facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Δημητριάδης: Δεν παραιτούμαι

Διέψευσε τις πληροφορίες που τον ήθελαν να παραιτείται από διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) ο Πανίκος Δημητριάδης, δηλώνοντας ότι δεν θα παραιτηθεί από την θέση του.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δημητριάδης είπε: «Δεν προτίθεμαι σε τέτοια δύσκολη στιγμή να επιδεινώσω την κατάσταση της χώρας» και πρόσθεσε: «Τυγχάνω της εμπιστοσύνης της ΕΚΤ».

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά πόσο ο διοικητής τυγχάνει της εμπιστοσύνης του προέδρου, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα φέρεται να είναι δυσαρεστημένος μαζί του, απέφυγε να απαντήσει ευθέως.

«Οι θεσμοί, ιδιαίτερα σε τόσο δύσκολες ώρες, πρέπει να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο που έχουν σχέση με το κοινό καλό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σαφής και συγκεκριμένος σε ό,τι αφορά τις ξεχωριστές αρμοδιότητες», είπε.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου ο διοικητής της ΚΤ, Πανίκος Δημητριάδης και ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής έστειλαν το μήνυμα ότι η Τράπεζα Κύπρου θα σωθεί.

Η συμφωνία με το Eurogroup «προβλέπει πλήρη ανακεφαλαιοποίση της Τράπεζας Κύπρου και θέτει τις βάσεις για διάσωσή της. Η Τράπεζα Κύπρου θα γίνει πιο γερή», τόνισε ο διοικητής και μαζί του συμφώνησε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Πανίκος Δημητριάδης ανέφερε ότι ο στόχος είναι η δημιουργία μιας πολύ ισχυρής τράπεζας, που θα αποκτήσει πρόσβαση στο ευρωσύστημα, και όχι στον ELA. Η συγχώνευση με τη Λαϊκή θα μας δώσει μια πολύ ισχυρή Τράπεζα, πρόσθεσε.

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι, με βάση την συμφωνία του Eurogroup η ΕΚΤ θα συνεχίσει την παροχή ρευστότητας προς την Τράπεζα Κύπρου.

Για την σημερινή τραγική κατάσταση ο διοικητής επέρριψε ευθύνη για κωλυσιεργία στην κυβέρνηση Χριστόφια. Ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος διορίστηκε τον Μάιο του 2012 από τον τέως πρόεδρο Δ. Χριστόφια, αποκάλυψε ότι, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, πίεζε την προηγούμενη κυβέρνηση «με τρόπο ευγενικό και με στοιχεία», όπως είπε, πως έπρεπε να προχωρήσει σε αίτηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Είχα ενημερώσει για τον κίνδυνο «κουρέματος», πρόσθεσε.

Κληθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ να σχολιάσει την άποψη μερίδας της κοινής γνώμης ότι «αντί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Κύπρου, υπερασπίστηκε αυτά της τρόικας», ο κ. Δημητριάδης είπε ότι ο καθένας μπορεί να κάνει τις εκτιμήσεις του για τα συμφέροντα της Κύπρου.

«Από το Μάιο το τραπεζικό μας σύστημα ήταν σε πολύ δύσκολη θέση, η Λαϊκή Τράπεζα δεν έβρισκε κεφάλαια. Επομένως, χρειάζεται να υπάρχει καλή συνεργασία με τους εταίρους μας», τόνισε. Επίσης , επεσήμανε ότι «η ελπίδα για βοήθεια από την Ρωσία μας καθυστέρησε πολύ και έτσι φθάσαμε στα χειρότερα».

Τα μέτρα, σημείωσε, είναι οδυνηρά, αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή. Επίσης, παρατήρησε ότι «είναι φυσικό πολλοί να αναζητούν τώρα αποδιοπομπαίους τράγους, όμως η ΚΤ κάνει με σοβαρότητα το έργο της».

Ο διοικητής παραδέχθηκε ότι λόγω της πίεσης του χρόνου δεν υπήρξε πλήρης συντονισμός για να εκδοθεί μαζί με το χθεσινό διάταγμα για τον διαχειριστή στην Τράπεζα Κύπρου και διευκρινιστική δήλωση, ώστε να μην προκληθεί πανικός στους εργαζομένους στην Τράπεζα Κύπρου για την αργία των τραπεζών.

Στον ίδιο λόγο απέδωσε και την ανάκληση της αρχικής ανακοίνωσης ότι την Τρίτη θα λειτουργούσαν όλες οι τράπεζες, εκτός της Κύπρου και Λαϊκής.

Οι κύριοι Δημητριάδης και Σαρρής διευκρίνισαν ότι ο ρόλος του διαχειριστή στην Τράπεζα Κύπρου θα είναι για μια-δύο μέρες , προκειμένου να διευθετηθούν ζητήματα αναφορικά με την απορρόφηση της «καλής» Λαϊκής Τράπεζας. Επίσης, εξέφρασαν την ελπίδα ότι την Πέμπτη θα ανοίξουν όλες οι τράπεζες.

Ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής χαρακτήρισε καταστροφικό το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι εκτός συζήτησης.

Έξοδος της Κύπρου από την Ευρωζώνη, είπε ο κ. Σαρρής, θα οδηγήσει και σε έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και κάτι τέτοιο, τόνισε, «σημαίνει την καταστροφή της Κύπρου σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο».

Ο κ. Σαρρής εξήγησε ότι ο διαχειριστής στην Τράπεζα Κύπρου εργάζεται για την αποξένωση των υποκαταστημάτων της Λαϊκής στην Ελλάδα, για την επίβλεψη της συγχώνευσης Κύπρου και Λαϊκής και της διαδικασίας του «κουρέματος» και αντικατάστασής του με μετοχές.

Τέλος, σε ερώτηση για τους λόγους, οι οποίοι οδήγησαν την Λαϊκή Τράπεζα στην χρεοκοπία, οι κύριοι Δημητριάδης και Σαρρής είπαν ότι υπήρχαν πολλά προβλήματα, αλλά, υποστήριξαν, «το τελικό χτύπημα ήταν το PSI στην Ελλάδα».

spirospero

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news