facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Ούτε τα μισά από τα 3,2 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν, δεν έφτασαν στους πιστωτές του Δημοσίου

Ο ΕΟΠΥΥ και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) αποτελούν έως τώρα την «αχίλλειο πτέρνα» στο πρόγραμμα εξόφλησης των χρεών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του.

Από τα τέλη Δεκεμβρίου έως και το τέλος Μαρτίου, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) ενέκρινε συνολικά την χορήγηση 3,16 δισ ευρώ προς υπουργεία και φορείς για να πληρώσουν τις οφειλές τους. Ωστόσο, στην αγορά έφθασαν μόλις το 1,5 δισ ευρώ.
Μάλιστα, από το ποσό αυτό, σχεδόν τα 700 εκατ. ευρώ αφορούσαν επιστροφές φόρων, γεγονός το οποίο αναδεικνύει το πόσα σημαντικά είναι τα προβλήματα στα υπουργεία και τους φορείς, που ενώ έχουν τις πιστώσεις δεν μπορούν να διοχετεύσουν τη ρευστότητα στους προμηθευτές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, εντοπίζεται στον χώρο της υγείας (ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία) και στους Δήμους.

Από τα τέλη Δεκεμβρίου έως το τέλος Μαρτίου, το ΓΛΚ έχει υπογράψει αιτήματα αποπληρωμής χρεών στον τομέα της υγείας και των ΟΤΑ, συνολικού ύψους άνω του 1,5 δισ ευρώ. Από την πλευρά τους, ΕΟΠΥΥ, νοσοκομεία και ΟΤΑ (Α' και Β' βαθμού) έχουν αποπληρώσει περίπου 305 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα:

1. ΕΟΠΥΥ. Το ΓΛΚ έχει υπογράψει αιτήματα 657 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ο Οργανισμός έχει εξοφλήσει στους προμηθευτές του περίπου 160 εκατ. ευρώ έως τώρα. Για να αλλάξει η κατάσταση, από τις 15 Μαρτίου έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας που στόχος είναι να προωθεί το ταχύτερο δυνατόν τις περιπτώσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ.

2. Νοσοκομεία ΕΣΥ. Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει το «πράσινο φως» για την αποπληρωμή 559 εκατ. ευρώ, αλλά τα νοσοκομεία έχουν καταφέρει να ξεχρεώσουν περίπου 100 εκατ. ευρώ μέχρι και το τέλος Μαρτίου. Για να γίνει πιο ευέλικτο το σύστημα, το ΓΛΚ έχει αναλάβει πλέον την απευθείας αποπληρωμή των χρεών των νοσοκομείων. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι και τα νοσοκομεία θα μπορέσουν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις του γρηγορότερα, αλλά και ο ΕΟΠΥΥ θα «αποσυμφορηθεί».

3. ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού. Το ΓΛΚ έχει εγκρίνει αιτήματα αποπληρωμής 330 εκατ. ευρώ, αλλά οι ίδιοι οι φορείς έχουν καταφέρει να ξεχρεώσουν περίπου 45 εκατ. ευρώ.

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news