facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Κύπρος:Δραματικό SOS από επιχειρηματίες

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν όλες οι επιχειρήσεις στην Κύπρου, επισημαίνοντας ότι η καταστροφή της αγοράς είναι προ των πυλών. 

Εκτιμούν ότι με το κλείσιμο της Λαϊκής και με τις ρυθμίσεις που επιβάλλονται στην Τράπεζα Κύπρου, βάσει των χθεσινών διαταγμάτων της Κεντρικής Τράπεζας, οι επιχειρήσεις θα βρεθούν προ λουκέτου. 

Απευθύνουν έκκληση να γίνουν αλλαγές με στόχο τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά προτού να είναι οριστικά αργά. 

Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής ανέφερε ότι μία πρώτη ανάγνωση του διατάγματος της Κεντρικής Τράπεζας, όλο το ποσό είναι πλέον δεσμευμένο για οποιοδήποτε καταθέτη, είτε είναι απλός πολίτης, είτε είναι επιχειρηματίας. 

Σημείωσε ότι «αν όντως οι ερμηνείες από το διάταγμα είναι αυτές που όλοι σχεδόν αντιλαμβανόμαστε, είναι ξεκάθαρο ότι στην ουσία από αυτά τα λεφτά τα οποία κουρεύονται μέσα από αυτή την διαδικασία, τίποτα δεν θα επιστέψει στην οικονομία». 

«Πέραν των €100 χιλ. που αποτελούν εξασφαλισμένη κατάθεση, το ανασφάλιστο ποσό δεσμεύεται είτε υπό μορφή μετοχών, είτε υπό μορφή μίας προσωρινής δέσμευσης για να διαπιστωθεί ότι το ποσοστό του κουρέματος του 37,5% είναι αρκετό για να καλύψει τις κεφαλαιουχικές ανάγκες και ότι περισσεύει διοχετεύεται σε ένα λογαριασμό προθεσμίας και το υπόλοιπο 40% επίσης δεσμεύεται». 

«Αυτό σημαίνει ότι για τις επιχειρήσεις είναι μηδέν ρευστότητα για να λειτουργήσουν τις εργασίες τους. Δεν θα μπορεί ο επιχειρηματικός κόσμος να πληρώσει μισθούς ή να προμηθευτεί προϊόντα κλπ» επεσήμανε ο κ. Τσιακκής. 

Εξέφρασε την άποψη ότι «με τον τρόπο που διαμορφώνεται η όλη κατάσταση , η Τρ. Κύπρου δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τις επιχειρήσεις. Τα προβλήματα όχι μόνο δεν θα λυθούν, αλλά αντίθετα θα πολλαπλασιαστούν με απρόβλεπτες συνέπειες για την αγορά». 

Σημείωσε ότι ούτε και η Τρ. Κύπρου θα μπορέσει να λειτουργήσει με αυτά τα δεδομένα, καθώς δεν θα μπορεί να ρίξει χρήμα στην αγορά, για να δημιουργεί κι αυτή την κερδοφορία που απαιτείται. 

Ξενοδοχεία δεν θα πληρώσουν μισθούς» 

Ο Πρόεδρος του συνδέσμου ξενοδόχων ΣΤΕΚ Άκης Βαβλίτης, επεσήμανε ότι στόχος της επίσπευσης υπογραφής της δανειακής σύμβασης ήταν να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

«Με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα μπροστά μας είναι ωσάν να έχουν κλείσει και οι δύο μεγάλες τράπεζες», ανέφερε. 

«Υπάρχουν» σημείωσε «μέλη μας μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων που απασχολούν και πέραν των 500 ατόμων και θα δυσκολευτούν να πληρώσουν τους μισθούς του μηνός Μαρτίου». 

