facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Επισφαλής η λειτουργία του Νοσοκομείου Καλαμάτας τονίζουν οι ειδικευμένοι γιατροί

Στον εισαγγελέα θα πάνε οι γιατροί του νοσοκομείου

Επισφαλή, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, χαρακτήρισαν χθες τη λειτουργία του Νοσοκομείου Καλαμάτας ο πρόεδρος και η γραμματέας του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, Μανώλης Μάκαρης και Χρυσάνθη Μάλλιου.

Σε συνέντευξη Τύπου σημείωσαν ότι δύο συνάδελφοί τους παραιτήθηκαν, επειδή δεν άντεξαν την εξαντλητική εργασία, είπαν ότι κλινικές βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, ενώ μίλησαν ακόμη και για βία από την πλευρά των ασθενών προς τους γιατρούς, επειδή ταλαιπωρούνται και δεν έχουν την εξυπηρέτηση που θα ήθελαν. Γι’ αυτούς τους λόγους, όπως ανέφεραν, έχουν αποφασίσει να απευθυνθούν στον εισαγγελέα.

Μάλιστα, η κα Μάλλιου (αναισθησιολόγος) παρατήρησε ότι ο ένας από τους δύο γιατρούς που παραιτήθηκαν, ο παθολόγος Σταύρος Τσιμικλής, έχει ήδη πάει στον εισαγγελέα, όπως και η συνάδελφός του κα Γιαννακοπούλου, η μοναδική παθολόγος που απέμεινε στη Β΄ Παθολογική.

Ο κ. Μάκαρης (καρδιολόγος) είπε ότι στις δύο παθολογικές υπήρχαν μόνο 4 ειδικευμένοι γιατροί για να εφημερεύουν και να κάνουν τακτικά ιατρεία. «Όταν ένας καταξιωμένος συνάδελφος φτάνει στο σημείο να οδηγείται σε παραίτηση, πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί το έκανε αυτό. Η υπερεργασία στην οποία υποβαλλόταν, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ήταν κάτι εντελώς απαράδεκτο».

Ο πρόεδρος των ειδικευμένων ιατρών αναφέρθηκε και στην παραίτηση του μοναδικού γαστρεντερολόγου Παναγιώτη Καραβίτη, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι συγγενείς των ασθενών να καλούν ιδιώτες γιατρούς στο νοσοκομείο, τους οποίους πληρώνουν οι ίδιοι.

Μίλησε, επίσης, για παρόμοια προβλήματα και σε άλλες κλινικές, όπως η Παιδιατρική, ενώ για το Μικροβιολογικό είπε ότι ένας επικουρικός γιατρός, που η σύμβασή του λήγει το καλοκαίρι, καλείται να εξυπηρετήσει όλο το νοσοκομείο.
Άλλα ζητήματα που έθιξε: η αύξηση της προσέλευσης ασθενών στα Επείγοντα λόγω της δυσλειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, αλλά και η ασφάλεια στους χώρους του Νοσοκομείου.

Η κα Μάλλιου σχολίασε τα προβλήματα που δημιουργούν οι εφημερίες ετοιμότητας: «Εφημερία ετοιμότητας σημαίνει ότι ο γιατρός μετά τη λήξη του ωραρίου του πηγαίνει σπίτι του. Εάν συμβεί κάτι, αυτός που θα τον καλέσει να έρθει για να δει το περιστατικό, θα είναι είτε ένας ειδικευόμενος, που δεν έχει την ανάλογη πείρα για να εκτιμήσει όπως πρέπει τα περιστατικά, είτε ένας ειδικευμένος άλλης ειδικότητας, ο οποίος δεν μπορεί να έχει την επιστημονική επάρκεια για μια άλλη ειδικότητα. Αυτό αποτελεί για μας μια μεγάλη επισφάλεια του συστήματος».

Η γραμματέας του Σωματείου πρόσθεσε ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, τα περιστατικά που φτάνουν στο νοσοκομείο είναι πλέον πιο σοβαρά, καθώς οι ασθενείς παραμελούν την υγεία τους. «Παρατηρούμε μια αύξηση της βίας απέναντί μας και απέναντι στους νοσηλευτές. Οι άνθρωποι όταν ταλαιπωρούνται και δεν εξυπηρετούνται όπως θα ήθελαν, γίνονται βίαιοι λεκτικά ή ακόμη και σωματικά. Καλούμε τον κόσμο να καταλάβει ότι υπεύθυνοι γι’ αυτή την κατάσταση είναι άλλοι. Οι γιατροί τις περισσότερες φορές δίνουν παραπάνω από αυτό που μπορούν να δώσουν».

Καταλήγοντας, ο κ. Μάκαρης σημείωσε ότι ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Μπέζος, ο οποίος έχει ενημερωθεί για την κατάσταση, πρότεινε χθες κάποιες βραχυπρόθεσμες λύσεις, όπως κάλυψη από γιατρούς γενικής ιατρικής που θα κληθούν από Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας, κοινό πρόγραμμα εφημέρευσης των δύο παθολογικών ή πρόσληψη επικουρικών γιατρών, πράγμα το οποίο χρειάζεται κάποιο χρόνο, καθώς απαιτεί προκηρύξεις.

Ο κ. Μάκαρης και η κα Μάλλιου μίλησαν, επίσης, για σοβαρά προβλήματα και στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, για το οποίο ο κ. Μάκαρης ανέφερε ότι πρέπει να ενισχυθεί η λειτουργία του, γιατί καλύπτει μια μεγάλη περιοχή, που δε γίνεται να καλυφθεί από το Νοσοκομείο Καλαμάτας.

tharrosnews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news