facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Εκτάκτως συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη απόψε το Eurogroup για την Κύπρο

Στις 8.30 το βράδυ, ώρα Ελλάδας, συνεδριάζει εκτάκτως το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης για την Κύπρο.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη νέα αναβολή στην κυπριακή βουλή της συζήτησης και ψηφοφορίας για το κούρεμα των καταθέσεων. Η συζήτηση ναβλήθηκε για τις 6 το απόγευμα της Τρίτης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρο του Σώματος Γιαννάκης Ομήρου.

Στο μεταξύ, αγωνία επικρατεί στην Κύπρο για τη στάση που θα κρατήσουν οι πολίτες όταν ανοίξουν οι τράπεζες, οι οποίες, όπως μεταδίδει το BBC, θα ανοίξουν την Πέμπτη.

Η είδηση για τη νέα αναβολή της ψηφοφορίας μεταδόθηκε τη στιγμή που πληθαίνουν οι αναφορές για ζυμώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να τροποποιηθούν οι όροι της συμφωνίας στήριξης της κυπριακής οικονομίας.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στους «Financial Times» του ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι συντελεστές στην κατεύθυνση της μικρότερης επιβάρυνσης για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

«Αν οι κύπριοι πολιτικοί ηγέτες αποφασίσουν μια πιο προοδευτική κλίμακα στον εφάπαξ φόρο για χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης και αυτή η αλλαγή έχει τον ίδιο οικονομικό αντίκτυπο, η Κομισιόν είναι έτοιμη να συστήσει στο Eurogroup την έγκριση μιας τέτοιας απόφασης» ανέφερε.

Παράλληλα, ο Γιοργκ Άσμουσεν, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι η επιβολή του ύψους των δασμών στις καταθέσεις είναι υπόθεση της κυπριακής κυβέρνησης, ωστόσο, τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εξοικονομηθεί θα πρέπει να ανέρχεται στα 5,87 δισ. ευρώ,.

«Εναπόκειται στην κυβέρνηση και μόνον να αποφασίσει εάν θέλει να τροποποιήσει τη δομή της συνεισφοράς από τον τραπεζικό τομέα» δήλωσε ο κ. Άσμουσεν, σημειώνοντας:

«Το σημαντικό είναι να παραμείνει το ύψος της συνεισφοράς αυτής στα 5,8 δισ. ευρώ. Παραμένει φυσικά στα χέρια της κυπριακής κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου να αποφασίσουν για τη δομή αυτή»

tanea

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news