facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Ανοίγουν οι τράπεζες στην Κύπρο

Περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων

Ανοίγουν αύριο Πέμπτη οι τράπεζες στην Κύπρο, όπως αποφάσισαν απόψε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης, και ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, όμως παράλληλα, όπως αναμενόταν, τίθενται περιορισμοί στις συναλλαγές.
Η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αλίκη Στυλιανού ανακοίνωσε ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα ανοίξουν για το κοινό στις 12 το μεσημέρι και θα μείνουν ανοικτά μέχρι τις 18.00. Οι υπάλληλοι των τραπεζών θα βρίσκονται από το πρωί στις εργασίες τους.
Τι προβλέπει το διάταγμα για τους περιορισμούς 
Μέγιστο ποσό ανάληψης μετρητών τα 300 ευρώ ημερησίως ανά πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα, ή το ισόποσο σε ξένο συνάλλαγμα θέτει το διάταγμα για τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων.
Το διάταγμα έχει και διάταξη επαναπατρισμού, σύμφωνα με την οποία κάθε πρόσωπο (φυσικό και νομικό), που κατοικεί στην Κυπριακή Δημοκρατία υποχρεούται να μεταφέρει στη χώρα, εντός δύο εβδομάδων από την απόκτησή τους, όλα τα χρήματα που αποκτά (μετά την έναρξη ισχύος του Διατάγματος) από εξαγωγές ή και από την πώληση περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται εντός της Δημοκρατίας.
Ειδικότερα, το διάταγμα προβλέπει ότι:
  • Απαγορεύεται κάθε χωρίς μετρητά πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων εκτός Δημοκρατίας.
  • Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπονται πληρωμές για τρέχουσες διεθνείς συναλλαγές και για εισαγωγές με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων, για έξοδα διαμονής μέχρι 10.000 ευρώ και δίδακτρα ανά τρίμηνο προσώπων που σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι συγγενείς πρώτου βαθμού προσώπων, που κατοικούν στη Δημοκρατία, χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών στο εξωτερικό ως 5.000 ευρώ, ανά μήνα, ανά πρόσωπο.
  • Απαγορεύεται ο τερματισμός προθεσμιακών καταθέσεων, πριν την καθορισμένη ημερομηνία λήξης.
  • Απαγορεύεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων στο εξωτερικό σε ευρώ ή ξένο συνάλλαγμα, άνω των 3.000 ευρώ, ανά φυσικό πρόσωπο, ανά ταξίδι.
  • Χρηματοοικονομική συναλλαγή, πληρωμή ή και μεταφορά η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί πριν την έκδοση του Διατάγματος, υπόκειται στα προβλεπόμενα περιοριστικά μέτρα.
  • Απαγορεύεται σε πιστωτικό ίδρυμα η εκτέλεση πληρωμών χωρίς μετρητά ή μεταφορές χρημάτων που στοχεύουν στην παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων.
  • Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν σε όλους τους λογαριασμούς, πληρωμές και μεταφορά χρημάτων, ανεξαρτήτως νομίσματος.


Έκκληση για ψυχραιμία από την Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων 
Έτοιμοι να προσέλθουν στην εργασία τους για να εξυπηρετήσουν το κοινό, δηλώνουν την ίδια ώρα οι τραπεζικοί υπάλληλοι.
«Οι τραπεζοϋπάλληλοι είναι έτοιμοι και από αύριο το πρωί θα προσέρθουν στην εργασία τους για να εξυπηρετήσουν το κοινό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου.
«Εχουμε πλήρη συναίσθηση των κρίσιμων ωρών που περνά ο τόπος και αντιλαμβανόμαστε και την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί συνάνθρωποί μας», σημειώνει η Ένωση. Προσθέτει πάντως ότι «πρέπει όλοι να έχουμε κατά νου, ότι ως τραπεζικοί υπάλληλοι, δεν φέρουμε καμιά ευθύνη αλλά αντίθετα οι συνάδελφοι είναι και οι ίδιοι θύματα των εγκληματικών πράξεων ή/και παραλείψεων που οδήγησαν στην καταστροφή».
Ως εκ τούτου, επισημαίνει η ΕΤΥΚ, «θα ήταν τουλάχιστον άδικο, να μεταφερθεί η οργή και η αγανάκτηση του οποιουδήποτε στους συναδέλφους για αυτό επιθυμούμε, για ακόμα μια φορά, να επαναλάβουμε την έκκλησή μας προς όλους να επιδειχθεί η αναγκαία υπό τις περιστάσεις υπομονή, ψυχραιμία και κατανόηση».
Σε επιφυλακή η Αστυνομία
Εν όψει της επαναλειτουργίας των τραπεζών, η αστυνομία βρίσκεται σε εγρήγορση.
Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης ανέφερε πως έχει γίνει προγραμματισμός από πλευράς των αρχών και πως έχουν ληφθεί όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για προστασία του κοινού και αποτροπή κλοπών και διαρρήξεων.
Συνέστησε παράλληλα προς τους πολίτες να λαμβάνουν και οι ίδιοι μέτρα προστασίας.
naftemporiki

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news