facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Στο τραπέζι με τρόικα ΦΠΑ και καύσιμα

Αποφασισμένος να ανοίξει στις διαβουλεύσεις με την τρόικα το ζήτημα των αστοχιών της φορολογικής συνταγής του ελληνικού προγράμματος φέρεται να είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Στο τραπέζι βρίσκονται πρωτίστως το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και ο ειδικός φόρος στα καύσιμα που έχει εκτοξεύσει την τιμή τους στα ύψη βυθίζοντας την κατανάλωση.

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την τριανδρία των δανειστών (Τόμσεν, Μορς, Μαζούχ) οριστικοποιήθηκε για την προσεχή Πέμπτη, 7 Μαρτίου, και -κατά τις πληροφορίες - κεντρικό θέμα στη συζήτηση θα είναι και το σχέδιο που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση για τη στήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Στο κυβερνητικό επιτελείο κινούνται με βασικό επιχείρημα ότι μια μείωση των φορολογικών συντελεστών θα μπορούσε να τονώσει τη ζήτηση και να αποφέρει, τελικώς, περισσότερα έσοδα στο δημόσιο ταμείο.

Σε κάθε περίπτωση, στο Μαξίμου αισιοδοξούν ότι τις επόμενες ημέρες η τρόικα θα ανάψει πράσινο φως για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% τουλάχιστον στο 18%-19%.

Το αίτημα προβάλλουν πιεστικά ο τουριστικός κλάδος και συνακόλουθα το υπουργείο Τουρισμού ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου, στην οποία επενδύει πολλά η κυβέρνηση για αύξηση των εσόδων.

Ωστόσο, η συντονισμένη πίεση προς την τρόικα για μείωση του ΦΠΑ τουλάχιστον στην εστίαση δεν αποσκοπεί μόνο στην ενίσχυση της κατανάλωσης και στην αύξηση εσόδων.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι με τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές πιθανότατα θα διασωθούν αρκετές επιχειρήσεις εστίασης και χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά τονίζουν ότι το μεγαλύτερο κέρδος θα είναι το ηχηρό μήνυμα από αυτή την κίνηση και ο αντίκτυπος που θα έχει σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο: η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα αποτελέσει, ουσιαστικά, το πρώτο βήμα αλλαγών στη «δοσολογία» του Μνημονίου και την πρώτη παραδοχή από την πλευρά των δανειστών ότι έγιναν λάθη.

«Ακόμη και μια μικρή αλλαγή μπορεί να αποδειχθεί αρκετή για να διαφοροποιηθεί και η εικόνα που υπάρχει για το Μνημόνιο...», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι είναι πρόσφορο το έδαφος και για παρεμβάσεις στήριξης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Οι προθέσεις της τρόικας, πάντως, αναμένουν στο Μαξίμου ότι θα διαφανούν από την αυριανή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους κ.κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ, αλλά και από το κλίμα που θα καταγραφεί στο Eurogroup της Δευτέρας.

Το διήμερο αυτό θα καθορίσει εν πολλοίς και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο κ. Σαμαράς κατά τη συνάντηση της Πέμπτης, προβάλλοντας τις μνημονιακές αστοχίες.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news