facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Ερντογάν: Στρατηγική συμφωνία με Ελλάδα, χωρίς «σου 'πα, μου 'πες» και κουτσομπολιά

Για μία διαφορετική διάσταση στις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας, που την χαρακτηρίζει ως «στρατηγική», κάνει λόγο ο πρωθυπουργός τής γείτονος χώρας, Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στη ΝΕΤ (σε μία συνέντευξη που θα μεταδοθεί τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, στις 09.00), ο κ. Ερντογάν τονίζει χαρακτηριστικά για τη μορφή της συνεργασίας του με την Ελλάδα, πως «εμείς την χαρακτηρίζουμε 'στρατηγική' και θέλουμε να της δώσουμε μία διαφορετική διάσταση. Να μην υπάρχει, δηλαδή, στο εξής στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας μία πολιτική που θα βασίζεται στα κουτσομπολιά, να μην υπάρχουν τα 'σου 'πα, μου 'πες'».

Παράλληλα, σημειώνει πως «πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, από το παρελθόν στο μέλλον. Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και με τον κ. Σαμαρά και να εξετάσουμε τα θέματα αυτά, έστω και σύντομα, όταν βρεθήκαμε στη Ντόχα. Με τα θέματα που θα εξετάσουμε τώρα θα κάνουμε πλέον τα βήματα, έχουμε ήδη υπογράψει ορισμένες συμφωνίες, τώρα θα υπογράψουμε κι άλλες και νομίζω ότι θα πάνε όλα καλά».

Ο τούρκος πρωθυπουργός φαίνεται να εμμένει και στην οικονομική σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Χαρακτηριστικό είναι το εξής απόσπασμα: «Στις συνομιλίες μας με την ελληνική κυβέρνηση θα αξιολογήσουμε το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διμερείς μας σχέσεις και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πώς θα πορευτούμε στο εξής. Θα ήθελα να σας δώσω κάποια χαρακτηριστικά οικονομικά στοιχεία: Στα τέλη του 2012, το συνολικό εμπορικό μας ισοζύγιο έφτασε τα 5 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 3,5 δισ. είναι εξαγωγές της Ελλάδας και τα 1,5 δισ. είναι δικές μας εξαγωγές προς την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, φροντίζουμε το δίκαιο προς τον γείτονα και δρομολογούμε αυτή τη διαδικασία μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης. Φυσικά θα εξετάσουμε και ένα σύνολο θεμάτων, τουριστικών, ενεργειακών, τηλεπικοινωνιακών, προς ποια κατεύθυνση οδηγούμε τις διμερείς πολιτικές μας σχέσεις, καθώς και θέματα ΝΑΤΟ, διότι είμαστε δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και πρέπει να συζητήσουμε τα βήματα που θα κάνουμε με αυτή μας την ιδιότητα. Θα έχουμε μία πλούσια ατζέντα και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας από το πρωί στις 11.00 μέχρι το βράδυ».

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news