facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Χωρίς φάρμακα το νοσοκομείο Βόλου

Ώρα μηδέν για το Νοσοκομείο του Βόλου, καθώς από την περασμένη Πέμπτη 21 Μαρτίου και για το επόμενο δεκαήμερο, μέχρι το τέλος του μήνα, που εκπνέει την ερχόμενη Κυριακή, έχει στο ταμείο του μόλις 800 ευρώ για την αγορά φαρμάκων για τους ασθενείς του, τη στιγμή που ένα και μόνον κουτί φαρμάκου, π.χ. για μία από τις πολλές μορφές καρκίνου, μπορεί να κοστίζει ακόμη και 2.800 ευρώ!!

Σ΄ αυτή τη δραματική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Μαγνησίας και το δεύτερο σε αριθμό κλινών στη Θεσσαλία, περιγράφεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, σε έγγραφο – αναφορά που απέστειλε την περασμένη Πέμπτη ο διευθυντής του φαρμακείου στο Αχιλλοπούλειο, ο οποίος εκπέμπει SOS για τους κινδύνους που εγκυμονεί η τραγική αυτή εικόνα για τους νοσηλευόμενους αλλά και τους ασθενείς που προμηθεύονται τα φάρμακά τους από το Νοσοκομείο, προσκομίζοντας τα ασφαλιστικά τους βιβλιάρια.

Ήταν το δεύτερο έγγραφο που απέστελλε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο υπεύθυνος του φαρμακείου στη Διοίκηση του Νοσοκομείου του Βόλου.

Το πρώτο, σύμφωνα με ασφαλείς δημοσιογραφικές πληροφορίες, ήταν πριν από ένα μήνα περίπου, όπου προειδοποιούσε, για την εξάντληση του κονδυλίου για τα φάρμακα, με βάση τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου, καθώς και για τους κινδύνους που θα προκύψουν, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τις ίδιες δημοσιογραφικές πηγές, ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες, οι υπεύθυνοι του φαρμακείου γίνονται αποδέκτες εντονότατων διαμαρτυριών από αρρώστους, καθώς εις μάτην αναζητούν να γράψουν στα ασφαλιστικά τους βιβλιάρια, τα φάρμακα που τους έχει χορηγήσει ο γιατρός τους για την ασθένεια από την οποία υποφέρουν.

Το θέμα της παντελούς έλλειψης φαρμάκων, όπως ήταν φυσικό σήμανε συναγερμό στο Αχιλλοπούλειο.

Ετσι το πρωί της περασμένης Παρασκευής συγκλήθηκε σε κατεπείγουσα συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Βόλου και το οποίο ασχολήθηκε αποκλειστικά με το παραπάνω θέμα.

Την κατεπείγουσα δηλαδή αναφορά του υπεύθυνου του φαρμακείου.

Τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου, όπως ήταν φυσικό, ομόφωνα αναγνώρισαν το εντονότατο πρόβλημα που υπάρχει με τα αποθέματα του φαρμακείου και αποφάσισαν όπως άμεσα, εντός 24ωρου αν είναι δυνατόν, όπως δήλωσε αρμόδια πηγή του Ιδρύματος, να καλυφθούν από τη Διεύθυνση Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) οι εξαιρετικά επείγουσες ανάγκες του Νοσοκομείου Βόλου σε φάρμακα.

Η ίδια πηγή δήλωσε με …νόημα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ότι ο προγραμματισμός που γίνονταν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου, σε μία προσπάθεια να εμφανιστεί …βασιλικότερη του βασιλέως, στο θέμα περιορισμού των δαπανών, αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, επιζήμια για τη δημόσια υγεία, ειδικά σ΄ ότι αφορά το πλαφόν που ζητούσε από τη ΔΥΠΕ και από το υπουργείο για την αγορά φαρμάκων.

