facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Αλλαγή φρουράς σε 10 υπουργεία

Με την υπερψήφιση -εκτός δραματικού απροόπτου- του πολυνομοσχεδίου, η οποία αναμένεται να γίνει σήμερα, ο χρόνος για τον πολυσυζητημένο ανασχηματισμό αρχίζει να μετρά αντίστροφα...

Τα γεγονότα, με τις αποσύρσεις διατάξεων και τροπολογιών την τελευταία στιγμή, τις ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις και τις καθυστερήσεις σε σημαντικούς τομείς του κυβερνητικού έργου, οδηγούν σε μία μίνι ανατροπή του σχεδιασμού του πρωθυπουργού, καθώς -όπως πιστοποιούν αξιόπιστες πηγές- ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να «τρέξει» πιο γρήγορα, από ό,τι αρχικά υπολόγιζε, τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Οπως τονίζουν στελέχη της κυβέρνησης που συνομίλησαν τις τελευταίες ημέρες με τον κ. Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί οργή για τη στάση και τη συμπεριφορά υπουργών και σημειώνουν πως «δεν είναι δυνατόν την ώρα που ο πρωθυπουργός δίνει μάχη για να εκπέμψει ένα θετικό μήνυμα, σημαντικά πρόσωπα της κυβέρνησης να πλήττουν την προσπάθεια αυτή, να δίνουν επιχειρήματα στην αντιπολίτευση και να προβάλλουν μία εικόνα κυβερνητικού αλαλούμ».

Ουσιαστικά οι τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού αναφέρονται στη διαμάχη των κ. Μανιτάκη - Ρουπακιώτη, την απόσυρση της τροπολογίας Βρούτση αλλά και την παρέμβαση της κ. Φ. Σκοπούλη στο Υπουργικό Συμβούλιο. «Ολα αυτά», τονίζουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, «συνέβησαν την ημέρα που ο κ. Σαμαράς μετέβη στην Κόρινθο προκειμένου να τονίσει και να προβάλει το μείζον ζήτημα της επανεκκίνησης των μεγάλων έργων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είχε υιοθετήσει εισηγήσεις για μία μικρή αναβολή του ανασχηματισμού, με δεδομένο ότι πολλά θέματα που διαχειρίζονται οι υπουργοί βρίσκονται σε εξέλιξη και πως χρειάζονται ακόμη λίγες εβδομάδες προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτός ο πρώτος «κύκλος» της διακυβέρνησης της χώρας από την τρικομματική κυβέρνηση. Ωστόσο, μετά τα γεγονότα της προηγούμενης Πέμπτης, τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του κ. Βενιζέλου για ένα θέμα που θεωρητικά έχει κλείσει στην παρούσα φάση (ΦΠΑ στην εστίαση), αλλά και την αναβλητικότητα της ΔΗΜΑΡ σε ό,τι αφορά την προώθηση της μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, έχει πειστεί ότι ο ανασχηματισμός δεν μπορεί και δεν πρέπει να καθυστερήσει.

Πριν από την... Κίνα
Στελέχη της ΝΔ εκτι­μούν ότι αμέσως μετά το Πάσχα θα υπάρξουν οι τελικές συνεννοήσεις μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων και οι ανακοινώσεις θα γίνουν πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα στις 15 Μαΐου. Τα ίδια πρόσωπα εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι αλλαγές δεν θα είναι λίγες σε αριθμό και πως ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να σηματοδοτήσει με αυτές ένα νέο ξεκίνημα για την κυβέρνησή του, σχεδόν έναν χρόνο μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας.
Σε ό,τι αφορά τον συντονισμό, ο κ. Σαμαράς δεν προτίθεται να θεσμοθετήσει κάποιο νέο κυβερνητικό όργανο, καθώς εκτιμά ότι μια τέτοια κίνηση θα ενέτεινε τη σύγχυση και θα ακύρωνε εν πολλοίς και τον δικό του ρόλο. Θεωρεί ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έχουν μία έντιμη και ειλικρινή επικοινωνία, η οποία πιθανώς να γίνει πιο τακτική. Επίσης, πιστεύει ότι λειτουργεί προς τη σωστή κατεύθυνση η ομάδα των κ. Σταμάτη, Σαχινίδη και Χατζησωκράτη και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να γίνει στο πεδίο αυτό.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, που είναι -κατά την άποψη στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου- και το σοβαρότερο πρόβλημα, οι μονοί ακλόνητοι αυτήν την ώρα εμφανίζονται οι κ. Στουρνάρας, Χατζηδάκης και Δένδιας. «Για όλους τους άλλους, τα πάντα είναι ανοιχτά», προσέθεταν πρόσωπα που συνομιλούν τακτικά με τον κ. Σαμαρά.

