facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Η Ελλάδα χάνει μία έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ανακατανομή μετά το 2014, για την εκπροσώπηση και της Κροατίας


Η Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. χάνουν από μία έδρα στη σύνθεση του επόμενου Ευρωκοινοβουλίο, και η Γερμανία τρεις, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε η Ολομέλεια του Σώματος. 'Έτσι η χώρα μας μετά τις εκλογές του 2014 θα έχει στο Σώμα 21 εκπροσώπους

Να δοθεί ένα τέλος στη συναλλαγή ως προς την κατανομή των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έπειτα από κάθε νέα ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε ο αντιπρόεδρός του Σώματος, Οτμάρ Κάρας, του συγκυβερνώντος στην Αυστρία (με τους Σοσιαλδημοκράτες) συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, καθώς η Βιέννη μετρά επίσης μία απώλεια.

Όπως τονίζει σε δηλώσεις του ο κ. Κάρας, θα πρέπει στο μέλλον να υπάρχει ένα διαφανές και δίκαιο σύστημα κατανομής εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο, κατά την άποψή του, πρέπει και αυτό να «διευρύνεται» με κάθε νέα εισδοχή κράτους στην Ε.Ε..

Η Αυστρία χάνει μία έδρα και ως εκ τούτου, μετά τις επόμενες Ευρωεκλογές το Μάιο του 2014, ο αριθμός των εκπροσώπων της σε αυτό- το μόνο όργανο της Ε.Ε. στο οποίο τα μέλη του είναι αιρετά -, θα είναι 18 αντί των μέχρι τώρα 19.

Με την ίδια απόφαση, επίσης από μία έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο χάνουν Ελλάδα, Βέλγιο, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχία, Ουγγαρία, Λετονία και Λιθουανία, ενώ τρεις ευρωβουλευτές λιγότερους θα εκλέγει πλέον η Γερμανία.

Αντίθετα, τον μέχρι τώρα αριθμό των εδρών τους διατηρούν Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Πολωνία.

Αιτία του περιορισμού του αριθμού των ευρωβουλευτών για τις συγκεκριμένες χώρες είναι αφενός η Συνθήκη της Λισαβόνας, που προβλέπει τη μείωση του αριθμού των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε 751 (κατά τρεις λιγότερες από ότι έως τώρα) και αφετέρου η επικείμενη ένταξη, ως πλήρες μέλος στην Ε.Ε. από 1ης Ιουλίου, της Κροατίας, για την οποία θα πρέπει να «αποδεσμευτούν» δώδεκα έδρες, που σημαίνει, συνολικά, την «απώλεια» 15 εδρών για τις 27 χώρες-μέλη.

Σε ένα πρώτο σχέδιο απόφασης της ολομέλειας για την νέα κατανομή των εδρών προβλεπόταν αντί της Αυστρίας, η μείωση κατά μία των εδρών της Σουηδίας, η οποία τελικά - παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός της είναι μόνον κατά περίπου ένα εκατομμύριο μεγαλύτερος του αυστριακού -, μπόρεσε να διατηρήσει τον αριθμό τους και να διαθέτει και στο μέλλον 20 ευρωβουλευτές.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του κυβερνώντος Αυστριακού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Γεργκ Λάιχτφριντ, ασκεί σε σημερινές δηλώσεις του κριτική, στο γεγονός ότι η Ουγγαρία, παρά τη μείωση της εκπροσώπησής της επίσης κατά μία έδρα, θα εξακολουθήσει να διατηρεί στο μέλλον δυσανάλογα μεγάλο αριθμό 21 ευρωβουλευτών, ενώ στη βάση της νέας μεθόδου κατανομής των εδρών θα έπρεπε να έχει κατά δύο λιγότερους.

newsbeast

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news