facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Τραγικές οι ελλείψεις στα ογκολογικά φάρμακα λόγω των χρεών του ΕΟΠΥΥ

Ενας καθημερινός Γολγοθάς για χιλιάδες καρκινοπαθείς αποδεικνύεται η ανεύρεση των απαραίτητων φαρμάκων.


Οι περισσότεροι πλέον δεν έχουν πρόσβαση στις θεραπείες τους, καθυστερούν συνεπώς να τις λάβουν έπειτα από πολλές προσπάθειες και βάσανα, με κίνδυνο της ζωής τους.

Η περιορισμένη χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας, που δεν επιτρέπει την αποπληρωμή των φαρμακευτικών εταιρειών, τις δίνει «πάτημα» να τροφοδοτούν τα νοσοκομεία με καθυστερήσεις είτε ζητώντας μόνο μετρητά για να παραδώσουν τα πολύτιμα φάρμακα.

Ανδρέας Λυκουρέντζος και Μάριος Σαλμάς κάνουν ότι δεν... βλέπουν το πρόβλημα και επιμένουν στα περί αποπληρωμής των οφειλών άμεσα.

Μέχρι τότε όμως οι καρκινοπαθείς θα παίζουν κορόνα-γράμματα τη ζωή τους. Θα ζούνε με το άγχος της επόμενης φοράς που δεν θα βρίσκουν και πάλι τα φάρμακά τους.

Και το πρόβλημα είναι ότι πίσω από αυτήν την υπόθεση κρύβεται ο βασικός στόχος κυβέρνησης και τρόικας: η μείωση των δαπανών στα νοσοκομεία. Και πώς επιτυγχάνεται αυτό στην πράξη; Με το μαγείρεμα των αριθμών για τις πραγματικές δαπάνες. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ακριβά φάρμακα μοιράζονται στα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, με τους ασθενείς μία να βρίσκουν τα σκευάσματα στο ένα νοσοκομείο και μία στο άλλο. Και βέβαια πάντα υπάρχει η... ελπίδα στους ιθύνοντες ότι ορισμένοι ασθενείς μπορεί να βαρεθούν να τα αναζητούν και, προκειμένου να σωθεί η ζωή τους, θα τα αγοράζουν με χρήματα από την τσέπη τους.

«Οι ασθενείς με ογκολογικά προβλήματα έτσι κι αλλιώς έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες με την υγεία τους καθεαυτή και είναι ιδιαίτερα σκληρό, εκτός από το πρόβλημα στην υγεία τους να έχουν και στο να βρουν τα μέσα για την ανακούφιση του προβλήματος. Μια πιθανή λύση θα ήταν τα φάρμακα να δίνονται μέσα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, αυτό όμως προϋποθέτει ότι τα νοσοκομεία θα έχουν επιδοτηθεί έγκαιρα για να μπορούν να πληρώσουν τα φάρμακα», επισημαίνει ο Γεράσιμος Αραβαντινός, ογκολόγος και μέλος της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδος.

Το τελευταίο διάστημα πάντως αυξάνονται τα περιστατικά όπου εταιρείες αποφεύγουν να παραδώσουν τα φάρμακά τους στα νοσηλευτικά ιδρύματα, επειδή ακριβώς το ΕΣΥ δεν τους έχει αποπληρώσει εδώ και χρόνια. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι όλο και περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες παίρνουν ανάλογες εντολές από τις μητρικές εταιρείες, ώστε τα φάρμακα να παραδίδονται μόνο μετά την καταβολή μετρητών. Γεγονός βέβαια που αναμένεται να επιτείνει το πρόβλημα.

enet

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news