Επίσης, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα μετάσχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα με περισσότερα πρόσωπα από ό,τι σήμερα. Θέσεις αντιπροέδρων δεν πρόκειται να θεσμοθετηθούν, ενώ έχει απορριφθεί η πρόταση του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία ομοιογενών -κομματικά- υπουργείων. Δηλαδή στο κάθε υπουργείο η πολιτική του ηγεσία να προέρχεται από το ίδιο κόμμα.

Φεύγει ο Μανιτάκης, υπ' ατμόν ο Βρούτσης
1 Θεωρείται βέβαιη η αλλαγή φρουράς στην κορυφή του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης. Ο κ. Μανιτάκης, μετά και το «άδειασμα» από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ για το θέμα της επίμαχης διάταξης, βρίσκεται πολιτικά στον «αέρα». Αλλωστε, το Μέγαρο Μαξίμου φρόντισε από την Παρασκευή να εκδηλώσει τις προθέσεις του, με τη διαρροή ότι ο κ. Αντ. Ρουπακιώτης σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή για το θέμα (Mega) «φωτογράφισε» ως υπεύθυνο για την εμπλοκή τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης. Στη θέση του κ. Μανιτάκη είναι πιθανόν να τοποθετηθεί στέλεχος από το ΠΑΣΟΚ, ενώ σίγουρη θεωρείται και η αναβάθμιση σε θέση αναπληρωτή υπουργού του κ. Μ. Βολουδάκη, ο οποίος εμπλέκεται και επισήμως πλέον στη μεταρρύθμιση για τη δημόσια διοίκηση, ασχέτως εάν δεν του είχαν παραχωρηθεί αρχικά οι σχετικές αρμοδιότητες.

2 Στο υπουργείο Περιβάλλοντος θα υπάρξει κατά πάσα πιθανότητα αλλαγή στις θέσεις του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού. Ο κ. Λιβεριάτος θα αντικατασταθεί από τον κ. Γ. Μανιάτη από το ΠΑΣΟΚ, ενώ φαίνεται να αποχωρεί και ο κ. Στ. Καλαφάτης. Αμετακίνητος στη θέση του υφυπουργού Ενέργειας θεωρείται ο κ. Μ. Παπαγεωργίου, ο οποίος διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις προσωπικά με τον πρωθυπουργό.

3 Στο υπουργείο Απασχόλησης, το κλίμα για τον κ. Γ. Βρούτση δεν είναι το καλύτερο στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την αστοχία που υπήρξε με την τροπολογία για τη μείωση έως 35% συντάξεων του ΟΑΕΕ. Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη, αλλά πλέον δεν είναι απίθανο να υπάρξει και σε αυτό το υπουργείο αλλαγή πολιτικής ηγεσίας.

«Σπάει» το υπουργείο Ανάπτυξης
4 Για το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών ο κ. Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις να επαναφέρει το παλαιό σχήμα, αλλά δεν έχει ακόμη καταλήξει. Εάν «σπάσει» το υπουργείο, τότε ο κ. Χατζηδάκης θα παραμείνει στην κυβέρνηση ως υπουργός Ανάπτυξης και άλλο στέλεχος, προερχόμενο από τη ΝΔ (ακούγονται τα ονόματα των κ. Μητσοτάκη και Μ. Βορίδη), θα αναλάβει το υπ. Υποδομών.

