facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Moody's: Ανακάμπτουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες

Σημάδια εξομάλυνσης δείχνει η ροή κεφαλαίων στον ελληνικών τραπεζών, καθώς η πρόσφατη αύξηση των καταθέσεων υποδεικνύει... την αρχή της αντιστροφής στην εμπιστοσύνη των καταθετών και την σταθεροποίηση των υπολοίπων καταθέσεων.

Αυτό αναφέρει το ειδικό κεφάλαιο της έκθεσης της Moody's για τις προοπτικές της πίστωσης παγκοσμίως, το οποίο αναφέρεται στην Ελλάδα με τον τίτλο «Greek Banks' Funding Pressures Ease with More Deposits and Greek Bonds as Collateral» (Περιορίζονται οι πιέσεις στη Χρηματοδότηση Ελληνικών Τραπεζών με περισσότερες καταθέσεις και εγγυήσεις ελληνικών ομολόγων).

Σύμφωνα με τον αναλυτή του οίκου Νώντα Νικολαΐδη έχουν επιστρέψει περίπου 15 δισ. ευρώ καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τον Ιούνιο του 2012, ενώ οι καταθέσεις του εγχώριου ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 3,5% στα 161,4 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο, έναντι 155,9 δισ. ευρώ το Νοέμβριο.

«Η αύξηση των καταθέσεων, σε συνδυασμό με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον περασμένο Δεκέμβριο, να δέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως ενέχυρο για τις πράξεις χρηματοδότησης, αποτελούν θετικό πιστωτικό γεγονός και μετριάζουν τις πιέσεις τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης όσο και σε επίπεδο ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες», αναφέρεται στην έκθεση.

Ωστόσο, ο αναλυτής της Moody's ξεκαθαρίζει πως οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές δομικές προκλήσεις κατά τη διαδικασία ανάκτησης της κεφαλαιακής τους βάσης και φερεγγυότητας, σε μία οικονομία που θα παραμείνει σε ύφεση μέσα στο 2013. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προβληματικά δάνεια και η πολιτική κατάσταση στη χώρα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, ωστόσο, η εμπιστοσύνη των καταθετών έχει ενισχυθεί, με τις ελληνικές τράπεζες να καταφέρνουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη στήριξη της κεντρικής τράπεζας.

Ο κλάδος θα πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ανάκτησης της κεφαλαιακής τους βάσης, εν μέσω συνεχιζόμενης ύφεσης και αναταράξεων. Ανάμεσα στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν είναι οι πιέσεις σε επίπεδο ποιότητας των παγίων, λόγω της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των περιορισμένων επιλογών δανεισμού.

Τέλος, η Moody's αναφέρει πως η ανάκαμψη των καταθέσεων ενδέχεται να παραμείνει εύθραυστη λόγω των οικονομικών και πολιτικών κινδύνων, οι οποίοι δεν έχουν υποχωρήσει εντελώς και θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τον θετικό αντίκτυπο από τις πρόσφατες εξελίξεις.

imerisia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news