Ήταν, πρόσθεσε η ίδια αρμόδια πηγή, εντελώς λανθασμένος ο προγραμματισμός που γίνονταν, καθώς η παραπάνω πρακτική καμία εξοικονόμηση δεν πρόσφερε, αφού τα φάρμακα αποπληρώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ίδια πηγή σημείωσε ακόμη ότι η ανάγκη χρηματοδότησης από τη ΔΥΠΕ για την κάλυψη των αναγκών σε φάρμακα, για τις επόμενες ανάγκες, είναι εξαιρετικά επείγουσα, αφού οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, όπως η Roche, που έχουν την αποκλειστική διάθεση ορισμένων φαρμάκων, δεν τα χορηγούν με πίστωση και ζητούν την άμεση εξόφλησή τους.

Είναι εταιρίες που διαθέτουν τα περισσότερα από τα φάρμακα που αφορούν τις πιο σοβαρές ασθένειες τονίζουν γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου και των οποίων η τιμή για την αγορά τους είναι πανάκριβη.

Για παράδειγμα, όπως λέει, ένα κουτί με το μονοκλωνικό αντίσωμα που χορηγείται σε ασθενείς που πάσχουν από τη σκλήρυνση κατά πλάκας κοστίζει 2.000 ευρώ, ενώ ένα κουτί για κάποιον που πάσχει από πνευμονική υπέρταση κοστίζει 2.800 ευρώ !!!

Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Βόλου που ρωτήθηκε για την προχθεσινή συνεδρίαση, έσπευσε να σημειώσει ότι χρειάζεται άμεσα να αναθεωρηθεί το μηνιαίο πλαφόν που χρειάζεται το Αχιλλοπούλειο για φάρμακα.

Όπως τονίστηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση το Κουτλιμπάνειο Νοσοκομείο Λάρισας με 295 κλίνες έχει μηνιαίο πλαφόν για φάρμακα 430.000 ευρώ, όταν το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου με 390 κλίνες έχει μηνιαίο πλαφόν 470.000 ευρώ.

Η διαφορά, όπως λέει το ίδιο μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου, είναι πολύ πιο μεγάλη καθώς το Κουτλιμπάνειο Νοσοκομείο Λάρισας είναι συνδεδεμένο με το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, μία δυνατότητα που δεν την έχει το Νοσοκομείο του Βόλου.

Πληροφορίες κάνουν ακόμη λόγο ότι μολονότι οι μηνιαίες ανάγκες του Νοσοκομείου Βόλου, είναι 470.000 ευρώ, η διοίκηση στα τέλη του 2012 «αμέλησε» για τον προγραμματισμό αγοράς φαρμάκων για τους πρώτους μήνες του 2013, με αποτέλεσμα στο τέλος του α΄ τριμήνου να υπάρχει το ελάχιστο πλαφόν που προαναφέρθηκε.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες στο πρώτο έγγραφο – αναφορά οι υπεύθυνοι του φαρμακείου προειδοποιούσαν ότι είναι αναγκαία η αύξηση του πλαφόν για την αγορά φαρμάκων από τις 470.000 στις 600.000 ευρώ το μήνα, ενώ ζητούσε ακόμη την αύξηση του πλαφόν του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου Βόλου κατά 800.000 ευρώ το χρόνο καθώς τους δύο τελευταίους μήνες τα ακριβά φάρμακα χορηγούνται μόνον από το Νοσοκομείο.

Η απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου επιδόθηκε ήδη στον αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου Γιάννη Ντόκο, προκειμένου ο τελευταίος να διαβιβάσει το σχετικό αίτημα στη ΔΥΠΕ, έτσι ώστε η τελευταία να εγκρίνει τη σχετική πίστωση για την αγορά φαρμάκων που θα καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες, που σε πρώτη φάση, προέχουν για την κάλυψη των ασθενών με φάρμακα για το διάστημα των αμέσως επόμενων ημερών.

Ρεπορτάζ του Αντώνη Τσελέντη στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος»

onlarissa

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news