facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Η «Αθηνά» εγκαθιστά ΤΕΙ σε κωμόπολη δίχως λύκειο

Δημοσιογράφοι, πολιτικοί επιστήμονες και το Τμήμα των... πρωθυπουργών και των υπουργών σε από κοινού σύμπλευση; Τμήμα ΤΕΙ εγκαθίσταται σε πόλη όπου δεν υπάρχει καν λύκειο;

Οι θετικές απαντήσεις στα ερωτήματα παραπέμπουν ευθέως στα παράδοξα του σχεδίου «Αθηνά», τα οποία προέκυψαν ύστερα από παρασκηνιακές ενέργειες μητροπολιτών, υφυπουργών, δημοσιογράφων αλλά και... παραλείψεις φιλόδοξων πανεπιστημιακών.

Ειδικότερα, σε νέες συνεδριάσεις καλείται η Σύγκλητος του Παν. Αθηνών αφού τελικά φαίνεται ότι δεν ήταν η «πιο σωστή» απόφαση που έλαβε στα μέσα Δεκεμβρίου για τη δομή του ιδρύματος, με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου-πλαισίου, που ορίζει ότι στα ΑΕΙ βασική διοικητική και ακαδημαϊκή μονάδα θα είναι η Σχολή και άρα όλα τα Τμήματα πρέπει να ενταχθούν σε σχολές. Τότε αποφασίστηκε η Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΝΟΠΕ) με τα αντίστοιχα τρία Τμήματα να διατηρηθεί ως έχει. Επίσης, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί Σχολή Επιστημών Αγωγής και Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η απόφαση φέρεται να ήταν λύση ανάγκης, αφού κανείς άλλος δεν επιθυμούσε σύμπραξη με τα Παιδαγωγικά Τμήματα και το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΜΜΕ).

Αυτόνομη η Νομική

Ομως, με βάση το σχέδιο «Αθηνά», η απόφαση άλλαξε ως εξής: Το Νομικό Τμήμα θα αυτονομηθεί και θα γίνει σχολή, ενώ το ΕΜΜΕ θα συμπλεύσει με τα Τμήματα Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Ετσι το Οικονομικό (από τα έδρανα του οποίου έχουν περάσει οι Λουκάς Παπαδήμος, Τάσος Γιαννίτσης, Γιάννης Προβόπουλος, Βασίλης Ράπανος, Γιάννης Στουρνάρας, Λούκα Κατσέλη) θα συνυπάρξει κάτω από την ίδια κοσμητεία με το Τμήμα ΕΜΜΕ. Βέβαια, ουδείς φέρεται απόλυτα σύμφωνος, καθώς το Οικονομικό και το Πολιτικό Τμήμα αρνούνται το νέο σχήμα και δέχονται (ως μέση λύση) τα τρία Τμήματα (Νομικό, Οικονομικό, Πολιτικό) να δεχθούν στους κόλπους της σχολής το ΕΜΜΕ. Μάλιστα, και οι φοιτητές της σημερινής ΝΟΠΕ, αντιδρώντας ευρύτερα στην «Αθηνά», αποφάσισαν κατάληψη για σήμερα και αύριο. Από την άλλη, βέβαια, το Νομικό Τμήμα, που αναβαθμίζεται σε Σχολή, τηρεί σιγήν ιχθύος. «Δεν αδικώ τη Νομική που πήρε θεόσταλτο δώρο» ανέφερε χθες στην «Κ» πανεπιστημιακός από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, ενώ άλλοι πανεπιστημιακοί θεωρούν ότι, με τις τελευταίες εξελίξεις, περιορίζεται δραματικά (λόγω των ενδοπανεπιστημιακών συμμαχιών) η πιθανότητα να εκλεγεί στο μέλλον πρύτανης του Παν. Αθηνών από τη Νομική Σχολή.

Ως προς τους λόγους που το ΕΜΜΕ άλλαξε σχολή, αυτό οφείλεται στη βούληση των διδασκόντων του. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρός του κ. Γεώργιος Πλειός εστάλησαν σχετικές επιστολές στο υπ. Παιδείας, στην ΑΔΙΠ και τη Σύγκλητο του Παν. Αθηνών. Βέβαια, σε τέτοιες περιπτώσεις ρόλο παίζει και η διαπραγματευτική ισχύς που έχει στο υπουργείο Παιδείας κάθε αιτών. Να σημειωθεί ότι εκτός από τους μόνιμους διδάσκοντες, το ΕΜΜΕ έχει για το εκπαιδευτικό του έργο συνεργασία με γνωστούς δημοσιογράφους, οι οποίοι ανανεώνονται ανά έτος. Στην ιστοσελίδα του ΕΜΜΕ εμφανίζονται σήμερα οι δημοσιογράφοι Αλεξόπουλος Δημήτρης, Μητρόπουλος Δημήτρης, Νταρζάνου Αγγελική, Παπαδόπουλος Πολυδεύκης, Πολίτης Γιάννης.