5 Η πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Υγείας φαίνεται να αλλάζει στο σύνολό της, αν και ο κ. Σιαλμάς έχει παραμείνει -μέχρι στιγμής- εκτός του κάδρου της αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του. Ο κ. Λυκουρέντζος φαίνεται ότι μένει εκτός κυβέρνησης, λόγω των καθυστερήσεων στην προώθηση του σχεδίου συνένωσης νοσοκομείων, και το όνομα για τη θέση του υπουργού είναι εκείνο της κ. Φ. Γεννηματά. Η κ. Σκοπούλη είναι βέβαιον -μετά και το μίνι επεισόδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο- ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση, αλλά τη θέση θα τη διατηρήσει η ΔΗΜΑΡ.

6 Ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης πιθανώς θα μετακινηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά δεν θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση συνολικά. Το υπουργείο Εσωτερικών φέρεται να διεκδικεί το ΠΑΣΟΚ. Εάν τοποθετηθεί στέλεχος του κ. Βενιζέλου (ακούγεται το όνομα του κ. Π. Κουκουλόπουλου), τότε είναι βέβαιον ότι θα παραμείνει στη θέση του αναπληρωτή ο κ. Χαρ. Αθανασίου.

Σάρωμα υφυπουργών και αναπληρωτών
7 Αλλαγή φρουράς θα υπάρξει και στο υπουργείο Ναυτιλίας, από το οποίο αποχωρεί ο κ. Μουσουρούλης. Πιθανοί αντικαταστάτες του φέρονται ο κ. Ν. Μηταράκης ή ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, εάν τελικά δεν αναλάβει το υπουργείο Υποδομών.

8 Εκτός κυβέρνησης θα βρεθεί επίσης ο κ. Κ. Τζαβάρας, την ώρα που πυκνώνουν οι εισηγήσεις προς τον κ. Σαμαρά να «σπάσει» και το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Εάν αυτό συμβεί, δεν αποκλείεται στη θέση του υπουργού Πολιτισμού να τοποθετηθεί στέλεχος προερχόμενο από τη ΔΗΜΑΡ.

9 Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος έχουν θετική εικόνα για τον κ. Θ. Τσαυτάρη. Εάν διατηρήσει το χαρτοφυλάκιό του, τότε είναι πολύ πιθανόν να αποχωρήσει από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού ο κ. Μαξ. Χαρακόπουλος. Στα υπ. Εξωτερικών και Αμυνας, παραμένουν σταθεροί μόνον οι υπουργοί κ. Αβραμόπουλος και Παναγιωτόπουλος. Σημαντικές αλλαγές θα υπάρξουν στις θέσεις υφυπουργών. Τέλος, ο κ. Ρουπακιώτης φαίνεται να παραμένει στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, καθώς υποστηρίζεται σθεναρά από τον κ. Κουβέλη αλλά και διότι το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου έχει αλλάξει για εκείνον, μετά και τη σύγκρουση που είχε με τον κ. Μανιτάκη.

10 Σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, είναι βέβαιον ότι θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές. Από την πλευρά της ΝΔ, τα ονόματα που ακούγονται, θέση στην κυβέρνηση θα διεκδικήσουν, μεταξύ άλλων, και οι κ. Αδ. Γεωργιάδης, Β. Κικίλιας, Μ. Βαρβιτσιώτης, Διον. Σταμενίτης και Ι. Πλακιωτάκης. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, εκτός από την κ. Γεννηματά και τους κ. Μανιάτη και Κουκουλόπουλο, είναι πιθανόν να μετάσχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα και οι κ.κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Συμεών Κεδίκογλου και Εύη Χριστοφιλοπούλου. Τέλος, από τη ΔΗΜΑΡ, εάν ο κ. Κουβέλης πειστεί και τοποθετήσει πολιτικά στελέχη, σοβαρές πιθανότητες έχουν οι κ. Μαργαρίτης, Τσούκαλης, Χατζησωκράτης και Οικονόμου.

ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news