facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Το τελευταίο σχέδιο: Σε εκκαθάριση η Λαϊκή Τράπεζα, σώζονται Κύπρου και Ελληνική

Δραματικές φαίνεται πως είναι οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως κλείνει η Λαϊκή Τράπεζα, η οποία θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση.

Θα ακολουθήσει διάσπαση της τράπεζας σε good και bad bank, αλλά διασφαλίζονται οι καταθέσεις σίγουρα μέχρι το ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ και γίνεται προσπάθεια για διασφάλιση καταθέσεων μέχρι του ποσού των 200 χιλιάδων ευρώ.
Σημειώνεται, επίσης, ότι το «κούρεμα» των καταθέσεων, σύμφωνα με το αναθεωρημένο σχέδιο, θα είναι σημαντικά μικρότερο, της τάξης του 1%-1,5%.

Σύμφωνα με τις τελευταίες, επίσης, πληροφορίες, η «καλή» τράπεζα που θα προκύψει από τη διάσπαση της Λαϊκής θα συγκεντρώσει τις καταθέσεις, τα εξυπηρετούμενα δάνεια και ορισμένα περιουσιακά στοιχεία, ενώ στην «κακή» θα απομονωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και κάποια περιουσιακά στοιχεία.

Ωστόσο, έγκυρη πηγή της Λαϊκής Τράπεζας διέψευσε τις φήμες περί κλεισίματος της τράπεζας, δηλώνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η τράπεζα κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών σχέδιο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης για να συνεχίσει να θεωρείται φερέγγυα, ώστε να δικαιούται έκτακτη ρευστότητα.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και ο ανταποκριτής του από την Κύπρο, η κατάσταση με τη Λαϊκή είναι εξαιρετικά κρίσιμη, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για να διασωθούν η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα.

Παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με τις καταθέσεις αλλά και με τις καταθέσεις που έχουν Έλληνες σε υποκαταστήματα της κυπριακής τράπεζας στην Ελλάδα, ωστόσο υπάρχει διαβεβαίωση από το υπουργείο Οικονομικών ότι είναι διασφαλισμένες και ότι υπάρχει ενδιαφέρον για να καταλήξουν σε ελληνικά χέρια.

Σημειώνεται ότι στελέχη της τράπεζας ήταν χθες στη Ρωσία σε μια προσπάθεια να μπουν χρήματα στην τράπεζα. Μάλιστα πληροφορίες του Mega της Κύπρου έλεγαν χθες Τετάρτη ότι η συμφωνία έκλεισε, αλλά υπήρξαν διαψεύσεις.

Η κυβέρνηση διέψευσε ότι περνάει στα χέρια των Ρώσων η Λαϊκή Τράπεζα. Με δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία για την πώληση της τράπεζας.

Στα σχετικά δημοσιεύματα απάντησε και η Λαϊκή Τράπεζα με ανακοίνωσή της, ξεκαθαρίζοντας ότι τα δημοσιεύματα αυτά δεν ευσταθούν.

«Η Cyprus Popular Bank Public Co Ltd (η "Τράπεζα") ανακοινώνει ότι τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν σήμερα σε τηλεοπτικά, ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα και αναφέρονται σε συμφωνία πώλησης της Τράπεζας δεν ευσταθούν», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κυπριακή τράπεζα.

Πάντως την Τετάρτη κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της Λαϊκής ήταν στη Μόσχα προκειμένου να παρουσιάσει την κατάσταση της τράπεζας σε Ρώσους επιχειρηματίες. Στόχος ήταν να αντληθούν περί τα 2,5 δισ. ευρώ και να περάσει έτσι η τράπεζα στα ρωσικά χέρια.

Συναφείς πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τους Financial Times για το ενδεχόμενο ανάληψης της Λαϊκής Τράπεζας από την Gazprombank, το χρηματοοικονομικό βραχίονα του ενεργειακού κολοσσού Gazprom, διαψεύστηκαν από την Gazprombank.

imerisia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news