facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Υπερψηφίστηκαν τα νομοσχέδια για Ταμείο Αλληλεγγύης και περιορισμό στις συναλλαγές

Αναβρασμός επικρατεί στην Κύπρο με τις πολιτικές εξελίξεις να είναι ραγδαίες. Σε εξέλιξη στην Ολομέλεια της Βουλής η ψήφιση των νομοσχεδίων.

Συγκεκριμένα ομόφωνα έχουν ψηφιστεί μέχρι στιγμής το νομοσχέδιο για την Ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης Νόμος του 2013 και το νομοσχέδιο για την Επιβολή Περιοριστικών Μέτρων στις Συναλλαγές, σε Περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης Νόμος του 2013.

Εκκρεμεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για την εξυγίανση των Τραπεζών.

Στη διάρκεια της ομιλίας ο Γιώργος Περδίκης βουλευτής των Οικολόγων ανέφερε ότι «θα τηρήσουμε αποχή γιατί υπάρχουν πολλά κενά στο νομοσχέδιο». Παράλληλα ζήτησε την παραίτηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργού Οικονομικών.

Στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι το κόμμα του θα τηρήσει αποχή στο νομοσχέδιο "Περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμος του 2013".

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ θα ψηφίσουν υπέρ των νομοσχεδίων, ΑΚΕΛ και Οικολόγοι κατά,αποχή θα τηρήσει η ΕΔΕΚ ενώ το ΕΥΡΩΚΟ μοιράζεται στα δύο.

Νωρίτερα εκτυλίχθηκε ένα θρίλερ με την τρόικα να σκληραίνει την στάση της και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το κούρεμα να κλείνει για τις καταθέσεις σε Λαϊκή και Τράπεζα Κύπρου. Όλα τα υπολοιπα τραπεζικά ιδρύματα θα μείνουν ανέπαφα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εξετάζεται κούρεμα 20- 25% στις καταθέσεις της τράπεζας Κύπρου που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ. Συγκεκριμένα η νέα λύση που εξετάζεται είναι αυτή του κουρέματος καταθέσεων σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα κατά 10 – 11% ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και περαιτέρω αύξηση του κουρέματος ώστε να καλυφθεί και το ταμείο προνοίας της Λαϊκής που φτάνει τα 270 εκατομμύρια ευρώ.

Κυβερνητικές πήγες δήλωσαν πως στην περίπτωση που σήμερα ψηφιστούν τα τρία νομοσχέδια και αύριο εγκριθεί από τους ευρωπαίους το νομοσχέδιο για την τράπεζα Κύπρου, τότε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και οι πολιτικοί ηγέτες θα μεταβούν στις Βρυξέλλες.

Τη λύση του κουρέματος επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής ο οποίος τόνισε ότι το κούρεμα βρίσκεται ξεκάθαρα στο τραπέζι. Μάλιστα όπως είπε οι όροι έχουν πια διαφοροποιηθεί.

Μάλιστα στο τραπέζι φαίνεται να υπάρχει σενάριο που αφορά στην κρατικοποίηση της τράπεζας Κύπρου. Συγκεκριμένα εξωτερικοί σύμβουλοι προτείνουν την μεταφορά καλών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας στην Τράπεζα Κύπρου η οποία βάσει της ίδιας πρότασης θα κρατικοποιηθεί. Ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο προκειμένου να αποφασιστούν οι τελικές προτάσεις που θα κατατεθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους έξω από το Προεδρικό, ο κ. Τορναρίτης δήλωσε ότι αυτή την ώρα διεξάγεται μια σκληρή διαπραγμάτευση. «Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δίνει τη μάχη της Κύπρου, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε. Συζητείται το θέμα που αφορά τα Ταμεία των εργαζομένων» είπε ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ο κυβερνητικός εκπροσωπος Χρίστος Στυλιανίδης μιλώντας σε εκπομπή του Sigmalive λίγο μετά τις 8 ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δραματικές διαπραγματεύσεις για αναποφύγουμε μια άτακτη χρεοκοπία. Υπάρχει αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε. Έχουμε χρέος να δώσουμε στις επόμενες γενιές μια Κύπρο που να μπορούν να ζήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να εμπλεχτώ σε θεματα που αφορούν την Βουλή, ωστόσο πιστεύω ότι όλοι έχουν πάρει το μήνυμα των δραματικών αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν. Εάν ψηφιστούν τα μέτρα, και συμφωνήσει η τρόικα τότε τα πράγματα θα είναι πιο απλά. Θα μπούμε στην ευθεία για μια τελική συμφωνία. Πρέπει να αποφύγουμε την χρεοκοπία. Θα υποστούμε κάποιο κόστος αλλά θα τουλάχιστον θα σώσουμε την χώρα μας είπε.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι έγιναν σημαντικά βήματα προς την θετική κατεύθυνση. Υπογράμμισε ότι η μοναδική εκκρεμότητα αφορά το ποσοστό των καταθέσεων που θα μετατραπεί σε μετοχές ούτως ώστε να εξασφαλιστεί το ποσό που χρειαζόμαστε. Τόνισε ότι μετά την απορρόφηση των καταστημάτων των τραπεζών που βρίσκεται στην Ελλάδα, πλέον καλούμαστε να βρούμε τα μισά λεφτά. Σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση της Λαϊκής, είπε ότι οι θέσεις εργασίας θα διασφαλιστούν και ήδη επεξεργάζονται μία φόρμουλα για διασφάλιση και των ταμείων προνοίας.

newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news