facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

"Βάρυνε" το κλίμα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Μπορεί η ελληνική πλευρά να αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τον όρο “εμπλοκή” στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, όμως από την πλευρά των δανειστών μεταφέρεται αντίθετη εικόνα, που κάνει λόγο για... “βαρύ κλίμα”.

Τα στελέχη της Τρόικας, κάνουν λόγο για καθυστερήσεις σε όλα τα μέτωπα, υποστηρίζοντας ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

“Δεν ήταν καλά προετοιμασμένοι”, λέει χαρακτηριστικά στέλεχος της Τρόικας αναφερόμενο στην ελληνική κυβέρνηση, συμπληρώνοντας ότι ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να έχουν τελειώσει όλα μέχρι το Euro Working Group της 4ης Απριλίου, τώρα φαίνεται δύσκολο να έχει κλείσει η διαπραγμάτευση έως τότε.

Όπως αναφέρουν τα στελέχη της Τρόικας, το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στο Δημόσιο, το οποίο σαφώς και είναι το βασικό αγκάθι, καθώς η κυβέρνηση δεν τους έχει παρουσιάσει ακόμη τα οργανογράμματα για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ούτε συγκεκριμένο πλάνο αποχωρήσεων ανά τρίμηνο μέχρι το τέλος του 2014.

Πρόβλημα υπάρχει και στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς ούτε στη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, υπήρξε προσέγγιση των δύο πλευρών, με την Τρόικα να επιμένει για αποπληρωμή σε έως 36 δόσεις και την κυβέρνηση να αντιπροτείνει 60 δόσεις.

Η ρύθμιση των “κόκκινων δανείων” στις τράπεζες σκοντάφτει στη διαφωνία σχετικά με το μέγεθος του χρηματοδοτικού κενού, δηλαδή των επιπλέον κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση και τα οποία υπολογίζονται σε 1,5 δισ. από την κυβέρνηση και σε 2-3 δισ. ευρώ από την Τρόικα και τις τράπεζες.

Το ποσό αυτό υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί εφόσον προχωρήσει η πρόταση για 4ετή περίοδο χάριτος με πληρωμή μόνο τόκων και με επιτόκιο 1,5%, αλλά και για δυνατότητα να αυξάνεται ο αριθμός όσων κάνουν χρήση της ρύθμισης.

Ωστόσο, προβλήματα εντοπίζει η Τρόικα και στο δημοσιονομικό σκέλος, καθώς δεν είναι ευχαριστημένοι από την πορεία των εσόδων του πρώτου διμήνου του 2013.

Ενστάσεις φέρονται να έχουν διατυπώσει και στην αλλαγή του τρόπου είσπραξης του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων του 2013. Συγκεκριμένα, διατηρούν επιφυλάξεις για την είσπραξη του φόρου από τις εφορίες και όχι από τη ΔΕΗ, καθώς φοβούνται ότι το μέτρο δεν θα έχει την ίδια αποτελεσματικότητα, εάν είναι αποσυνδεδεμένο από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

ysterografa

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news