facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Εντός του 2015 θα ολοκληρωθούν οι 4 οδικοί άξονες

Την ολοκλήρωση των έργων στους τέσσερις «παγωμένους» οδικούς άξονες μέσα στο 2015 επιδιώκει με κάθε τρόπο το Δημόσιο, προκειμένου να μην απολεσθούν οι κοινοτικοί πόροι που έχουν διατεθεί (ή θα διατεθούν) για τα τέσσερα έργα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε δύο από τα ιδιωτικά συμφωνητικά που υπέγραψε το Δημόσιο με τους παραχωρησιούχους και τους κατασκευαστές των «παγωμένων» οδικών αξόνων γίνεται σαφής αναφορά σε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης: πρόκειται για τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου (δέσμευση ολοκλήρωσης εργασιών ώς τον Μάρτιο του 2015) και την Ολυμπία Οδό (ώς το τέλος του 2015).

Οπως αποκάλυψε η «Κ», το Δημόσιο υπέγραψε ιδιωτικά συμφωνητικά (με τους παραχωρησιούχους και τους κατασκευαστές καθενός από τα τέσσερα «παγωμένα» έργα) για την οριστική διευθέτηση των αποζημιώσεων. Τα δύο από αυτά, του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνας - Κορίνθου - Πάτρας - Πύργου - Τσακώνας και του άξονα Μαλιακού - Κλειδιού, έχουν εγκριθεί και από τις τράπεζες και απομένουν τα άλλα δύο, η Ιονία Οδός και ο Ε65 (για τα οποία προχθές ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι έχουν και αυτά τη συναίνεση των τραπεζών). Η «Κ» φέρνει σήμερα στο φως νέα στοιχεία για το περιεχόμενο των ιδιωτικών συμφωνητικών:

- Στα συμφωνητικά καταγράφονται οι οικονομικές διεκδικήσεις των κατασκευαστών από το Δημόσιο, βάσει των συμβάσεων παραχώρησης. Συνολικά, όπως ανακοινώθηκε, τα αιτήματα ήταν 719 εκατ. ευρώ.

- Κατόπιν, η θέση του ανεξάρτητου μηχανικού για καθένα από τα αιτήματα. Οπως ανακοινώθηκε, έγιναν δεκτά αιτήματα για 473 εκατ. ευρώ.

- Τέλος, αναφέρεται το τελικό ποσό που συμφωνείται να δοθεί ανά έργο και καθορίζεται η άμεση καταβολή μέρους αυτού. Οπως ανακοινώθηκε, θα καταβληθούν συνολικά 353,3 εκατ. ευρώ.

- Οι κατασκευαστές και οι παραχωρησιούχοι δεσμεύονται ότι 10 ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας θα ξεκινήσουν τις μεταξύ τους συνεννοήσεις.

- Το συμφωνητικό ορίζει μια σειρά από ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν άμεσα οι ιδιώτες προκειμένου να εκταμιευτεί η πρώτη δόση της αποζημίωσης.

- Κατόπιν, 10 ημέρες μετά την εκταμίευση της πρώτης δόσης, δεσμεύονται ότι θα ξεκινήσουν «προκαταρκτικές εργασίες και εργασίες επανακινητοποίησης». Οι εργασίες αυτές περιγράφονται λεπτομερώς στα παραρτήματα των συμφωνητικών, ανά εργασία και οδικό τμήμα. Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για επανέναρξη του κατασκευαστικού έργου, αλλά για την προετοιμασία που πρέπει να προηγηθεί: για παράδειγμα, να συντηρηθούν κρίσιμα σημεία των έργων όπως οι σήραγγες, να καθαριστούν και να ετοιμαστούν τα εργοτάξια, να συναφθούν συμφωνίες με υπεργολάβους και προμηθευτές.

- Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δύο από τις συμφωνίες, με την Ολυμπία Οδό και τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, αναφέρεται ως προθεσμία ολοκλήρωσης των έργων το 2015.

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news