facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Διώξεις σε μη πολιτικά πρόσωπα για τη λίστα Λαγκάρντ

Ποινικές διώξεις έρχονται- σύμφωνα με πληροφορίες- την επόμενη βδομάδα για τους εμπλεκόμενους στον χειρισμό της πολύκροτης λίστας Λαγκάρντ αφού οι οικονομικοί εισαγγελείς ολοκλήρωσαν την προκαταρκτική εξέταση την οποία διενεργούσαν από το περασμένο Φθινόπωρο.

Την ώρα που στη Βουλή η προκαταρκτική επιτροπή συνεχίζει το έργο της για τις τυχόν ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ο οποίος παρέλαβε την λίστα το 2010, οι δυο εισαγγελείς έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο των ερευνών για τα μη πολιτικά πρόσωπα και ήδη έχουν σταχυολογήσει τα συμπεράσματά τους. Ηδη μάλιστα φέρεται να έχει υποβληθεί η σχετική αναφορά από τον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη, στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.

Σε αυτή περιέχονται όλα τα συμπεράσματα της πολύμηνης έρευνας η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα οδηγήσει στην τελική κρίση για τα μη πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη διαχείριση της λίστας.

Ποιοι είχαν κληθεί ως ύποπτοι

Οι δυο εισαγγελείς το προηγούμενο διάστημα είχαν καλέσει ως υπόπτους για τέλεση αδικήματος τους:

-Ιωάννη Καπελέρη, πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, που σύμφωνα με τις καταθέσεις δεν παρέλαβε τη λίστα αλλά πήρε ένα χαρτί με τους 20 μεγαλύτερους καταθέτες από τον Γ. Παπακωνσταντίνου για να ελέγξει το φορολογικό τους προφίλ.

-Ιωάννη Διώτη, πρώην εισαγγελέα και επικεφαλής του ΣΔΟΕ, που σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά παράλαβε τη λίστα σε στικάκι, την αντέγραψε σε άλλο στικ στις 8 Ιουλίου, και την παρέδωσε στον Ευάγγελο Βενιζέλο χωρίς να προχωρήσει σε κάποια ενέργεια καθώς θεωρούσε το υλικό παράνομο ως προιόν υποκλοπής.

-Γαλάτεια Μανέ, δικηγόρο και τότε συνεργάτη του Ι. Διώτη η οποία φέρεται να τον βοήθησε στην αντιγραφή του μέμορι στικ στις 8 Ιουλίου.

Οι συγγενείς

Ως ύποπτοι επίσης είχαν κληθεί οι συγγενείς του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα των οποίων είχαν αφαιρεθεί από την πρώτη λίστα Λαγκάρντ που είχε φτάσει στην Ελλάδα με τους καταθέτες της τράπεζας ΗSBC.

Πρόκειται για τους:

- Ελένη Παπακωνσταντίνου και τον σύζυγό της Σ. Σικιαρίδη που κατέθεσαν ότι ο λογαριασμός στο εξωτερικό μπορεί να δικαιολογηθεί από τα εισοδήματά τους, για τα οποία κατέθεσαν και τις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων ετών. Επισήμαναν ότι οι καταθέσεις έχουν φορολογηθεί στην Ελλάδα και είναι νόμιμες. Συγκεκριμένα, η κ. Ελ. Παπακωνσταντίνου υπογραμμίζει στην κατάθεσή της ότι αποτελεί μία από τις «βαρύτερα φορολογούμενες Eλληνες δικηγόρους».

-Ο σύζυγος της έτερης ξαδέλφης του Γ.Παπακωνσταντίνου, Ανδρέας Ρωσσώνης πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, φέρεται να ανέφερε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του ότι από τα παραστατικά της ALPHA Bank, με ημερομηνία 1.2.05, αποδεικνύεται ότι μετέφερε τα ποσά που είχε στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας και δη 715.112,47 ευρώ και 113.581,94 δολλάρια ΗΠΑ στην Alpha Bank στην Ελλάδα και από τότε ο λογαριασμός του έκλεισε. "Άρα, το γενικώς θρυλούμενο, ως περίεργο, ότι ο λογαριασμός αυτός άνοιξε και έκλεισε αυθημερόν, δεν είναι αληθές", τονίζει.

capital

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news