facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Το kazan- kazan παίρνει σάρκα και οστά με δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας

Tα ενεργειακά ζητήματα δεν θα γίνουν αιτία έντασης με την Ελλάδα, λέει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, μία μέρα μετά τη σημαντική ελληνοτουρκική συνάντηση της Κωνσταντινούπολης, δηλώνοντας ότι επί του παρόντος η Άγκυρα δεν σχεδιάζει έρευνες στο Αιγαίο.

«Γιατί πρέπει τα ενεργειακά ζητήματα να γίνουν αιτία έντασης όταν οι σχέσεις μας με την Ελλάδα πηγαίνουν καλά; Μας ρωτούν: θα κάνετε έρευνες στο Αιγαίο; Aπαντούμε: όπως έχουν τα πράγματα τώρα, δεν θα κάνουμε. Ασφαλώς γνωρίζουμε ότι οι όποιες έρευνες προκαλούν αντιπαράθεση» λέει στην εφημερίδα Χουριέτ.

Παρά τις διαφορές απόψεων μεταξύ των δύο χωρών για τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο που οδήγησε την Ελλάδα να διαμαρτυρηθεί στα Ηνωμένα Έθνη «δεν υπάρχει πρόβλημα για θέματα ενέργειας», επαναλαμβάνει ο Τούρκος υπουργός, που συμμετείχε μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του στις συναντήσεις της Κωνσταντινούπολης.

Ο κ. Γιλντίζ προσέθεσε ότι η Άγκυρα διεμήνυσε στην Αθήνα ότι δεν έχει προς το παρόν πρόθεση να προχωρήσει σε έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές που μοιράζονται οι δύο χώρες. «Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα ενεργειακά θέματα όχι για τη δημιουργία έντασης αλλά σαν ένα λόγο ανάπτυξης και ανοίγματος», τόνισε ο Τούρκος υπουργός.

Αναφερόμενος στην απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την έναρξη ερευνών νοτίως της Κύπρου, ο Τανέρ Γιλντίζ σχολίασε ότι «έρευνες σε αμφισβητούμενες περιοχές θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχίες όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και σε άλλες χώρες. Υπάρχουν δύο δρόμοι: είτε ενδυναμώνοντας τη νομική βάση αποσύρεστε από αμφισβητούμενες περιοχές, είτε, αν βρείτε κάτι εκεί, τότε αυτό θα ανήκει σε όλη την Κύπρο.

Αυτό είναι απολύτως φυσικό. Η βόρεια Κύπρος ανάφερε ότι όταν ξεκινήσουμε από κοινού έρευνες τότε οτιδήποτε βρεθεί θα πρέπει να μοιραστεί, με λογικό τρόπο».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ότι συνεχίζονται οι έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο από διεθνείς εταιρείες παρά τις «προειδοποιήσεις» της Άγκυρας, ο Τανέρ Γιλντίζ λέει «κάποιες εταιρείες έλαβαν υπόψη τους τις προειδοποιήσεις και μικρός αριθμός άλλων δεν τις έλαβε. Κάνουν τις επιλογές τους και εμείς θα κάνουμε τις δικές μας. Πιστεύω ότι θα είναι προς όφελος όλων να γίνονται όλα με συναίνεση».

Ερωτηθείς αν διαβλέπει περιθώριο συναίνεσης (με την Κύπρο) ο κ. Γιλντίζ λέει «διαπιστώσαμε λίγο πιο αισιόδοξες δηλώσεις για αυτό το θέμα από τον νέο ελληνοκύπριο ηγέτη».

dailynews24

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news