facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Πώς πληρώνεται η αργία της 25ης Μαρτίου

Η ημέρα της 25ης Μαρτίου περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες (υποχρεωτικές) αργίες του έτους. Απαγορεύεται ως εκ τούτου κατά την ημέρα αυτή τόσο η λειτουργία κάθε επιχείρησης, εκμετάλλευσης ή εργασίας που δεν λειτουργεί κατά τις Κυριακές, καθώς και η απασχόληση του προσωπικού.

Ο μισθωτός που δεν θα εργαστεί κατά την Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011 δικαιούται το ημερομίσθιό του όταν αμείβεται με ημερήσιο μισθό, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 2 του Ν.Δ. 3755/1955. Ο μισθωτός που αμείβεται με μηνιαίο μισθό δικαιούται το 1/25 του μισθού του χωρίς την παροχή εργασίας.

Ο μισθωτός που θα εργαστεί κατά την ημέρα της υποχρεωτικής αργίας, επειδή η επιχείρηση όπου απασχολούνται λειτουργεί κατά τις Κυριακές και τις λοιπές αργίες, εάν μεν αμείβεται με ημερομίσθιο θα δικαιούται προσαύξηση του ημερομισθίου κατά 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο και όχι στο καταβαλλόμενο ημερομίσθιο.

Εάν η εργασία παρασχεθεί κατά τις νυχτερινές ώρες από 22.00 έως 06.00 (από τη 01.00 έως τις 24.00 της 25ης Μαρτίου) τότε το ποσοστό της προσαύξησης ανέρχεται στο 100% για κάθε ώρα νυχτερινής εργασίας, που υπολογίζεται επίσης στο νόμιμο ημερομίσθιο ή μισθό.

Εάν αμείβεται με μηναίο μισθό θα δικαιούται προσαύξηση 75% μαζί με το 1/25 του νομίμου (και όχι του καταβαλλόμενου) μηνιαίου μισθού του.

Εάν η επιχείρηση δεν λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες και απασχοληθούν εκτάκτως κατά την 25η Μαρτίου (παράνομα ή νόμιμα μετά από σχετική άδεια της Επιθεώρησης Εργασίας) δικαιούνται εκτός από την προσαύξηση του 75% και το 1/25 του μισθού τους.

Το ημερομίσθιο ή τον ημερήσιο μισθό της εν λόγω αργίας, το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς η ημέρα αυτή να συνυπολογίζεται στο σύνολο των ημερών της κανονικής άδειας που δικαιούται ο μισθωτός.

Εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και τις αργίες και η ημέρα της υποχρεωτικής αργίας συμπέσει με απεργία των μισθωτών, τότε δεν θα δικαιούνται το ημερομίσθιο ή το 1/25 του μισθού τους αντίστοιχα, γιατί ο λόγος της απουσίας τους δεν οφείλεται σε άλλη υπαιτιότητα, παρά στην απόφαση των ίδιων των μισθωτών να απεργήσουν.

Οι μισθωτοί-υπάλληλοι ή εργατοτεχνίτες- που θα απασχοληθούν κατά την αργία της 25ης Μαρτίου δεν δικαιούνται αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση σε άλλη μέρα της εβδομάδας, γιατί σύμφωνα με το άρθρο 10 του ΒΔ 748/1966, την ανάπαυση αυτή την δικαιούνται μόνο όσοι εργάζονται τις Κυριακές και όχι όσοι εργάζονται τις εξαιρέσιμες μέρες.

forologikanea

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news