facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Φαρμακεία ως κέντρα υγείας. Θα γίνει;

Υπεγράφη συμφωνία Αρχών μεταξύ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης

Ο ΠΦΣ και ο ΕΦΕΧ αναγνωρίζουν την ανάγκη της κοινωνίας για πρόσβαση σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οι πολίτες, όπως προσδιορίζεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), δικαιωματικά συμμετέχουν σε θεραπευτικές επιλογές που αφορούν ήπιας μορφής παθήσεις, των οποίων τα συμπτώματα αναγνωρίζονται εύκολα από τον ασθενή, καθώς και σε προληπτικές αγωγές που θωρακίζουν την υγεία τους.

Τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα Ευρείας Χρήσης (ΜHΣΥΦΑ-OTC) με υψηλά κριτήρια παραγωγής, σήμανσης και διάθεσης και με τη σύσταση-πληροφόρηση και οδηγία των Φαρμακοποιών ή και των Ιατρών αποτελούν ιδιαίτερα χρήσιμη συνιστώσα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Δημογραφικές αλλαγές που επηρεάζουν το χώρο της Υγείας αλλά και εθνικές δημοσιονομικές ανάγκες, αυξάνουν την πίεση επί των συστημάτων υγείας για αποτελεσματική και αποδοτική αξιοποίηση των πόρων στη παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

Αναγνωρίζοντας την αξία της αυτο-φροντίδας/αυτο-θεραπείας στη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των πολιτών ο ΕΦΕΧ και ο ΠΦΣ συμφωνούν να εργασθούν μαζί με κοινές αρχές για την επίτευξη κοινών δράσεων. Ο ΕΦΕΧ και ο ΠΦΣ θα συνεργαστούν στενά για την τήρηση των αρχών αυτών που περιγράφονται πιο κάτω. Θα συνεργαστούν επίσης με τις Αρχές και τους θεσμικούς παράγοντες με στόχο τη βελτίωση και ανάπτυξη της αυτό-θεραπείας στην Ελλάδα , και την εξέλιξη των φαρμακείων σε σύγχρονα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς όφελος των πολιτών και της δημόσιας υγείας.

1. Τα Φαρμακεία είναι συχνά ο πρώτος χώρος που επισκέπτονται οι πολίτες για να ζητήσουν βοήθεια για συμπτώματα ή ασθένειες που αντιμετωπίζουν. Το Φαρμακείο τόσο εκ του ρόλου του όσο και εκ της ευρύτατης γεωγραφικής διασποράς είναι το αποκλειστικό σημείο παραλαβής και διάθεσης προς το κοινό των ΜΗΣΥΦΑ, όπως άλλωστε και η φαρμακευτική νομοθεσία ορίζει.

2. Οι Φαρμακοποιοί είναι σύμβουλοι των πολιτών στα καθημερινά προβλήματα υγείας , ενώ ειδικότερα για τα ΜΗΣΥΦΑ η συμβουλή τους στην επιλογή της πλέον ενδεδειγμένης, ασφαλούς και αποτελεσματικής εξατομικευμένης αντιμετώπισης των ήπιων προβλημάτων υγείας τους , είναι καθοριστική και αναντικατάστατη. Ο ΕΦΕΧ δίνει ιδιαίτερη έμφαση σ’ αυτόν τον κοινωνικό ρόλο των φαρμακοποιών.

3. Οι Φαρμακοβιομηχανίες και Φαρμακευτικές Εταιρείες που εκπροσωπούνται από τον ΕΦΕΧ προμηθεύουν τα Φαρμακεία με ΜΗΣΥΦΑ προϊόντα των οποίων η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα, οι σημάνσεις, οι οδηγίες (ΦΟΧ) και η διαφήμιση είναι ευθυγραμμισμένα με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες , τις απαιτήσεις των Υγειονομικών αρχών καθώς και με τη Φαρμακευτική Δεοντολογία.
Η Φαρμακοβιομηχανία αναγνωρίζει την διαρκή ανάγκη των πολιτών να ενημερώνονται υπεύθυνα και σωστά για τα προϊόντα αυτό-φροντίδας που επιλέγουν, τον ενδεδειγμένο τρόπο εφαρμογής καθώς και τυχόν παρενέργειες και προφυλάξεις που απαιτούνται. Οι Φαρμακευτικές εταιρείες μέλη του ΕΦΕΧ αντιλαμβάνονται τα Φαρμακεία μέλη των τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων που εκπροσωπεί ο ΠΦΣ ως στρατηγικούς εταίρους για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.

4. Ο ΠΦΣ και ο ΕΦΕΧ αναγνωρίζουν ότι η διεύρυνση και ανάπτυξη των ΜΗΣΥΦΑ συμβάλλει στην ορθολογική κατανομή των δαπανών της Κοινωνικής Ασφάλισης, κάτι που αποτελεί μέριμνα όλων των Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων. Αυτό αποτελεί και την πρόκληση για το Ελληνικό Φαρμακείο που πρέπει συνεχώς να εξελίσσεται σε ένα σύγχρονο κέντρο καθημερινής πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας των πολιτών.

5. Οι παρασκευαστές/αντιπρόσωποι των ΜΗΣΥΦΑ πρέπει να παρέχουν στους Φαρμακοποιούς όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα προϊόντα αυτά. Η ενημέρωση για τα ΜΗΣΥΦΑ πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη, δεοντολογικά ορθή, απλή και διαφανής ώστε να διασφαλίζεται η ενδεδειγμένη και ασφαλής χρήση τους. Οι πληροφορίες και οδηγίες χρήσης των ΜΗΣΥΦΑ πρέπει να παρέχονται συμβουλευτικά από τους Φαρμακοποιούς προς τους πολίτες και από τους παρασκευαστές / αντιπροσώπους ξεχωριστά μέσω των ΜΜΕ και των νεώτερων τεχνολογικών εξελίξεων στον τομέα της επικοινωνίας. Κοινός στόχος είναι η διεύρυνση της γνώσης των πολιτών για τα προϊόντα αυτό-φροντίδας.

6. Αναγνωρίζουν τον σοβαρό ρόλο των Φαρμακοποιών στην φαρμακοεπαγρύπνηση και την ασφαλή χρήση των φαρμάκων, ειδικότερα όσον αφορά νέες ενδείξεις και νέα προϊόντα ΜΗΣΥΦΑ.
Η καλλιέργεια νοοτροπίας πρόληψης με υπηρεσίες η προϊόντα αυτό- φροντίδας είναι καθοριστικής σημασίας για τη δημόσια υγεία, αλλά και την εκπόνηση θεσμικών πολιτικών υγείας

7. Ο ΠΦΣ και ο ΕΦΕΧ αναγνωρίζουν την ανάγκη εναρμονισμού της τιμολογιακής πολιτικής των ΜΗΣΥΦΑ με το καθεστώς τιμών που επικρατεί στα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

8. Ο ΠΦΣ και ο ΕΦΕΧ θα εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση του ρόλου του φαρμακοποιού μέσω της δια βίου εκπαίδευσης του με στόχο την επιστημονική και επιχειρηματική του ανέλιξη.

kerdos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news