facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

«Τρόμος» για τις συντάξεις!

«Τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων» έθεσε χθες ο εκπρόσωπος της τρόικας Ματίας Μορς στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ζητώντας να δίνονται κατευθείαν στον ΕΟΠΥΥ οι εισφορές των Ταμείων για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων τους. Τι σημαίνει αυτό για να καταχρεωμένα Ταμεία και τους συνταξιούχους τους;

Οτι πολλά από αυτά έχουν να αντιμετωπίσουν το εξής δίλημμα: ή θα πληρώνουν συντάξεις ή τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων, καθώς είναι άδεια εξαιτίας των μειωμένων εισφορών, της ανεργίας που καλπάζει, αλλά και του PSI στα αποθεματικά τους επί Βενιζέλου και Παπαδήμου.

Το γεγονός ότι η υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ είναι «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί στα χέρια του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου αποδεικνύεται και από το επείγον αίτημα που έθεσε ο ίδιος την περασμένη Πέμπτη στους διοικητές των Ταμείων που έχουν συγχωνευτεί στον οργανισμό.

Συγκεκριμένα, τους ζήτησε αναλυτικά όλα τα στοιχεία για τα μηνιαία ποσά που είναι υποχρεωμένοι να δίνουν στον ΕΟΠΥΥ για την ιατροφαρμακευτική δαπάνη των ασφαλισμένων τους και τα ποσά που τελικά δίνουν εξαιτίας των στενών οικονομικών τους δυνατοτήτων.

Να σημειωθεί ότι ελάχιστα από τα Ταμεία είναι καλοπληρωτές (στον ΕΟΠΥΥ), όπως για παράδειγμα το Ταμείο των δημοσίων υπάλληλων (ΟΠΑΔ), που κάθε μήνα δίνει περίπου 78.000.000 ευρώ για τους 1.600.000 ασφαλισμένους του, όπως είπε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρός του Μιχάλης Κούτρας. «Τον Ιανουάριο του 2013 δώσαμε 80.000.000 ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, όταν το ΙΚΑ με τους 6.000.000 ασφαλισμένους του έδωσε μόνο 30.000.000 ευρώ και ο ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες) έδωσε 9.000.000 ευρώ. Επίσης, τον Φεβρουάριο δώσαμε 76.500.000 ευρώ» είπε ο κ. Κούτρας και συμπλήρωσε: «Οι εισφορές μας στον ΕΟΠΥΥ το 2012 ήταν 1,42 δισ. Ευρώ, που αυτομάτως μας κάνει τον βασικό αιμοδότη-χρηματοδότη του ΕΟΠΥΥ».

Ωστόσο, ο ΟΠΑΔ δεν δίνει συντάξεις, καθώς αυτές εγκρίνονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δηλαδή από τους φορολογουμένους.

Αξίζει να τονιστεί ότι σε παλαιότερες δηλώσεις του ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος είχε αναφέρει το δίλημμα «ή συντάξεις ή χρήματα για φάρμακα», στην προσπάθειά του να περιγράψει την τραγική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ταμειακά το ΙΚΑ.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι κάθε μήνα το ΙΚΑ οφείλει στον ΕΟΠΥΥ 80.000.000 ευρώ και μπορεί να δώσει έως 40.000.000.

Δεν είναι όμως μόνο το ΙΚΑ κακοπληρωτής. «Κόκκινη κάρτα» παίρνει και το Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), που οφείλει να δίνει κάθε μήνα συνολικά 40.000.000 στον ΕΟΠΥΥ και τον εξοφλεί με έναν μήνα καθυστέρηση. Το πρόβλημα της ρευστότητας των Ταμείων αποτελεί φυσικά γόρδιο δεσμό για τις ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων, γι' αυτό και σε πολλές συσκέψεις που έχουν με τους διοικητές των Ταμείων οι τελευταίοι θέτουν ευθέως το ερώτημα: «Πείτε μας τι θέλετε να πληρώσουμε, συντάξεις ή φάρμακα;».

Ισως γι' αυτό η χθεσινή απαίτηση της τρόικας να πληρώνεται στην ώρα του ο ΕΟΠΥΥ έχει προβληματίσει τα αρμόδια υπουργεία, καθώς η κίνηση αυτή μπορεί να δημιουργήσει καθυστερήσεις στην καταβολή των συντάξεων ή ακόμα και νέες δραματικές μειώσεις τους.

dimokratianews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news