facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Mάχη χαρακωμάτων για να αγοραστεί η ΣΕΚΑΠ

«Η κατάσταση είναι τόσο ρευστή που τα δεδομένα αλλάζουν κάθε πέντε ώρες». Με αυτόν τον τρόπο περιγράφουν κύκλοι κοντά στον εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας τις εξελίξεις γύρω από την πώληση της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ.

Με την προθεσμία για επικύρωση του διαγωνισμού, για την μεταβίβαση του 50,36% που ελέγχει η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, να καταλήγει και το πολιτικά ευαίσθητο ενδεχόμενο να κατοχυρωθεί σε κοινοπραξία που ελέγχει τουρκική εταιρεία, οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο. Τόσο η κήρυξη του διαγωνισμού (είναι ο 2ος) ως άγονου όσο και η επικύρωση του στην κοινοπραξία της τουρκικής Seba Dis Ticaret Ve Nakliyat A.S με την ΕΛΓΕΚΑ συμφερόντων Αλέξανδρου Κατσιώτη ή, τέλος, η επικύρωση σε εταιρεία συμφερόντων του Ιβαν Σαββίδη ο οποίος το τελευταίο διάστημα εκδήλωσε ενδιαφέρον εκτός διαγωνισμού. Ενδιαφέρον που όμως ο εκκαθαριστής φέρεται να του ζήτησε να το μετουσιώσει σε αμετάκλητη δεσμευτική προσφορά συνοδευόμενη, σύμφωνα με τις πληροφορίες με τραπεζική εγγυητική επιστολή ώστε να καταστεί δυνατόν εφόσον έχει καλύτερη προσφορά να γίνει αποδεκτή σε δεύτερη φάση.

Υπενθυμίζεται ότι ο ομογενής επιχειρηματίας είναι ιδιοκτήτης της Donskoy Tabak, μίας από τις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες της Ρωσίας και είχε στις αρχές του χρόνου συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Στην συνάντηση πληροφορίες θέλουν όμως να συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις υποχρεώσεις της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Άλλες πληροφορίες, που από τη φύση τους είναι δύσκολο να διασταυρωθούν, θέλουν την κυβέρνηση να μην είναι ευχαριστημένη με την κήρυξη ενός διαγωνισμού ως άγονου την ώρα που ευαγγελίζεται τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά ταυτόχρονα να μην επιθυμεί να κατηγορηθεί και ότι μια ιστορική ελληνική επιχείρηση περνά σε τουρκικά χέρια. Για το λόγο αυτό λέγεται ότι παρέχεται, ως ένα βαθμό όμως, ευελιξία στον ισχυρό άνδρα του ΠΑΟΚ ο οποίος καλείται να διεκπεραιώσει due diligence σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα και να κάνει επίσης μια καλή προσφορά.

Εν τω μεταξύ η ΣΕΚΑΠ (Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδας) βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση. Ο τελευταίος ισολογισμός που δημοσίευσε, για τη χρήση του 2011, έδειξε πτώση πωλήσεων 18,1% από τα 36 εκατ. ευρώ το 2010 στα 29,5 εκατ. ευρώ ενώ παρουσίασε προ φόρων ζημία 15,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 13,2 εκατ. ευρώ το 2010. Τα ίδια κεφάλαιά της ήταν αρνητικά, στα -32,537 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων της ανερχόταν στα 108 εκατ. Τα 70 σχεδόν εξ’ αυτών αφορούν βραχυπρόθεσμο δανεισμό από την ATE. Η εικόνα αυτή εκτιμάται ότι έχει επιδεινωθεί το 2012.

Υπενθυμίζεται ότι το management είχε προτείνει αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 30 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2012 υπέρ του νικητή του τότε διαγωνισμού πώλησης, την ινδική καπνοβιομηχανία Bommidala. Η αύξηση όμως δεν εγκρίθηκε. Συγκεκριμένα όπως γνωστοποίησε τότε η ATEbank, δεν λήφθηκε απόφαση για την απαιτούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ στην γενική συνέλευση της 6/3/2012 καθώς αναβλήθηκε υποχρεωτικά κατά το νόμο με αίτημα του άλλου βασικού μετόχου της ΣΕΚΕ Α.Ε η οποία ελέγχει το 34,18% του μετοχικού κεφαλαίου. Ουσιαστικά η ΣΕΚΕ μπλόκαρε την πώληση, αναφέρουν κύκλοι της Αγροτικής.

Η ΣΕΚΕ είναι η Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος με αποκλειστικούς μετόχους τις Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών των πιο σημαντικών καπνοπαραγωγικών περιφερειών της χώρας. Πρόεδρός της είναι ο πρώην βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ, Αλέξανδρος Κοντός.

Ο ένας εκ των σημερινών διεκδικητών η κοινοπραξία Seba- ΕΛΓΕΚΑ. Η ΕΛΓΕΚΑ, έχει μνημόνιο συνεργασίας με την Seba Dis Ticaret Ve Nakliyat για την από κοινού εξαγορά μεριδίου της ΣΕΚΑΠ και εν συνεχεία την ανάθεση υπηρεσιών και της πώλησης προϊόντων της καπνοβιομηχανίας στην Ελλάδα στην ελληνική εταιρεία.

Συγκεκριμένα το MOU αφορά την από κοινού σύσταση συμμετοχικής εταιρίας, με αρχικό κεφάλαιο 50 χιλ. ευρώ, με στόχο την απόκτηση αρχικά του 50,36% του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ με βάση τη δεσμευτική προσφορά της τουρκικής εταιρίας, όπως αυτή κατατέθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012 προς τον ειδικό εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας.

Το ποσοστό συμμετοχής της ΕΛΓΕΚΑ ή θυγατρικής αυτής στο κεφάλαιο της νεοσυσταθείσας εταιρίας θα ανέρχεται σε 19%. Επίσης το μνημόνιο προβλέπει τη δέσμευση της τουρκικής εταιρίας για την ανάθεση αφενός του έργου της παροχής 3PL υπηρεσιών των προϊόντων της ΣΕΚΑΠ και αφετέρου της αποκλειστικής εμπορίας των εν λόγω προϊόντων εντός της ελληνικής επικράτειας σε εταιρίες του ομίλου ΕΛΓΕΚΑ.

Σημειώνεται ότι η SEBA είναι επί χρόνια συνεργάτης και πελάτης της ΣΕΚΑΠ.

Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι η ΣΕΚΑΠ απασχολεί περί τους 300 εργαζομένους οι οποίοι αναφέρουν μεγάλες καθυστερήσεις στην μισθοδοσία τους ενώ η χρηματοδότηση της καπνοβιομηχανίας από την Αγροτική έχει, βέβαια, διακοπεί.

seleo

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news