facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Με 100δόλαρα γεμίζουν το… στρώμα τους οι Ευρωπαίοι

Η ζήτηση για εκατοδόλαρα έχει αυξηθεί από το 2008, καθώς ανήσυχοι από τις εξελίξεις οι Ευρωπαίοι μετατρέπουν τα ευρώ τους σε δολάρια και τα… κρύβουν κάτω από το στρώμα, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα ότι ο κόσμος εξακολουθεί να αγαπά το δολάριο και επιβεβαιώνει το όφελος που έχει για τις ΗΠΑ το status του ως παγκόσμιου αποθετικού νομίσματος, αναφέρουν οι F.T.

Το ποσό των δολαρίων σε μετρητά που βρίσκεται σε κυκλοφορία έχει αυξηθεί 42% τα τελευταία πέντε χρόνια και, σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο της Fed, αυτό αποδίδεται κυρίως στην αυξημένη ζήτηση από την Ευρώπη.

«Καθώς η κρίση στην Ευρώπη επιδεινωνόταν την άνοιξη του 2010, αυξήθηκε κατακόρυφα η ρευστότητα σε δολάρια», αναφέρει ο John Williams, πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, στην ετήσια έκθεση της τράπεζας.

«Και συνέχισε να αυξάνεται καθώς, λόγω των οικονομικών και των πολιτικών αναταράξεων και της αβεβαιότητας για το μέλλον, οι Ευρωπαίοι έσπευσαν να μετατρέψουν τα ευρώ τους σε δολάρια».

Η αύξηση της ζήτησης για αμερικανικό ρευστό υποδηλώνει ότι ο κόσμος ανησυχεί για την ασφάλεια των τραπεζών και για το μέλλον του ευρώ - αλλά δεν φοβάται τον πληθωρισμό ή τη χρεοκοπία των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η ισχυρότερη ζήτηση για δολάρια εμφανίζεται στην Αργεντινή και στην πρώην Σοβιετική Ένωση, ενώ το πρόσφατο «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων μπορεί να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για το αμερικανικό νόμισμα.

Στην 5ετία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2008 -μέχρι την κατάρρευση της Lehman Brothers δηλαδή- η κυκλοφορία δολαρίων αυξανόταν 3,8% κατά μέσο όρο ετησίως. Έκτοτε, αυξάνεται κατά μέσο όρο 7,5%.

«Στο εξάμηνο που ακολούθησε την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers, η κυκλοφορία 100δόλαρων αυξήθηκε κατά 58 δισ. δολάρια, καταγράφοντας άνοδο 10%», σημειώνεται στην έκθεση.

Σύμφωνα, δε, με ορισμένες εκτιμήσεις της Fed στην Ουάσιγκτον, το μερίδιο του αμερικανικού δολαρίου στο εξωτερικό αυξήθηκε από το 56% στο 66% τα τελευταία πέντε χρόνια.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news