facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Στο μικροσκόπιο 13.700 φορολογούμενοι για τα εμβάσματα

Με συντελεστές μέχρι και 45% θα φορολογηθούν όσοι δεν δικαιολογήσουν την προέλευση των εισοδημάτων


Ξεκινούν από σήμερα οι έλεγχοι σε 13.700 φορολογούμενους που υπέβαλαν συμπληρωματικές δηλώσεις για ποσά που έβγαλαν στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011.

Οσοι εκ των 13.700 (από 24.710 ειδοποιητήρια που εστάλησαν) δεν κατάφεραν να δικαιολογήσουν την προέλευση των εισοδημάτων θα φορολογηθούν με συντελεστές μέχρι και 45%, ενώ τα ποσά θα πρέπει να καταβληθούν εφάπαξ στην εφορία. Σημειώνεται ότι χθες έκλεισε η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων και πρόσθετων στοιχείων από τους 24.710 που έλαβαν σχετική επιστολή από το υπουργείο Οικονομικών.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, από τους 24.710 φορολογούμενους πρόσθετα στοιχεία ή συμπληρωματικές δηλώσεις, για να δικαιολογήσουν το σύνολο των εισοδημάτων ή μέρος αυτών, υπέβαλαν περίπου 13.700. Οι ελεγκτικές αρχές καλούνται πλέον να ξεσκονίσουν τα δικαιολογητικά που υποβλήθηκαν από τους ανωτέρω. Σε πρώτη φάση θα ελεγχθούν σε βάθος οι δηλώσεις των φορολογούμενων που φαίνεται να δικαιολογούν το σύνολο των εισοδημάτων που έβγαλαν στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα στοιχεία αυτά είναι ειλικρινή. Αμέσως μετά θα ελεγχθούν όσοι δικαιολογούν τμήμα των εισοδημάτων αυτών. Υπενθυμίζεται ότι στους πρώτους υπολογισμούς που είχε κάνει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είχε διαπιστωθεί ότι ποσό ύψους 7 δισ. ευρώ δεν δικαιολογείται (αναντιστοιχία εισοδημάτων και καταθέσεων) από τους 24.710.

Πάντως δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα πόσοι από τους 13.700 που ακολούθησαν τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών δικαιολογούν τα εμβάσματα του εξωτερικού.

Στο μεταξύ από τις 24.710 επιστολές, περίπου 8.500 επιστράφηκαν στο υπουργείο Οικονομικών διότι δεν βρέθηκε ο αποδέκτης. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει, για φυσικά πρόσωπα που έχουν αποβιώσει καθώς και για φυσικά πρόσωπα που έχουν αλλάξει διεύθυνση και δεν έχουν ενημερώσει την εφορία και τις τράπεζες που τηρούν λογαριασμούς. Αρμόδια ομάδα θα αναλάβει να εντοπίσει τους 8.500 φορολογούμενους ή συγγενικά τους πρόσωπα προκειμένου να τους επιδοθεί η επιστολή του υπουργείου Οικονομικών καθώς και περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να έχουν στο όνομά τους.

Πάντως 2.500 φορολογούμενοι φαίνεται να αγνόησαν το ειδοποιητήριο του υπουργείου Οικονομικών. Μέχρι και χθες δεν είχαν υποβάλει τα στοιχεία που ζητούσε το υπουργείο Οικονομικών για τη δικαιολόγηση των εισοδημάτων που έβγαλαν στο εξωτερικό. Αρκετοί από αυτούς έχουν ζητήσει προσωπική προθεσμία για την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών, κάτι που επιτρέπεται σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, και παρά το τέλος της προθεσμίας το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους εφόρους να εξετάζουν κατά περίπτωση κάθε αίτημα φορολογουμένου που ζητεί παράταση της προθεσμίας υποβολής των οικείων δικαιολογητικών στις αρμόδιες ΔΟΥ. επειδή δεν μπορεί να το συγκεντρώσει έγκαιρα λόγω υπαιτιότητας τρίτου (π.χ. τραπεζών).

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του χειρισμού των υποθέσεων φορολογουμένων που έχουν αποστείλει στο εξωτερικό εμβάσματα τα έτη 2009-2011, το υπουργείο Οικονομικών παρείχε μέχρι χθες τη δυνατότητα σε όσους έχουν λάβει σχετική πρόσκληση από τη Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων να υποβάλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση «www.gsis.gr» της ΓΓΠΣ συμπληρωματικές δηλώσεις. Περαιτέρω, στις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι, με αιτήσεις τους ζητούν παράταση της προθεσμίας υποβολής των οικείων δικαιολογητικών στις αρμόδιες ΔΟΥ, επειδή δεν μπορούν να τα συγκεντρώσουν έγκαιρα λόγω καθυστέρησης εκ μέρους τρίτων (π.χ. τραπεζών), οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ καλούνται να εξετάζουν κάθε περίπτωση χωριστά και να χορηγούν τη σχετική παράταση εφόσον το κρίνουν απολύτως απαραίτητο.

Στην περίπτωση που κάποιοι από τους 2.500 δεν παρουσιαστούν τις επόμενες μέρες στην εφορία θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα.

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news