facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Νέα αναβολή στο Eurogroup


Στις 22.00 αναμένεται να ξεκινήσει το κρίσιμο για την Κύπρο Eurogroup, μετα από τη νέα αναβολή. H ευρωζώνη είναι διατεθειμένη να εγκρίνει πακέτο διάσωσης της Κύπρου, τόνισε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Β. Σόιμπλε.
Με καθυστέρηση τριών ωρών η έναρξη του Eurogroup, καθώς οι διαφορές δεν έχουν γεφυρωθεί, με τον κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη να δέχεται ισχυρές πιέσεις από ΔΝΤ και Βερολίνο. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το μεγαλύτερο αγκάθι είναι η εμμονή του ΔΝΤ να συγχωνευθεί ο όμιλος της Λαϊκής από την τράπεζα Κύπρου για να καλυφθούν τα δάνεια 9 δισ. ευρώ τα οποία έχει λάβει η Λαϊκή από το πρόγραμμα ELA της ΕΚΤ. Εδώ εντοπίζουν πηγές των Βρυξελλών το κυριότερο πρόβλημα, ωστόσο, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αυτή τη στιγμή ποια θα είναι η συνέχεια. Από τις Βρυξέλλες οι πληροφορίες κάνουν λόγο για σκληρή κόντρα μεταξύ της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Σε κάθε περίπτωση ούτε η γερμανική πλευρά αλλά ούτε οι περισσότεροι εταίροι στην ευρωζώνη είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν στα κυπριακά αιτήματα και όλα δείχνουν ότι το κλίμα σε αυτό το Eurogroup είναι σαφώς βαρύτερο από ότι την περασμένη εβδομάδα. 
Σόιμπλε: Το κλειδί για τη διάσωση βρίσκεται στη Λευκωσία
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι διατεθειμένοι να εγκρίνουν ένα πακέτο διάσωσης της Κύπρου, διαμηνύει ο Βόλφγκανγκ ΣόιμπλεΟι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι διατεθειμένοι να εγκρίνουν ένα πακέτο διάσωσης της Κύπρου, διαμηνύει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι διατεθειμένοι να εγκρίνουν ένα πακέτο διάσωσης της Κύπρου, διαμηνύει προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι οι όροι για αυτό θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε εκείνουν που αποφασίστηκαν πριν από μια εβδομάδα. Το αρχικό σχέδιο διάσωσης προέβλεπε τη συμμετοχή της Κύπρου με 5,8 δισ. ευρώ στο κόστος εξυγίανσης του τραπεζικού της τομέα, μέσω κουρέματος των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. "Είμαστε έτοιμοι για μια λύση", τόνισε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι το κλειδί γα αυτό βρίσκεται στην Λευκωσία. "Ελπίζω ότι σήμερα θα καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα, αλλά αυτό προϋποθέτει φυσικά ότι η κυπριακή ηγεσία θα αντιμετωπίσει την κατάσταση κάπως ρεαλιστικά", συμπλήρωσε ο κ. Σόιμπλε. 

Οι χώρες του Βορρά θέλουν το ΔΝΤ στο πλευρό τους 
Tα περισσότερα προβλήματα τα δημιουργεί τώρα η Κριστίν Λαγκάρντ και το ΔΝΤTα περισσότερα προβλήματα τα δημιουργεί τώρα η Κριστίν Λαγκάρντ και το ΔΝΤ
Είναι προφανές ότι τα περισσότερα προβλήματα τα δημιουργεί τώρα η Κριστίν Λαγκάρντ και το ΔΝΤ. Παρά το γεγονός όμως ότι η συμμετοχή του Ταμείου στα πακέτα διάσωσης είναι πολύ μικρή ο λόγος του είναι σημαντικός. Και αυτό γιατί στην υπόθεση της διάσωσης της Κύπρου, οι χώρες του Βορρά, δηλαδή η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Γερμανία θέλουν το ΔΝΤ με το πλευρό τους για εσωτερικούς λόγους.

Την ίδια ώρα, το στέλεχος της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν εμφανίζεται αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της Κύπρου. Σε συνέντευξή του προς την Bild am Sonntag υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα για την Μεγαλόνησο θα είναι παρόμοιο με αυτό του προηγούμενου Eurogroup και διευκρίνισε ότι «οι συνομιλίες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσαρμογής για την Κύπρο βρίσκονται σε καλό δρόμο».
dw

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news