεφαλαίου της Εθνικής με ένα ποσό που καταρχάς θα ανέλθει σε 100 εκατ. ευρώ για να υποστηρίξει το ποσοστό του 12% που διαθέτει και να μην χάσει τα λεφτά της. Το ποσό αυτό μπορεί να ξεπεράσει και τα 150 εκατ. ευρώ ανάλογα με τις εξελίξεις καθώς η επιφάνεια του Ομίλου αφενός μεν του επιτρέπει την άνεση αφετέρου μπορεί να κρίνει ότι υφίσταται σημαντική επενδυτική ευκαιρία να αυξήσει το ποσοστό στην Εθνική πάνω από 15%.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μία πρώτη βάση για την προσέλκυση μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων απ' την εγχώρια αγορά που μπορεί να συγκροτήσουν την πρώτη μαγιά για την επιτυχία της αύξησης. Ήδη το επιτελείο του ομίλου Λάτση στο Λουξεμβούργο βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση με επικεφαλής του Εμανουέλ Μπουσετίλ.

Τα Ταμεία πρέπει να χρηματοδοτηθούν για την αύξηση

Παράλληλα αν η αύξηση αποτύχει αυτό θα σημάνει ένα οριστικό κούρεμα για την περιουσία των Ταμείων σε μετοχές, που έχουν το 16% αλλά και άλλους φορείς,όπως η Εκκλησία και Ιδρύματα που έχουν συνολικά 5%. Για τα ταμεία θα πρέπει να δοθεί λύση με δανεισμό για συμμετοχή τους στην αύξηση καθώς η κατάσταση τους είναι δραματική από πλευράς διαθεσίμων αλλά και ζημιών από το PSI.

Σε πρώτη φάση η δίοικηση της Τουρκολιά κινητοποιεί το εσωτερικό μέτωπο τους μεγάλες Ελληνες πελάτες, όπως εφοπλιστές αλλά και το σύνολο του δικτύου. Απαντώντας δε στις κριτικές που δέχτηκε για την αποτυχία της συγχώνευσης, πηγές της δίοικησης επισημαίνουν ότι ενώ μέχρι τις 19 Μαρτίου όλα έβαιναν καλώς τόσο από τις δημοσιεύσεις του ΔΝΤ από τον Ιανουάριο αλλά και από την ίδια την Τρόικα, στις 26 Μαρτίου ο αναλυτής του ΔΝΤ Φρεκώ αιφνιδίασε τους πάντες με την αρνητική του εισήγηση για την συγχώνευση με την Eurobank.

Σε κάθε περίπτωση έχει συνηδειτοποιηθεί τόσο από πολιτικής ηγεσίας όσο και από την ίδια την δίοικηση η σημασία να μείνει η Εθνική σε ελληνικά χέρια. Στόχος να αποφευχθούν και αναποτελεσματικά σχήματα σε μια μεταβίβαση, που ουδείς γνωρίζει με τι κριτήρια θα γίνει και γιατί η Τρόικα κόπτεται τόσο πολύ. Δικαιώνονται έτσι οι θέσεις του Newmoney.gr που από την αρχή πήρε θέση κατά της κατάληξης στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

newmoney

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news