facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Χαράτσι στα φωτοβολταϊκά μέχρι και 42%, τη γλίτωσαν τα οικιακά!

Χαράτσι μέχρι και …42% επί του τζίρου τους προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών για όσους επενδυτές φωτοβολταικών συνδεθούν με το δίκτυο μετά την 1η Ιουλίου 2013. Για όσων τα έργα συνδέθηκαν ή πρόκειται να συνδεθούν με το δίκτυο από την 1η Ιανουαρίου ως και την 3 Ιουνίου 2013, η έκτακτη εισφορά επί του τζίρου φτάνει το 37%. Το χαράτσι κλιμακώνεται ανάλογα με το πότε ο επενδυτής «κλείδωσε» την εγγυημένη ταρίφα. Τα οικιακά φωτοβολταικά τη γλιτωσαν (προς το παρόν τουλάχιστον), αφού παρά τα αρχικά σενάρια κρίθηκε ότι το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας κίνησης θα ήταν μεγαλύτερο από το όποιο δημοσιονομικό όφελος.

Παράλληλα παγώνει παράλληλα κάθε νέα σύναψη σύμβασης πώλησης φωτοβολταικού με το δίκτυο μέχρι και το τέλος του 2013 (πλην των οικιακών που εξαιρούνται). Επίσης καθιερώνεται για όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ (από φωτοβολταικά, και αιολικά μέχρι βιομάζα) εγγυητική επιστολή που θα πρέπει να συνοδεύει στο εξής κάθε νέο αίτημα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης στο δίκτυο, με τέσσερα κλιμάκια.

Βασικός στόχος των ρυθμίσεων που αφορούν πολλές χιλιάδες επενδυτές, μεμονωμένους αλλά και επιχειρήσεις, είναι ο μηδενισμός των ελλειμμάτων της αγοράς των ΑΠΕ που εκτιμάται ότι θα φτάσει φέτος στα 640 εκατ. ευρώ.

Επίσης θεσπίζεται εγγυητική επιστολή που θα πρέπει στο εξής να συνοδεύει υποχρεωτικά κάθε αίτημα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης μονάδας ΑΠΕ στο δίκτυο, ενώ καθιερώνεται τέλος διακράτησης ύψους 1.000 ευρώ / MW για τα φωτοβολταικά αν τρία χρόνια μετά τη λήψη της άδειας ο επενδυτής δεν έχει ακόμη εκτελέσει το έργο. Το τέλος μπορεί να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του ΥΠΕΚΑ έως και τα 3.000 ευρώ/ MW. Αναλυτικά, οι ρυθμίσεις προβλέπουν :

1. Εισφορά 37% και 34% αντίστοιχα για φωτοβολταικά που τέθηκαν ή πρόκειται να τεθούν σε δοκιμαστική λειτουργία ή να συνδεθούν με το δίκτυο από την 1η Ιανουαρίου του 2013 έως και 30 Ιουνίου του 2013. Τα ποσοστά της περίπτωσης αυτής μειώνονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες για τους σταθμούς των κατ’ επάγγελμα αγροτών υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς δεν υπερβαίνει τα 100 kW.

2. Εισφορά 42% και 40% αντίστοιχα για φωτοβολταικά που τίθενται σε δοκιμαστική λειτουργία ή θα συνδεθούν με το δίκτυο μετά την 1η Ιουλίου.
Σημειώνεται ότι τα υψηλότερα ποσοστά (37% και 42%) της ειδικής εισφοράς, αφορούν σε φωτοβολταϊκά που «κλείδωσαν» εγγυημένη ταρίφα μέχρι και το Φεβρουάριο του 2012 και τα χαμηλότερα (40% και 34%), εκείνα τα έργα που κλείδωσαν τιμή από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Αύγουστο 2012.

3. Αναστολή σύναψης συμβάσεων σύνδεσης και πώλησης ηλεκτρισμού με τον ΛΑΓΗΕ (Λειοτυργός Αγοράς) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013. Ο υπ. ΠΕΚΑ θα αποφασίζει αν η αναστολή μπορεί να αίρεται πριν την 31η Δεκεμβρίου.

4. Τέσσερα κλιμάκια εγγυητικών επιστολών. Το ύψος της εγγυητικής ορίζεται, ανά μονάδα ονομαστικής ισχύος του αιτήματος σε MW, σε 60.000 ευρώ για το τμήμα της ισχύος ως και 1 MW, 30.000 ευρώ για το τμήμα της ισχύος από 1 MW έως και 10 MW, 20.000 ευρώ για το τμήμα ισχύος από 10 MW ως και 100 MW, και 10.000 ευρώ για το τμήμα ισχύος πάνω από 100 MW. Στόχος είναι να δημιουργηθούν αντικίνητρα για τη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο για μεγάλο χρονικό διάστημα στα ανώριμα αιτήματα.

5. Διάρκεια εγγυητικής τα 2 έτη, ενώ θα επιστρέφεται στον ενδιαφερόμενο μετά από αίτημά του ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει το έργο.

Αναλυτικά, οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν στις ΑΠΕ στο energypress

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news