facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Ο Γιούνκερ μιλά για κίνδυνο πολέμου στην Ευρώπη


Μιλώντας στο Spiegel o Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλάει για την παρούσα κατάσταση στην ευρωζώνη και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Σε συνέντευξή του προς το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και σχολιάζοντας τη συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης, ο κ. Γιούνκερ προειδοποιεί για το ενδεχόμενο επικίνδυνης κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη γηραιά ήπειρο. «Όποιος πιστεύει ότι δεν τίθεται πλέον το αιώνιο ερώτημα περί ειρήνης και πολέμου στην Ευρώπη, μπορεί να πλανάται οικτρά. Οι δαίμονες δεν έχουν φύγει, απλά κοιμούνται», λέει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και προσθέτει:

«Για τη γενιά μου το κοινό νόμισμα αποτέλεσε μία πολιτική ειρήνης. Σήμερα, ωστόσο, βλέπω, με μία κάποια θλίψη, ότι στην Ευρώπη πολλοί “χάνουν το δρόμο” με “μικρές” σκέψεις εθνικού συμφέροντος. (…) Ο τρόπος με τον οποίο ορισμένοι από τη γερμανική πολιτική επιτέθηκαν στην Ελλάδα, όταν αυτή εισήλθε στην κρίση, έχει αφήσει στη χώρα βαθιές πληγές. Εξίσου με τρόμαξαν τα πανό των διαδηλωτών στην Αθήνα με την καγκελάριο Μέρκελ να φορά ναζιστική στολή. Ξαφνικά ήλθαν στην επιφάνεια εχθρικά συναισθήματα, που κανείς θα πίστευε ότι είχαν εκλείψει οριστικά. Επιπλέον, και ο ιταλικός προεκλογικός αγώνας ήταν σε μεγάλο βαθμό αντιγερμανικός και ως εκ τούτου αντιευρωπαϊκός». Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι «η ενωμένη Ευρώπη αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία για την ήπειρο».

Η Μέρκελ και η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
"Οι δαίμονες δεν έχουν φύγει, απλά κοιμούνται"
Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup χαρακτηρίζει μονόδρομο τις δρομολογηθείσες μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, ακόμη και αν δεν είναι δημοφιλείς, και τονίζει ότι δεν επιτρέπεται να ακολουθεί κανείς λάθος πολιτική από φόβο μήπως δεν επανεκλεγεί.

Τέλος, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ δηλώνει ότι θα στηρίξει την Ά. Μέρκελ στον προεκλογικό της αγώνα στη Γερμανία. «Μου το ζήτησαν και έχω πει ήδη ότι θα το κάνω», εκμυστηρεύεται στο γερμανικό περιοδικό. Την ίδια ώρα αποκλείει πάντως κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το 2009 ήταν διατεθειμένος να αναλάβει, όπως λέει, «αλλά προφανώς ορισμένοι, λίγοι, δεν με ήθελαν», μεταξύ των οποίων ο τότε γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί, αλλά και η γερμανίδα καγκελάριος Ά. Μέρκελ. «Γιατί να αναλάβω σήμερα κάτι το οποίο μπορούσα να κάνω ήδη το 2009», διερωτάται ο κ. Γιούνκερ, για να προσθέσει ότι: «για να είμαι ειλικρινής, θα ήταν χαζό».

Για το συνέδριο του FDP
Ρέσλερ και Μπρούντερλε θα ηγηθούν του προεκλογικού αγώνα του FDP
Το συνέδριο των γερμανών Φιλελευθέρων όπου ο Φ. Ρέσλερ επανεξελέγη στην προεδρία του κόμματος και ο Ρ. Μπρούντερλε έλαβε και επίσημα το χρίσμα του κόμματος ως βασικού υποψηφίου στις ομοσπονδιακές εκλογές σχολιάζει σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Το FDP έχει και πάλι πρόεδρο. Με μια εξαιρετική ομιλία και ένα αξιοσέβαστο εκλογικό αποτέλεσμα, ο Φίλιπ Ρέσλερ αποχαιρέτισε το πολιτικό ναδίρ. Το FDP έχει τώρα και έναν ‘επικεφαλής’, τον Ράινερ Μπρούντερλε. Παρά την ομιλία του, παρά τα εκλογικά αποτελέσματα, είναι γεγονός ότι το κόμμα δεν ήθελε να ηγείται ο Ρέσλερ του προεκλογικού αγώνα. (…) Η παρουσία του δίπλα σε εκείνη της καγκελαρίου είναι αδύναμη. Εκείνος, αντιθέτως, με τον οποίο το κόμμα παρουσιάζεται στους ψηφοφόρους, είναι ένας έμπειρος μαχητής και μια έξυπνη αλεπού».

Τα διδάγματα της Φουκουσίμα
Φουκουσίμα, δυο χρόνια μετά την καταστροφή
Με αφορμή τη συμπλήρωση δυο χρόνων από την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα, η γαλλική Les Echos σχολιάζει:

«Μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα οι Γερμανοί, Ιταλοί και Ελβετοί αποφάσισαν λόγω των τεράστιων κινδύνων να γυρίσουν την πλάτη τους στην πυρηνική ενέργεια. Δεν θα είναι οι μόνοι όταν με το πέρασμα του χρόνου γίνει σαφές ότι δεν μάθαμε τίποτα από το δράμα στην Ιαπωνία. Οι νέες απαιτήσεις των υπηρεσιών ατομικής ενέργειας για την ενίσχυση της ασφάλειας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ειδικά στη Γαλλία, όμως, οι πρωταγωνιστές της πυρηνικής οικονομίας κατεύνασαν την κοινή γνώμη, πανηγυρίζοντας, περισσότερο, τον δικό τους επαγγελματισμό. Μετά τη Φουκουσίμα η κοινή γνώμη θέλει πλήρη ενημέρωση. Η πυρηνική βιομηχανία χρωστά στους πολίτες διαφάνεια και υποδειγματική συμπεριφορά».

Τα σενάρια εξόδου επαναφέρει ο Ντόμπριντ
Ο γγ. της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας Α. Ντόμπριντ
Τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη επαναφέρει ο γγ. των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας. Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Welt της Κυριακής, ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ -ο οποίος μόλις το περασμένο καλοκαίρι είχε προτείνει τη σταδιακή επαναφορά της δραχμής- υποστηρίζει ότι θα πρέπει να βρεθεί ένα δρόμος έξω από την ευρωζώνη, εάν η Ελλάδα δεν μπορεί ή δεν έχει τη βούληση να δημιουργήσει οικονομική σταθερότητα.

Εκτιμώντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το ευρώ εξακολουθεί να προέρχεται από την Ελλάδα, ο γγ. της CSU σημειώνει ότι «μακροπρόθεσμα η έξοδος της Ελλάδας θα ήταν μία πιθανή εναλλακτική λύση- τόσο για την Ευρώπη όσο και για την ίδια την Ελλάδα».

Ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ καλεί μάλιστα την Κομισιόν να δημιουργήσει το αναγκαίο νομικό πλαίσιο για μια συντεταγμένη χρεοκοπία και την έξοδο μιας χώρας από την νομισματική ένωση.




dw

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news