facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Λιγότερες οι μετακινήσεις από το σχέδιο "Αθηνά"

Λιγότεροι φοιτητές θα χρειαστεί τελικά να μετακινηθούν από το σχέδιο "Αθηνά" για την αναδιάρθρωση του πανεπιστημιακού χάρτη, μετά τις τελευταίες αλλαγές που επέφερε ο υπουργός Παιδείας, καθώς δέκα τμήματα θα παραμείνουν ως έχουν μέχρι να αποφοιτήσουν οι σημερινοί φοιτητές σύμφωνα με "Τα Νέα".

Το σχέδιο θα παρουσιαστεί την Τετάρτη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ οι φοιτητές ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ βασική αλλαγή στο νομοσχέδιο είναι η θέσπιση της "μεταβατικότητας" για δέκα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που δεν θα συγχωνευθούν παρά μόνο αφού αποφοιτήσουν οι σημερινοί φοιτητές, δηλαδή μένουν στην έδρα τους ως τον Οκτώβριο του 2018.

Το παραπάνω αφορά 31.250 φοιτητές που δεν θα ανατρέψουν τον προγραμματισμό τους, αν και το υπουργείο - σύμφωνα με "Τα Νέα" υπολογίζει ότι ο πραγματικός αριθμός είναι ως 18.000 άτομα καθώς θεωρεί πως οι άλλοι μπορούν να επιστρέψουν στην οικογενειακή εστία.

Βασική αλλαγή είναι επίσης ότι δεν συγχωνεύεται το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με το ΤΕΙ Σερρών για τη δημιουργία του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.

Ακόμη προβλέπεται μείωση του αριθμού των εισακτέων κατά 4% ενώ δεν αλλάζει ο αριθμός των διδασκόντων.

Τέλος, τα τμήματα που επρόκειτο να συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό του 2013 εμφανίζονται μειωμένα κατά δύο, δηλαδή ήταν 386 και τώρα θα μπουν 384.

Δυναμικές αντιδράσεις από φοιτητές

Συλλαλητήριο προγραμματίζεται για την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία παρουσιάζεται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή το σχέδιο "Αθηνά", από τους σπουδαστές.

Συγκεκριμένα, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί σε συλλαλητήριο τους φοιτητές προκειμένου "να μείνει στα χαρτιά το σχέδιο Αθηνά", όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του.

Εξάλλου, ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών καλεί τα μέλη, τις φοιτήτριες και τους φοιτητές της σχολής, σε εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον του σχεδίου για τη Φιλοσοφική Σχολή στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κύριο αίτημα είναι να διατηρηθεί η αυτοτέλεια και η αυτονομία των ξενόγλωσσων τμημάτων.

nooz

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news