facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

1800 Δημόσιοι υπάλληλοι θα απολυθούν μετά το σούβλισμα του οβελία!

Στην άμεση υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα για το Δημόσιο προχωρεί η κυβέρνηση, καθώς ο κ. Σαμαράς θέλει να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης μέχρι τα τέλη Μαΐου το αργότερο, έτσι ώστε στο επόμενο ραντεβού της κυβέρνησής του με την τρόικα να έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα και έχοντας αυτό το «όπλο» να διεκδικήσει ταυτόχρονα συγκεκριμένες αλλαγές στο Μνημόνιο, όπως είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», το σχέδιο για τις αποχωρήσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο, τις αντίστοιχες προσλήψεις προσωπικού που θα γίνουν, τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις οργανισμών και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που αποτελούν προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος έχει ήδη αποφασιστεί.

Κορυφαία κυβερνητική πηγή ανέφερε μάλιστα ότι «για πρώτη φορά υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, το σχέδιο έχει αρχή, μέση και τέλος» και πως «αυτό που απαιτείται πλέον είναι ένας καλός συντονισμός δράσεων, έτσι ώστε όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα να εργαστούν από κοινού για να υπάρξει αποτέλεσμα».

Η πρώτη κίνηση θα αφορά τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις οργανισμών. Ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης Μ. Βολουδάκης έχει ήδη αποστείλει στο Μέγαρο Μαξίμου και συγκεκριμένα στον υπουργό Επικρατείας Δημ. Σταμάτη μια λίστα με είκοσι φορείς από τους οποίους θα επιλεγούν περίπου οι 15 που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές της εβδομάδας και η τελική λίστα θα ανακοινωθεί πριν από το Πάσχα και πιθανότατα στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι έμφαση θα δοθεί στις καταργήσεις φορέων που βρίσκονται στη συγκεκριμένη λίστα και οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν δημιουργηθεί κατά το παρελθόν για την εξυπηρέτηση ρουσφετολογικών προσλήψεων από τα κόμματα εξουσίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αμέσως μετά το Πάσχα θα προωθηθούν προς ψήφιση στη Βουλή οι ρυθμίσεις που αφορούν στην κατάργηση των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων και επίσης στην πλήρη διακοπή της μισθοδοσίας εκείνων που διώκονται για κακουργηματικές πράξεις.

Μέτα την ψήφιση των ρυθμίσεων αυτών θα ανακοινωθεί το πρώτο κύμα απολύσεων, που θα φτάσει τους 1.800 υπαλλήλους. Δεν είναι βέβαιο ότι σε αυτό τον αριθμό θα ενταχθούν οι λεγόμενοι επίορκοι, καθώς υπάρχει στην κυβέρνηση η εκτίμηση ότι δεν επαρκεί ο χρόνος μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα, πάρα την επίσπευση των διαδικασιών που θα επιτευχθεί με τις νομοθετικές ρυθμίσεις.

Κατά συνέπεια, ο αριθμός των υπαλλήλων που θα απολυθούν θα προκύψει μέσα από την κατάργηση των οργανισμών, μέσα από την κατάργηση των οργανικών θέσεων (επιλογή που έχει ήδη προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός) και μέσα από την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τα πλαστά πιστοποιητικά που είχαν παρουσιάσει για να προσληφθούν συγκεκριμένοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», η κυβέρνηση θα εντάξει στο πρόγραμμα περιορισμού του προσωπικού και φορείς που αυτή την ώρα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο που έχει τεθεί βάσει της συμφωνίας με την τρόικα.

Την ίδια περίοδο, μέσα στον Μάιο συγκεκριμένα, θα ξεκινήσει και η διαδικασία προσλήψεων προκειμένου να αντικατασταθούν οι 1.800 που θα απολυθούν. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει από την κυβέρνηση, προτεραιότητα στις προσλήψεις θα δοθεί:

1 Στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Δημοσίου (εφορίες, ΣΔΟΕ, Επιθεώρηση Εργασίας)
2 Στην υγεία (νοσηλευτικό προσωπικό, γιατροί)
3 Στα ΚΕΠ - η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διευρύνει τις δραστηριότητες των συγκεκριμένων κέντρων έτσι ώστε να μειώσει τη γραφειοκρατία αλλά και να αποκεντρώσει τη διοίκηση. Ο σχεδιασμός αναμένεται να ολοκληρωθεί το '14, αλλά η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού θα ξεκινήσει από τώρα.

Οι προσλήψεις θα γίνουν από τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που έχουν διενεργηθεί τα προηγούμενα χρόνια και μόνον εφόσον δεν βρεθεί ο απαιτούμενος αριθμός των υπαλλήλων που χρειάζονται σε ειδικές υπηρεσίες (π.χ. Εφορία), τότε τον Σεπτέμβρη, όταν θα υπάρξει το δεύτερο κύμα αποχωρήσεων, θα προκηρυχθούν και διαγωνισμοί προσλήψεων.

Ο συνολικός αριθμός των αποχωρήσεων αλλά και των προσλήψεων θα είναι 3.600 υπάλληλοι, όπως ακριβώς έχει συμφωνηθεί με την τρόικα. Στο δεύτερο κύμα ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των απολύσεων θα γίνει από τη «δεξαμενή» των επίορκων, καθώς τότε ευελπιστεί η κυβέρνηση να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο.

Τον συντονισμό των κινήσεων αυτών που πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα τον έχει ο υπουργός Επικρατείας Δημ. Σταμάτης, ο οποίος έχει καθημερινή επικοινωνία τόσο με τον κ. Μανιτάκη όσο και με τον κ. Βολουδάκη. Απαραίτητη έχει κριθεί και η εμπλοκή του Γ. Στουρνάρα, ο οποίος έχει ζητήσει την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών προκειμένου να είναι αποτελεσματική η προσπάθεια πάταξης της διαφθοράς.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, επειδή ακριβώς θεωρεί κομβικό για την πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση το θέμα του Δημοσίου, θα έχει και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις. Εχει καταστήσει σαφές ότι ο αριθμός των απολύσεων που θα γίνουν θα είναι αντίστοιχος με εκείνον των προσλήψεων και πιστεύει ότι στο τέλος αυτής της προσπάθειας θα έχει επιτευχθεί η αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δημοσίου.

1.800 υπαλληλοι θα απομακρυνθούν έως τον Ιούνιο και ταυτόχρονα
1.800 θα προσληφθούν σε κρίσιμους τομείς της διοίκησης

ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news