Εξήγησε ότι τα ξενοδοχεία αυτά ήταν εύρωστα τα τελευταία χρόνια και αρκετά εξ αυτών συνεργάζονταν με τις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες. Σήμερα, είπε, έχουν γονατίσει οικονομικά λόγω του μεγάλου κουρέματος των καταθέσεων τους. 

Ανέφερε ότι οι προμηθευτές δεν αποδέχονται επιταγές για να σου δώσουν προϊόντα. 

«Θέλουν», είπε, «οι πληρωμές να γίνονται μετρητά». 

«Αφού υπάρχει έλλειψη ρευστότητας πως θα πληρώσουν τις τρέχουσες ανάγκες τους οι ξενοδόχοι;» παρατήρησε. 

Εκτίμησε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι πλείστες ξενοδοχειακές μονάδες δεν θα τα καταφέρουν να επαναλειτουργήσουν διότι δεν υπάρχει κεφάλαιο κίνησης. 

«Απορώ, πως θα υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας χωρίς ρευστότητα;» διερωτήθηκε. 

Σημείωσε ότι «αρκετά ξενοδοχεία έχουν πάρει προκαταβολές από ταξιδιωτικούς πράκτορες, έχουν εμβάσει τα χρήματα τους στις δύο τράπεζες Κύπρου και Λαϊκής και αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν έχουν ούτε ένα σεντ. 

Φυρικά είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες. Θα υπάρξει ένας φαύλος κύκλος. Έχουν στερέψει τα πάντα». 

Εγκλωβίστηκαν και οι επιχειρήσεις 

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το μόνο θετικό που προκύπτει για τον επιχειρηματικό κόσμο, είναι ο συμψηφισμός χρέους και καταθέσεων, όπως προβλέπει και το απαγορευτικό διάταγμα που εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας. 

«Κι αυτό» όπως σημείωσε, «δεν είναι ξεκάθαρο με ποιο τρόπο θα γίνει αυτή η διευθέτηση και τι θα γίνει με τη Λαϊκή Τράπεζα. Πάντως στη νομοθεσία που ψήφισε την περασμένη βδομάδα η Βουλή προβλέπεται ο συμψηφισμός χρέους και καταθέσεων. Και η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει δικαίωμα να παραβεί τη νομοθεσία». 

Σημείωσε ότι οι πλείστες επιχειρήσεις είχαν συνεργασία με τις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες και οι οποίες σήμερα φαίνεται να έχουν εγκλωβιστεί, καθώς οι καταθέσεις τους πέραν των €100 χιλ. θα υποστούν σχεδόν ένα κούρεμα 100%, Όλα δυστυχώς είναι ρευστά. 

Επέκρινε την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για παντελή έλλειψη ενημέρωσης του κοινού. Περιμένουμε εδώ και μία βδομάδα από την ΚΤ να εξηγήσει του κόσμου τι θα γίνει με τις καταθέσεις και τα χρέη τους στην Τρ. Κύπρου και τη Λαϊκή, όπως επίσης και με τις μετοχές τους. Πως θα εφαρμοστεί ο συμψηφισμός και πότε θα πάρουν τα χρήματα τους είναι άγνωστο. 

«Ο κόσμος συμπεριφέρεται υπεύθυνα αλλά οι αρμόδιοι συμπεριφέρονται ανεύθυνα.» 

Διερωτήθηκε με τι λεφτά θα κινηθούν οι εταιρείες, που είχαν τους λογαριασμούς τους στις δύο επηρεαζόμενες τράπεζες. Σημείωσε ότι με τις ρυθμίσεις που γίνονται δεν είναι μόνο που η Λαϊκή Τράπεζα αφήνει εκτεθειμένους τους επιχειρηματίες και τους πελάτες της αλλά και η Τρ. Κύπρου. 

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το σχέδιο που προωθείται για την Τρ. Κύπρου δεν θα τη σώσει και επικαλέστηκε την απόφαση του Eurogroup ότι η Τρ. Κύπρου θα διασωθεί.


stockwatch.com.cy

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news