Το ΕΜΜΕ μπορεί να πανηγυρίζει, αλλά πανηγυρίζουν και η Ναύπακτος και το Αντίρριο. Το μηχανογραφικό δελτίο θα έχει και τη Ναύπακτο, καθώς η έδρα του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής (στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το «Αθηνά») μετακόμισε αρχικά στην Αρτα, κατέβηκε κατόπιν στην Πάτρα, αλλά τελικά επέστρεψε στη Ναύπακτο. Γι’ αυτό πίεσαν ο μητροπολίτης Ναυπακτίας καθώς και βουλευτές και πολιτικοί παράγοντες της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στην Αιτωλοακαρνανία. Μόνο που οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων που θα επιλέξουν το Τμήμα πρέπει να γνωρίζουν το εξής: Η επίσημη έδρα του είναι στη Ναύπακτο, αλλά οι αίθουσες διδασκαλίας στο Αντίρριο! Πώς αυτό; Στις πιέσεις όσων ήθελαν τη διατήρηση του Τμήματος στη Ναύπακτο, ο κ. Αρβανιτόπουλος αντέταξε ότι έως τώρα το υπουργείο δίνει 150.000 ευρώ ετησίως για την ενοικίαση των εγκαταστάσεών του. Ετσι αντιπροτάθηκε η χρήση παλαιών δημοτικών αιθουσών στο Αντίρριο. Μπορεί ο δήμαρχος Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης να διανύει τη 12η ημέρα απεργίας πείνας, αντιδρώντας στις αλλαγές που επιφέρει το «Αθηνά» στην πόλη του, όμως ο δήμαρχος Ναυπάκτου Ιωάννης Μπουλές, όπως ανέφερε χθες στην «Κ», προετοιμάζει τις αίθουσες του παλιού δημαρχείου Αντιρρίου και του παλιού δημοτικού σχολείου της κωμόπολης για να δεχθούν τους σπουδαστές τον προσεχή Οκτώβριο. Να σημειωθεί ότι το Αντίρριο που πλέον αποκτά Τμήμα ΤΕΙ, έως τώρα διαθέτει μόνο δημοτικό και γυμνάσιο. Δεν διαθέτει, δηλαδή, λύκειο.

Αντιδράσεις

Τέλος, χθες, ο υπ. Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ - «δυστυχώς, αντί να συμβάλλει με προτάσεις στον διάλογο, επέλεξε τη στείρα οδό της άρνησης, του λαϊκισμού, του μηδενισμού. Είναι μία τακτική που μας κρατάει δέσμιους στο χθες, μια τακτική που υπονομεύει το μέλλον της νέας γενιάς» είπε. Από την πλευρά του, οργισμένος με την ηγεσία του υπ. Παιδείας παρουσιάζεται ο Τομέας Παιδείας της ΔΗΜΑΡ, καθώς «αντίθετα με ό,τι διαδίδεται δεν υιοθετήθηκαν οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ, αντίθετα απ’ ό,τι απαιτεί η αναδιάρθρωση των ΑΕΙ, τον σεβασμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και την αναγκαία σοβαρότητα, το υπ. Παιδείας περιφέρει τροπολογίες από σχέδιο νόμου σε σχέδιο νόμου προκειμένου να εξασφαλίσει τη νομιμότητα για την έκδοση Π.Δ.» όπως ανέφερε χθεσινή ανακοίνωση. Βέβαια, ο υφυπουργός κ. Θ. Παπαθεοδώρου δήλωσε ότι «οι τυχόν επιμέρους απόψεις που καταγράφονται και ενδεχομένως αξιοποιούνται, δεν αλλάζουν και δεν ακυρώνουν την τρικομματική συμφωνία της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις, έπειτα από διαβούλευση και νόμιμες διαδικασίες. Γιατί πιστεύουμε, ότι το σχέδιο “Αθηνά” έχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης». Οι δηλώσεις Παπαθεοδώρου, ο οποίος έχει προταθεί για την κυβερνητική θέση από τη ΔΗΜΑΡ, ερμηνεύθηκαν ότι βάλλουν κατά του Τομέα Παιδείας του κόμματος.

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news