facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Αξιολόγηση πριν τις απολύσεις στο Δημόσιο – Φεύγουν 4.000 μέσα στο 2013

Σε κοινά αποδεκτό μέτωπο αναφορικά με το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, συμφώνησαν οι τρεις αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη σύσκεψη που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη αντίστοιχα – και υπό την παρουσία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη – αποφασίστηκε να τεθεί η νέα πρόταση άμεσα στους εκπροσώπους των δανειστών και να κλείσει ως την Κυριακή, προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουν φύγει 4.000 υπάλληλοι από το Δημόσιο, ενώ άλλοι 11.000 θα αποχωρήσουν ως το 2014. Όπως προβλέπεται, αυτοί που θα αποχωρήσουν είναι οι επίορκοι (με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις), οι μονίμως απόντες (εκτιμάται πως θα αντικατασταθούν) και όσοι επιλέξουν μία εθελούσια έξοδο.

Οπως άφησαν να εννοηθεί οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, θα γίνουν αξιολογήσεις στο Δημόσιο, πριν αποφασιστούν αποχωρήσεις υπαλλήλων.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Πρέπει να βγούμε από την εικόνα της κρίσης και της αβεβαιότητας. Πρέπει να κλείσουμε όλα τα θέματα. Αναφορικά με το ζήτημα της Δημόσιας Διοίκησης, διαμορφώσαμε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο, το οποίο θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ως το βράδυ της Κυριακής. Το πλαίσιο αυτό σέβεται απόλυτα το Σύνταγμα.»

Από την πλευρά του, ο κ. Κουβέλης σημείωσε πως οι επίορκοι θα αποχωρήσουν με βάση τις αποφάσεις των δικαστικών συμβουλίων τα οποία θα ενεργοποιηθούν περισσότερο και θα επιταχύνουν τις εργασίες τους – οι μη επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι θα κριθούν με την αξιολόγηση και την κινητικότητα.

Ο κ. Κουβέλης επέμεινε ότι οι αλλαγές και η αναδιοργάνωση του δημοσίου θα γίνει με το σχέδιο της κινητικότητας και εκτίμησε ότι μέχρι το 2015 αυτοί που θα έχουν αποχωρήσει θα είναι περισσότεροι από 180.000. Επίσης, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι θα αξιολογηθούν οι οργανισμοί όπου χρειάζεται και αν δεν έχουν λόγο ύπαρξης θα κλείσουν και το προσωπικό τους, αφού αξιολογηθεί και δεν ανταποκρίνεται, θα βγαίνει εκτός.

Όσο για τον αριθμό των επιόρκων, ο κ. Κουβέλης είπε ότι δεν μπορεί να δοθεί συγκεκριμένος αριθμός γιατί θα ήταν αυθαίρετο, αφού δεν θα έχουν κριθεί τουλάχιστον από τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά και υπογράμμισε ότι δεν υπερασπίζεται αορίστως κανέναν, αλλά υπερασπίζεται τους νόμους της χώρας γιατί «δεν είμαστε μια χώρα που ζητάμε να κοπούν κεφάλια χωρίς νομική διαδικασία» όπως είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η Τρόικα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν γίνεται να ζητάει την ικανοποίηση των απαιτήσεών της, χωρίς νόμιμες διαδικασίες.»

Αξίζει να σημειωθεί πως στο Eurogroup οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης κατέστησαν σαφές ότι η Τρίτη είναι η «καταληκτική» ημερομηνία, προκειμένου να μπορέσει να εκταμιευθεί έως το τέλος Απριλίου η δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην Ημερησία του Σαββάτου, άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το θέμα απολύσεων στο Δημόσιο, τονίζοντας ότι «το Σύνταγμα δεν απαγορεύει να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι που η οργανική τους θέση καταργείται».

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news