facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Πρωτοφανής η επίθεση στις Σκουριές Χαλκιδικής (Video)

Προσαγωγές για την επίθεση στις Σκουριές - Video από τη στιγμή του εμπρησμού

Τέσσερα άτομα έχουν προσαχθεί και εξετάζονται στο αστυνομικό τμήμα Πολυγύρου για την εισβολή και τον εμπρησμό αργά το βράδυ του Σαββάτου, στο εργοτάξιο της εταιρίας "Ελληνικός Χρυσός" στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Λίγες ώρες μετά την πρωτοφανή επίθεση κουκουλοφόρων στο χώρο του εργοταξίου της εταιρίας "Ελληνικός Χρυσός", η αστυνομία φάινεται να βρίσκεται στα ίχνη των δραστών.

Τέσσερα άτομα έχουν προσαχθεί στο αστυνομικό τμήμα Πολυγύρου και ανακρίνονται, ενώ τέσσερα ακόμη αναζητούνται.

Σύμφωνα με την αστυνομία εκτός από τις αυτοσχέδιες μολότοφ που δεν αναφλέγησαν, τα βεγγαλικά και τους πυρσούς αλλά και τα κενά μπουκάλια που εντοπισαν αρχικά στο χώρο οι αστυνομικοί, βρεθηκαν επίσης μια κουκούλα προσώπου τύπου full face, κηλίδες αίματος, υπολείμματα τσιγάρων, ένας πυρσός και μια χειρουργική μάσκα.

Στο σημείο έχει μεταβεί ειδικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών ερευνών προκειμένου να συνδράμει στις έρευνες.

Για το θέμα συγκλήθηκε εκτάκτως και ειδική σύσκέψη υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια.


Το χρονικό της επίθεσης

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, λίγο μετά τα μεσάνυχτα «σημειώθηκε επίθεση από ομάδα περίπου 40 ατόμων που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με χρήση εύφλεκτου υλικού και βομβών μολότοφ σε εργοτάξιο προετοιμασίας εξόρυξης μεταλλευμάτων - χρυσού, στις Σκουριές Χαλκιδικής. Προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε μηχανήματα, κοντέινερ και οχήματα».

Σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων οι εισβολείς οπλοφορουσαν και αρχικά πυροβόλησαν στον αέρα με καραμπίνες.

Στη συνέχεια ακινητοποίησαν δύο φύλακες και τους περιέλουσαν με βενζίνη, ενώ πυροβόλησαν τις κάμερες που βρίσκονταν στο χώρο, και προχώρησαν στην πυρπόληση των οχημάτων και του τεχνολογικού εξοπλισμού του εργοταξίου.

Από τα επεισόδια τέσσερα άτομα, εργαζόμενοι στο χώρο του εργοταξίου τραυματίστηκαν και ο ένας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Πολυγύρου, όπου νοσηλεύεται με σπασμένο πόδι και αναπνευστικα προβλήματα.

Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών αρχικά προσήχθησαν 27 άτομα τα οποία αργότερα αφέθηκαν ελεύθερα.



"Eλληνικός Χρυσός": Έχουμε τη στήριξη της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας

Έκκληση προς τις Αρχές και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να υπερασπίσουν την νομιμότητα και να στηρίξουν κάθε επενδυτική προσπάθεια στην χώρα μας, απευθύνει η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, με ανακοίνωση της.

Η εταιρεία κάνει λόγο για απρόκλητη επίθεση στις εγκαταστάσεις της, στις Σκουριές Χαλκιδικής, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου,από την οποία προκλήθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές. «Το επεισόδιο αυτό αποτελεί κορύφωση της κλιμακούμενης επίθεσης κατά των επενδύσεων μας και δεν αποτελεί έκπληξη για τούς ιθύνοντες και όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην υπόθεση αυτή», προσθέτει.

«Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. κατέχει όλες τις απαιτούμενες άδειες και όλες οι ενέργειες της στην περιοχή του έργου γίνονται σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες και υπό την εποπτεία των αρμοδίων Αρχών. Τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η εταιρεία θεωρεί δεδομένο πως έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας της κοινωνίας στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και από τότε που ανέλαβε τα μεταλλεία τον Φεβρουαρίου του 2012, και μόλις σε ένα χρόνο, τριπλασίασε την εργατική της δύναμη από 400 σε 1200 μόνιμους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες.», καταλήγει η ανακοίνωση.


ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής: Η επίθεση δημιουργεί προβλήματα στον πολιτικό και κοινωνικό αγώνα

Η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής επί δύο ημέρες πραγματοποιεί εκδήλωση για την εναλλακτική προοπτική ανάπτυξης του τόπου μας στον αντίποδα των καταστροφικών επιλογών της νεοφιλελεύθερης και μνημονιακής πολιτικής, που εκφράζεται και με την λειτουργία των μεταλλείων χρυσού, στην Β.Α. Χαλκιδική.

Ακριβώς σε αυτή τη χρονική στιγμή (;), εκδηλώθηκε η καταστροφή των εγκατάστασων της “Ελληνικός Χρυσός” από αγνώστους. Ένα γεγονός που αφ’ενός είναι αποτέλεσμα των συνεχών προκλήσεων της εταιρίας και της κρατικής βίας ενάντια στους πολίτες που αντιστέκονται στην καταστροφή του τόπου τους, αφ’ ετερου δε, δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στον πολιτικό και κοινωνικό αγώνα τους ενάντια στις καταστροφικές επιπτώσεις της εξόρυξης χρυσού. Ενέργειες όπως η παραπάνω, δίνει - δυστυχώς - την ευκαιρία τόσο στην εταιρία, όσο και στις δυνάμεις καταστολής να συκοφαντήσουν και να καταστείλουν ακόμα πιό βίαια, τον αγώνα.

Η ανάπτυξη του τόπου μας και η ευημερία των κατοίκων, εκτός των άλλων προϋποθέτει κοινωνική ειρήνη. Η θέση μας ήταν και θα είναι, ότι ο αγώνας ενάντια στην μεταλλευτικές δραστηριότητες είναι ανυποχώρητος, αλλά είναι, πρωτίστως πολιτικός και σαν τέτοιος γίνεται μόνο με πολιτικά μέσα, συλλογική δράση και με συμπαραστάτες την ευρύτερη κοινωνία.

ΚΚΕ: Η σκοπιμότητα της επίθεσης δεν αφήνει περιθώρια για ερωτηματικά

«Το ΚΚΕ έγκαιρα προειδοποίησε ότι η επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» δεν θα οδηγήσει σε ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Αντίθετα, παραδίδεται ο ορυκτός πλούτος της περιοχής στο μεγάλο κεφάλαιο, καταστρέφεται το περιβάλλον και υποβαθμίζεται η ζωή των κατοίκων” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ωστόσο, “καταγγέλλει την επίθεση από “κουκουλοφόρους” στο εργοτάξιο των Σκουριών».

«Τόσο η σκοπιμότητα όσο και η μορφή της επίθεσης δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για ερωτηματικά, ήταν ενέργεια προβοκατόρικη. Αντικειμενικά στρέφεται ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Τέτοιες ενέργειες ποτέ δεν ήταν προϊόν του κινήματος ακόμη και των πιο αυθόρμητων εκδηλώσεων του. Οι εργαζόμενοι της Χαλκιδικής πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα” αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Οργάνωσης.

Στην ίδια ανακοίνωση,παράλληλα,σημειώνει ότι “αυτοί που ανοιχτά υποστηρίζουν ότι οι τυχοδιωκτικές μορφές με μολότοφ και σπασίματα εμποδίζουν την επένδυση, το λιγότερο που κάνουν είναι ν’ αφήνουν έκθετο το λαϊκό κίνημα στην προβοκάτσια, να το απομονώνουν από τον υπόλοιπο λαό”.

newsit

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news