facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Μπλόκο στη δόση του Μαρτίου αν δεν γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο

Ανυποχώρητη η τρόικα στη συνάντησή της με τον Στουρνάρα - Δήλωση Μανιτάκη: «Ο ποσοτικός στόχος της μείωσης του αριθμού των απασχολουμένων πρέπει να συνδυάζεται με την ποιοτική αναβάθμιση τη δημόσιας διοίκησης»

Σαφές μήνυμα για την τήρηση των συμφωνηθέντων και την απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων από το ελληνικό δημόσιο έδωσε χθες η τρόικα κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι η τριμερής θα παρατείνει την παραμονή της στην Αθήνα και την άλλη εβδομάδα για να έλεγξει την τήρηση των συμφωνηθέντων.

Η προγραμματισμένη για σήμερα Πέμπτη συνάντηση των τριών επικεφαλής με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά αναβλήθηκε για την Κυριακή ή την Δευτέρα. Σημειώνεται ότι με βάση το αρχικό πρόγραμμα, την Κυριακή ήταν προγραμματισμένη η καταληκτική συνάντηση της τριμερούς με τον κ. Στουρνάρα. Η συνάντηση θα γίνει αλλά πιθανότατα δεν θα είναι η τελευταία.

Μπλόκο στη δόση

Οι δανειστές έθεσαν χωρίς περιστροφές το θέμα των απολύσεων. Ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε αμέσως τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Ο αναπλ. Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας συνεργάστηκε με στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με στόχο να αντιμετωπισθεί το θέμα. Πάντως στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί δυσαρέσεκεια για τους χερισμούς του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη και γίνεται λόγος για καθυστερήσεις.

«Οι επαφές έγιναν σε πολύ καλό κλίμα. Αφορούσαν, κυρίως, τον προϋπολογισμό του 2013, την απόδοση των μεταρρυθμίσεων και το milestone του Μαρτίου» ανέφεραν χθες πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά το ραντεβού Στουρνάρα-τρόικας. Το «milestone» του Μαρτίου είναι η μείωση των απασχολούμενων στο Δημόσιο και από αυτό εξαρτάται η εκταμίευση της εγκεκριμένης (πολιτικά από τον Δεκέμβριο) δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, η οποία φαίνεται τώρα να μετατίθεται για τον Απρίλιο.

Το ξέκοψε ο Μορς

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα κ. Ματίας Μορς ξεκαθάρισε προς την κυβέρνηση ότι χωρίς την τήρηση αυτής της δέσμευσης η εκταμίευση είναι αδύνατη, προκαλώντας συναγερμό στα συναρμόδια Υπουργεια.

Η τρόικα έβγαλε παράλληλα «κίτρινη κάρτα» για την καθυστέρηση στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και τις πολύ χαμηλές επιδόσεις στον τομέα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Στο πεδίο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού παραμένει ο προβληματισμός για την μαύρη τρύπα στα έσοδα (από τον Ιανουάριο) παρά τις πληροφορίες ότι τα φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα κατά 15% τον Φεβρουάριο.

Ραντεβού Στουρνάρα

Ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί την Πέμπτη στις 15.00 με τους Αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Ντάριο Σκαναπιέκο, αρμόδιο για θέματα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και Μιχάι Τανασέσκου, αρμόδιο για θέματα ενέργειας. Στη συνέχεια, στις 16.00, θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Οτμαρ Κάρας.

Δήλωση του υπουργείου

«Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης δεν συνηθίζει να σχολιάζει δημοσιεύματα και πληροφορίες του έντυπου ή ηλεκτρονικού Τύπου, ιδίως σε περίοδο εντατικών συζητήσεων με την Τρόικα.

Παρ’ όλ’ αυτά το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα ήθελε να τονίσει ότι σε στενή και αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την επιτάχυνση και διεύρυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση, που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Την περίοδο αυτή είναι φυσικό ο σχεδιασμός να επικεντρώνεται στο σχήμα της κινητικότητας 25.000 υπαλλήλων.

Αμετάθετος στόχος του Υπουργείου παραμένει η ταχύτερη δυνατή ορθολογική ανακατανομή και ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού, παράλληλα με την αναγκαία μείωση των οργανικών θέσεων και την κατάργηση αυτών που πλεονάζουν. Ο ποσοτικός στόχος της μείωσης του αριθμού των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα πρέπει να συνδυάζεται με την ποιοτική αναβάθμιση τη δημόσιας διοίκησης. Και αυτό φροντίζει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης».

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news