facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

«Κλειδώνει» η οριζόντια μείωση του χαρατσιού κατά 15%

Την οριζόντια μείωση των συντελεστών του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) κατά 15% και την μετονομασία του σε Ενιαίο Φόρο Ακινήτων αναμένεται να οριστικοποιήσουν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας και οι κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

Από την οριζόντια μείωση των συντελεστών θα προκύψει απώλεια εσόδων περίπου 200 εκατ. ευρώ και η κυβέρνηση έχει προτείνει τρία ισοδύναμα μέτρα για να καλυφθεί, τα οποία μένει να εγκριθούν οριστικά από την τρόικα:

- Την αύξηση του συντελεστή για τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, μέτρο πάντως που αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά πολλούς φορολογούμενους με ακίνητα στις περιοχές αυτές καθώς θα κληθούν να πληρώσουν έως και διπλάσιο φόρο.

-Την αύξηση των χαμηλών συντελεστών που εφαρμόζουν αρκετοί Δήμοι για τον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ.

-Την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων στα ενοίκια που ενοικιάζει από ιδιώτες το δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ.

Η τρόικα εξετάζει τα εν λόγω μέτρα και αναμένεται να καταθέσει σήμερα το απόγευμα στη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα εναλλακτικές προτάσεις για την κάλυψη των 200 εκατ. ευρώ. Τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ δεν έχουν σοβαρές αντιρρήσεις για την εφαρμογή του νέου φόρου καθώς έχουν διασφαλίσει ότι ο ΦΑΠ 2013 θα ισχύσει χωρίς αλλαγές.

Η οριζόντια μείωση των συντελεστών του ΕΕΤΗΔΕ κατά 15% φέρνει ελαφρύνσεις.

Παραδείγματα

Ιδιοκτήτης νεόδμηνου ακινήτου 80 τετραγωνικών μέτρων σε περιοχή με τιμή ζώνης 501 - 1.000 ευρώ το τετραγωνικό πλήρωσε για το 2012 ΕΕΤΗΔΕ 400 ευρώ. Πλέον με την έκπτωση του 15% για το 2013 θα πληρώσει φόρο ύψους 340 ευρώ.

Ιδιοκτήτης ακινήτου που κτίστηκε προ 12ετιας, 110 τετραγωνικών μέτρων σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.001 -1.500 ευρώ το τετραγωνικό πλήρωσε για το 2012 ΕΕΤΗΔΕ 632,5 ευρώ. Πλέον με την έκπτωση του 15% για το 2013 θα πληρώσει φόρο ύψους 537 ευρώ, δηλαδή 94,8 ευρώ λιγότερα.

newsbeast

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news