facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Η κυβέρνηση ετοιμάζει απέναντι στην τρόικα "ασπίδα" με ρήτρα ύφεσης...!!!

Διπλή «ασπίδα» με όπλο την ύφεση και την κοινωνική αλλά και την πολιτική κρίση που μπορεί να προκαλέσει ετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση.

Ζητά από την τρόικα μείωση μεταξύ άλλων του ΦΠΑ της εστίασης, του φόρου στο πετρέλαιο, ηπιότερο τέλος στα ακίνητα, αλλά και διεύρυνση των επιδομάτων ανεργίας και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επικαλούμενη και πάλι τον κίνδυνο κοινωνικής αλλά και... της Βουλευτικής «εξέγερσης» επιχειρεί να αποτρέψει την λήψη νέων μέτρων γνωρίζοντας ότι αν δεν ανοίξει το θέμα σε αυτή την αξιολόγηση, τότε στην επόμενη θα βρεθεί στο τραπέζι Διεύρυνση επιδομάτων ανεργίας και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα φέρεται να έχει ήδη αποδεχτεί ένα πλέγμα μέτρων που θα περιλαμβάνει την επέκταση του επιδόματος ανεργίας (με εισοδηματικά κριτήρια) στους μακροχρόνια ανέργους (πλέον φτάνουν στο 65,3% του συνόλου σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ) αλλά και σε άλλες κατηγορίες ανέργων που δεν δικαιούνται σήμερα επίδομα

. Παράλληλα συμφωνεί και με την (σταδιακή όμως) θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, μέτρου που υπάρχει ήδη στο Μεσοπρόθεσμο. Ωστόσο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προς το παρόν η τρόικα επιμένει στην έναρξη εφαρμογής των μέτρων από το 2014 για να μην διαταραχθεί η μείωση του ελλείμματος...

Επίσης η κυβέρνηση έχει θέσει το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ της εστίασης και του φόρου στο πετρέλαιο ενεργοποιώντας τη «ρήτρα» που επιτρέπει την αντικατάσταση μέτρων που δεν αποδίδουν, χωρίς ωστόσο η τρόικα να το αποδέχεται. Το μνημόνιο προβλέπει ότι «εάν είναι αναγκαίο, μετά από διαβούλευση με τους υπαλλήλους των ΕΕ/ ΕΚΤ/ΔΝΤ, τα μέτρα αυτά μπορεί να αντικατασταθούν με άλλα μέτρα τα οποία θα αποφέρουν την ίδια ή υψηλότερη εξοικονόμηση».

«Σε μία διαπραγμάτευση κάτι δίνεις και κάτι παίρνεις» ανέφερε αρμόδιο στέλεχος, ενώ από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι προωθείται η επιβολή του τέλους επί των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και φέτος αλλά με... ηπιότερη μορφή.

Νέα μέτρα και δημοσιονομικό κενό

«Ακόμη και αν οι αρχηγοί συνηγορήσουν σε νέα μέτρα, οι Βουλευτές δεν θα τα ψηφίσουν» ανέφερε υψηλόβαθμος πολιτειακός παράγοντας εξηγώντας ότι ακόμη μεν δεν έχει χρειαστεί να βρεθεί στο τραπέζι το «χαρτί» της ρήτρας ύφεσης, αλλά... ετοιμάζεται. Το δημοσιονομικό σύμφωνο προβλέπει έκτακτες συνθήκες εξηγεί, ενώ και το «λάθος» των δανειστών στον υπολογισμό της ύφεσης αποτελεί ένα επιπλέον επιχείρημα.

Άλλωστε, προσθέτουν άλλες πηγές, οι δηλώσεις στην Σύνοδο Κορυφής τόσο από τον κ. Juncker περί κινδύνου κοινωνικής εξέγερσης στην Ευρώπη όσο και από τον κ. Hollande περί υπερβολικά άκαμπτης δημοσιονομικής πολιτικής δείχνουν το νέο κλίμα που αρχίζει να διαμορφώνεται. Προσθέτουν ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι η Ελλάδα ‘υποφέρει από ανεργία» είναι μέρος της πολιτικής αύξησης των κονδυλίων για τη στήριξης των ανέργων αλλά και ενίσχυσης του άξονα ύφεση- ανεργία ως ανάχωμα για να μην έρθουν νέα μέτρα.

Το μνημόνιο, εξηγούν οι ίδιες πηγές, προβλέπει για το 2013 μία σειρά από ανάστροφές ρήτρες, επιβολής νέων μέτρων οι οποίες επιχειρείται να μην αγγιχθούν, τουλάχιστο στην παρούσα αξιολόγηση:

* Αναπροσαρμογή της ύφεσης. Το σενάριο επιχειρείται να παραμείνει στο 4,5% φέτος για να μην φέρει νέα «τρύπα» στο δημοσιονομικό κενό του 2015- 2016 που υπολογίζει στο 2,5 δισ. ευρώ η κυβέρνηση (Μεσοπρόθεσμο) και στα 2-4 δισ. ευρώ η τρόικα (έκθεση Κομισιόν Δεκεμβρίου).

* Σε αυτή την αξιολόγηση σύμφωνα με το μνημόνιο «οι αρχές θα επανεξετάσουν τις δημοσιονομικές προοπτικές για το 2014 και θα συμφωνήσουν με την ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ για τα μέτρα που απαιτούνται για να κλείσει κάθε εναπομείναν έλλειμμα για το 2014».

* Αν υπάρχει δημοσιονομικό κενό κατά το 2015-2016 το αργότερο έως το τέλος Αυγούστου «οι αρχές θα μπορούσαν να ακολουθήσουν διάφορες στρατηγικές για να κλείσει αυτό, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης των εσόδων με διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της περαιτέρω μείωσης των απαλλαγών και εκπτώσεων, την επέκταση των μέτρων που λήγουν και τις στοχευμένες περικοπές στις τρέχουσες δαπάνες».

* Παρακρατείται το 10% των δαπανών κάθε φορά και θα αποδοθεί από τον Σεπτέμβριο μόνο αν υλοποιείται κατά γράμμα ο προϋπολογισμός.

* Οι νέοι κανόνες δημοσιονομικής διαχείρισης και οι 3ετείς προϋπολογισμοί προβλέπουν δεσμευτικά όρια δαπανών και αυτόματες περικοπής (ή αυξήσεις τελών στους δήμους) αν υπάρχουν αποκλίσεις.

* Προβλέπεται πρόσθετη περικοπή δαπανών έως 1 δισ. ευρώ ετησίως και στο 50% των αποκλίσεων των στόχων ιδιωτικοποιήσεων.

capital

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news