facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Ανακάλυψη-ορόσημο για τους σεισμούς, γίνονται αντιληπτοί στο διάστημα

Εναν νέο σύμμαχο ανακάλυψαν οι σεισμολόγοι ο οποίος θα μπορούσε στο μέλλον να βοηθήσει τους ειδικούς να "πιάσουν" σεισμούς από απομακρυσμένα μέρη, όπως π.χ. στη μέση ενός ωκεανού.

Ο λόγος για το... διάστημα. Σύμφωνα με τους γεωλόγους οι σεισμοί αν είναι ισχυροί είναι δυνατό να ανιχνευτούν και από τον ουρανό με τη βοήθεια των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο ευρωπαϊκός δορυφόρος GOCE, χωρίς καν να το επιδιώξει, έγινε ο πρώτος τροχιακός σεισμογράφος στην ιστορία.

Σύμφωνα με σχετική δημοσίευση που έκαναν Γάλλοι και Ολλανδοί επιστήμονες, με επικεφαλής τον γεωφυσικό Ραφαέλ Γκαρσία του πανεπιστημίου της Τουλούζης στο περιοδικό γεωφυσικής "Geophysical Research Letters", αναφέρουν ότι ο σεισμός του 2011 στην Ιαπωνία, που προκάλεσε γιγαντιαίο τσουνάμι ήταν τόσο δυνατός που ακούστηκε μέχρι το διάστημα.

Οι ερευνητές αποφάσισαν να μελετήσουν επισταμένα αυτό το φαινόμενο, αναλύοντας δορυφορικά στοιχεία από τον GOCE, που διαθέτει πολλά όργανα ακριβείας. Με αυτό τον τρόπο, αποκάλυψαν ότι όντως ο δορυφόρος είχε πιάσει ξεκάθαρα υποηχητικά σήματα, που προέρχονταν από τον σεισμό στην Ιαπωνία μεγέθους 9 βαθμών.

Η ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για τους επιστήμονες να μελετήσουν αν κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί για τους σεισμούς μικρότερου μεγέθους.

sofokleousin

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news