facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Βαριά καμπάνα για τα ανασφάλιστα οχήματα - Αφαίρεση άδειας μέχρι και 3 χρόνια

Αυστηρές ποινές για όσους έχουν ανασφάλιστα οχήματα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή.

Μέχρι τις 15 Απριλίου θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων Ι.Χ να ασφαλίσουν ξανά το όχημα τους, αλλοιώς θα πληρώσουν 250 ευρώ πρόστιμο στην εφορία και απειλούνται με αυστηρότερες ποινές που προβλέπει η σχετική νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στην Βουλή.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο «η υποχρέωση ασφάλισης υφίσταται διαρκώς από την χορήγηση της άδεια κυκλοφορίας, χωρίς να εξαρτάται από την εν τοις πράγμασι κίνηση ή λειτουργία του αυτοκινήτου».

Με το νέο νόμο, σε περίπτωση που εντοπίζεται ανασφάλιστο όχημα, θα αφαιρούνται η άδεια ικανότητας οδηγού και η άδειας κυκλοφορίας για 10 ημέρες με πράξη της Αστυνομικής Αρχής.

Σε περίπτωση που το κέντρο πληροφοριών εντοπίζει κάποιο ανασφάλιστο ΙΧ θα αποστέλλεται με σχετική ειδοποίηση προς τον ιδιοκτήτη του οχήματος με την οποία θα καλείται να το ασφαλίσει  το αργότερο εντός 8 ημερών!

Ωστόσο ακόμη και να σπεύσει τότε ο ιδιοκτήτης ενός οχήματος να το ασφαλίσει, θα πρέπει να έχει καταβάλει και 250 ευρώ υπέρ του ελληνικού δημοσίου μέσω παραβόλου ώστε να μπορέσει να εκδοθεί το νέο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Αν ωστόσο το ανασφάλιστο όχημα εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα αφαιρούνται την ίδια στιγμή από τις Αρχές οι πινακίδες του οχήματος καθώς και η άδεια κυκλοφορίας του για 2 χρόνια και επί υποτροπής 3 χρόνια.

Για να επιστραφούν οι πινακίδες και η άδεια μετά την παρέλευση των 2 ή 3 ετών θα πρέπει να προσκομίσει ο ιδιοκτήτης το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Πέραν της αφαίρεσης των παραπάνω οι αστυνομικές αρχές βεβαιώνουν επίσης χρηματικό πρόστιμο υπέρ του επικουρικού κεφαλαίου ίσο με 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημοσίας χρήσης, 500 ευρώ στα ΙΧ και 250 ευρώ στα δίκυκλα.

Ο εντοπισμός των τυχόν ανασφάλιστων αυτοκινήτων υα γίνεται από τις τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και τις αστυνομικές αρχές, που θα αναλάβουν και την αναζήτηση της πληρωμής και επιβολής των κυρώσεων και ποινών

Αν λοιπόν κάποιος έχει 3 αυτοκίνητα εκ των οποίων χρησιμοποιεί πλέον μόνο το ένα η μοναδική λύση για να γλιτώσει τόσο το πρόστιμο των 250 ευρώ και επιπλέον το κόστος ασφάλισης των ακινητοποιημένων ΙΧ είναι να καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας με την αιτιολογία της προσωρινής ακινησίας. Ωστόσο το κράτος θα πρέπει να του επιστρέψει τα χρήματα που έχει προκαταβάλλει για τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2013! Ειδικότερα αν κάποιος καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας μέσα στο Μάρτιο και έχει προκαταβάλλει για Τέλη 660 ευρώ η εφορία θα πρέπει να του επιστρέψει 495 ευρώ!

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news