facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Το ΔΝΤ αναμένει επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη με ρυθμό 0,6% το 2014

Αισιόδοξο για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook) οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη, το ΔΝΤ αναμένει ύφεση 4,2% του ΑΕΠ το 2013 στη χώρα μας, εκτίμηση αμετάβλητη από τις προηγούμενες παρά τους φόβους για επιπτώσεις από την κρίση στην Κύπρο στην ελληνική οικονομία.

Παράλληλα το ΔΝΤ αναμένει επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη με ρυθμό 0,6% το 2014. Σύμφωνα με το Ταμείο ο πληθωρισμός θα είναι αρνητικός κατά 0,8% το 2013 και κατά 0,4% το 2014. 

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας αναμένεται ελλειμματικό κατά 0,3% του ΑΕΠ φέτος και πλεονασματικό κατά 0,4% του ΑΕΠ το 2014. 

Αποκλιμάκωση της ανεργίας, χρέος 180% του ΑΕΠ 

Η ανεργία σε μέσα επίπεδα το 2013 αναμένεται στο 27 % και εκτιμάται πως θα μειωθεί στο 26% το 2014.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να ανέλθει στο 4,6% του ΑΕΠ το 2013 και στο 3,4% του ΑΕΠ το 2014.

Παρά ταύτα το δημόσιο χρέος της Ελλάδας εκτιμάται στο 179,5% του ΑΕΠ το 2013 και στο 175,6% του ΑΕΠ το 2014. 

«Φρενάρει» η παγκόσμια οικονομία, ύφεση στην ευρωζώνη

Σύμφωνα με την έκθεση World Economic Outlook το ΔΝΤ αναθεώρησε την εκτίμησή του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2013 στο 3,3% (από 3,5%) και άφησε αμετάβλητη στο 4% την πρόβλεψη για το 2014. 

Για την ευρωζώνη το Ταμείο αναμένει ύφεση 0,3% το 2013 και για το 2014 εκτιμά επιστροφή στην ανάπτυξη με ρυθμό 1,1%. 

Για την οικονομία των ΗΠΑ το ΔΝΤ εκτιμά πως θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,9% φέτος και κατά 3% το 2014, ενώ προβλέπει πως το ΑΕΠ της Γερμανίας θα αυξηθεί κατά 0,6% φέτος και κατά 1,5% το 2014.

Ανάκαμψη τριών ταχυτήτων 

Ανάκαμψη τριών ταχυτήτων προέβλεψε για την παγκόσμια οικονομία ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ κ. Ολιβιέ Μπλανσάρ. Στην πρώτη ταχύτητα περιλαμβάνονται οι αναδυόμενες οικονομίες, στη δεύτερη ταχύτητα τοποθετούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες και στην τρίτη και πιο αργή ταχύτητα οι χώρες τις ευρωζώνης.

Μιλώντας στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, κατά την παρουσίαση των εαρινών προβλέψεων του Ταμείου την Τρίτη, ο κ. Μπλανσάρ διέγνωσε αδυναμίες στον κορμό (και όχι μόνο στην περιφέρεια της ευρωζώνης) κάνοντας ειδική αναφορά στη Γερμανία.

Παρατήρησε επίσης ότι η διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια συνεχίζεται αργά και επώδυνα και η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας επιτυγχάνεται σταδιακά. 

Ο κ. Μπλανσάρ χαιρέτησε το πρόγραμμα έκτακτης παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί για την Τραπεζική Ενωση στην Ευρώπη, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι ενέργειες αυτές δεν αρκούν για την ανάσχεση της κρίσης στην ευρωζώνη και ζήτησε την ενίσχυση των τραπεζών.

Τόνισε επίσης ότι ορισμένες χώρες, στην ευρωζώνη και αλλού, οι οποίες έχουν τα περιθώρια να στηρίξουν την ιδιωτική κατανάλωση θα πρέπει να επανεξετάσουν την ταχύτητα της δημοσιονομικής προσαρμογής. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ανέφερε ως παράδειγμα τη Βρετανία.  

Πρόοδος την Ελλάδα, ζητούμενο η ανάπτυξη

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις της Κρίσης στην Κύπρο  ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος αναλύσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γιόργκ Ντεκρέσιν απάντησε ότι «το ερώτημα παραμένει ανοιχτό» προσθέτοντας ότι το Ταμείο παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Ο ίδιος σχολίασε ότι το πρόγραμμα στην Ελλαδα είναι δύσκολο αλλά παράγει αποτελέσματα για τη μείωση του ελλείμματος και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη.

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news